Mor el tinent fiscal del Suprem que investigava els comptes de Joan Carles I
Juan Ignacio Campos, el tinent fiscal del Tribunal Suprem encarregat de les diligències d'investigació relatives al rei emèrit, ha mort aquest dimecres al seu domicili.
Campos tenia càncer i, segons una nota de la fiscalia, ha mort després d'haver anat a treballar a la seu de la Fiscalia General de l'Estat.
El juny del 2020 va assumir la coordinació de les diligències que afecten l'exmonarca. De perfil progressista, ocupava un dels llocs més alts dins l'escalafó d'aquesta carrera com a fiscal de sala del Suprem des del 2005, a més d'exercir de delegat en delictes econòmics.
Era fundador de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), a la qual va pertànyer l'actual fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado.
Els seus col·legues en destaquen el nivell tècnic, el seu tarannà proper i l'"important sentit de l'humor", coses que el van convertir en un dels professionals més respectats pels seus companys.
Fiscal des del 1978, Campos va ser destinat a Barcelona fins al 1982 i posteriorment a Madrid, on el 1990 va aconseguir el lloc de tinent fiscal.
El 1994 va ser nomenat fiscal de la secretaria tècnica i només dos anys més tard va accedir al Suprem, un dels fiscals més joves a arribar a l'alt tribunal.
La nota en què la Fiscalia General va anunciar el 2020 que el designava per a aquesta investigació destacava que Campos pertanyia "a la més alta categoria de la carrera fiscal" i reunia "una extraordinària qualificació i experiència".
Tres investigacions obertes
Actualment hi ha tres investigacions obertes sobre el rei emèrit. Totes tres causes les porta la Fiscalia del Tribunal Suprem, amb el suport de la Fiscalia Anticorrupció.
A principis d'aquest mes, la Fiscalia del Tribunal Suprem va prorrogar un altre cop la investigació. La fiscal general de l'Estat va firmar un decret per allargar mig any la investigació oberta a l'alt tribunal.
La primera causa és sobre les comissions per la construcció de l'AVE a la Meca. Una causa que Suïssa ja ha arxivat i que es podria acabar arxivant a Espanya, perquè no s'ha pogut provar prou la implicació del rei emèrit i, a més, són fets anteriors a l'abdicació, quan encara era rei i, per tant, inviolable.
La segona causa investiga l'ús irregular de targetes opaques per part de Joan Carles, la reina Sofia i altres membres de la família.
La tercera és per irregularitats fiscals, i parteix de la sospita que Joan Carles de Borbó pugui guardar fins a 10 milions d'euros al paradís fiscal de l'illa de Jersey.