Catalunya

Mor Enric Bernat, fundador de Chupa Chups, l'empresa catalana més internacional

L'empresa catalana de més renom a tot el món és Chupa Chups ha perdut qui va ser el seu fundador, Enric Bernat, que va morir dissabte després d'una llarga malaltia als 80 anys. Bernat passarà a la història per un invent que ni ell somiava que faria la volta al món: una llaminadura per als nens que li ha suposat tot un imperi econòmic.

Actualitzat
Idees simples que acaben resultant genials. Així va començar Enric Bernat un imperi del caramel, amb la idea de fer una llaminadura per als nens davant dels problemes que suposava per als més menuts menjar els tradicionals caramels quadrats. Eren els anys 50 i, aleshores, a la nova llaminadura se li deia caramel de pal. Els va començar a fabricar a Astúries i els venia a pesseta la unitat, un preu gens barat a l'època. La idea va tenir força èxit, les vendes milloraven i, als anys 60, tothom coneixia els nous caramels amb el nom de Chupa Chups. Neixia una d'aquelles marques que donen nom a qualsevol altre caramel amb pal. El 67 va inaugurar una nova fàbrica a Sant Esteve Sesrovires, però, ben aviat, la família Bernat va estendre el seu imperi per tot el món. Primer va ser França, després, els Estats Units, el Japó... Sempre atents a qualsevol oportunitat de negoci, van desembarcar a la Unió Soviètica el 1989, poc abans de l'obertura del gegant rus a l'economia de mercat. Chupa Chups ha estat present a 150 països dels 5 continents. Tanta expansió li va valer el Premi a la Internacionalització de l'Economia Catalana, però Enric Bernat també va ser el Millor Empresari de l'Any, el 1995. Només fa uns anys que la família va deixar de controlar directament el negoci. Enric Bernat va saber fer d'una idea, tot un imperi empresarial. Ahir, després de dos anys de malaltia, va morir als 80 anys.
Anar al contingut