Mor en un bombardeig israelià el professor de Gaza que encoratjava una generació d'escriptors
Refaat Alareer va morir juntament amb sis membres de la seva família en un atac aquest dijous al vespre
Aquesta darrera guerra a la Franja de Gaza ja ha deixat més de 17.000 morts. Una xifra que fa fins i tot difícil d'imaginar quin és l'abast de tot plegat. Com és viure entre tota aquesta mort? I sobretot, qui són tots aquests morts?
Entre les víctimes, aquest dijous al vespre s'hi va sumar l'escriptor i professor de literatura anglesa a la Universitat Islàmica de Gaza, Refaat Alareer, conegut pel seu activisme a través de la literatura i pare d'una generació d'escriptors palestins en anglès.
Gaza és moltes vegades una xifra, un número. La increïble xifra de més de dos milions de persones vivint forçosament amuntegats, els 40 quilòmetres que hi ha entre el nord i el sud, els 7.000 infants assassinats durant els últims dos mesos o els 100 camions que farien falta d'ajuda humanitària per abastir la població ara absolutament al límit.
Refaat Alareer ho sabia molt bé, i per això va ser cofundador del projecte "We are not numbers", que en català vindria a dir "No som números".
Un projecte que buscava crear una nova generació d'escriptors palestins, en anglès, per ser la veu de Palestina al món amb l'ajuda de mentors estrangers. Encara actiu, diversos escriptors de Gaza han continuat publicant les seves històries durant els dos últims mesos de guerra.
Alareer també va ser l'editor del llibre en anglès "Gaza writes back". Un recull d'històries escrites per la generació de palestins de Gaza que han crescut sota el bloqueig israelià sobre la Franja de Gaza i que van viure la primera ofensiva, la que va tenir lloc l'hivern del 2008 i que va deixar més d'un miler de víctimes.
"Gaza writes back" es va convertir en el seu moment en un llibre de referència sobre la situació a Gaza i el va portar fins i tot a fer una gira de presentacions als Estats Units.
"Alliberar-se del setge a Gaza"
Les reaccions a les xarxes sobre el seu assassinat han estat moltes, especialment per part d'altres joves escriptors que es van sumar a la seva iniciativa.
El poeta també de Gaza, Mosab Abu Toha, ha escrit a Twitter: "Tinc el cor trencat, el meu amic i company Refaat Alareer ha estat assassinat amb la seva família".
"Per a Refaat, l'anglès era una eina d'alliberament, una manera d'alliberar-se del setge a Gaza, un dispositiu de teletransport que desafiava les tanques d'Israel i el bloqueig intel·lectual, acadèmic i cultural de Gaza", ha escrit un dels seus alumnes, Jehud Abusalim, a Twitter:
I've known Refaat Alareer (@itranslate123) since I was 17. He taught me my first English writing course. More than a teacher, he was a mentor, a friend, and he truly cared about his students beyond the classroom. His passion was the English language, but he didn't teach it as a pic.twitter.com/bseUxnCBNo
Jehad Abusalim جهاد أبو سليم (@JehadAbusalim) December 7, 2023
El dibuixant brasiler Carlos Latuff li ha dedicat una il·lustració:
For Refaat Alareer, @itranslate123.
Mondoweiss (@Mondoweiss) December 8, 2023
Cartoon by @LatuffCartoons pic.twitter.com/MaaB3wY27d
Quedar-se al nord de Gaza
Alareer és dels palestins de Gaza que va rebutjar marxar del nord de Gaza quan Israel va començar la invasió. La seva família li havia demanat diverses vegades que marxés perquè era perillós, però ell responia: "Només soc un acadèmic, un civil, a casa".
Fa unes setmanes Alarrer va publicar un poema a les seves xarxes socials que es va fer viral amb el títol: "Si he de morir, que sigui un conte".
If I must die, let it be a tale. #FreePalestine #Gaza pic.twitter.com/ODPx3TiH1a
Refaat in Gaza 🇵🇸 (@itranslate123) November 1, 2023
Poc després de l'atac de Hamas el dia 7 d'octubre Alareer va dir en una entrevista a la BBC que l'atac era "legítim i moral" i "exactament com l'aixecament del gueto de Varsòvia", causant una gran indignació.
"Aquestes és l'aixecament del gueto de Gaza contra 100 anys de colonialisme i ocupació europeus i sionistes", va afegir.
L'any 1943 centenars de jueus atrapats al gueto de Varsòvia es van aixecar contra el règim nazi causant diverses baixes. La resposta nazi, però, va ser molt més contundent i va matar fins a 14.000 jueus del gueto.
Durant aquests dos mesos de guerra aquest professor de literatura ha estat una de les veus que ha explicat a les xarxes socials la situació de la població civil a Gaza i també a diversos mitjans de comunicació.
- ARXIVAT A:
- IsraelGazaPalestinaGuerra a Gaza