Londres

Mor Felip d'Edimburg, el marit de l'eterna reina Elisabet d'Anglaterra

Tot i néixer a Grècia, aviat se'n va anar al Regne Unit, on va ser educat, per ascendir en el seu camí cap al matrimoni

RedaccióActualitzat

Felip d'Edimburg ha mort "pacíficament" aquest divendres al castell de Windsor, segons ha confirmat el Palau de Buckingham. Tenia 99 anys.

"Amb una profunda pena, sa majestat la reina anuncia la mort del seu estimat marit, l'altesa reial príncep Felip, duc d'Edimburg", diu el comunicat de la monarca britànica.

 

Felip va néixer a Corfú, a Grècia. Va néixer com a príncep de Grècia i Dinamarca, però, assessorat pel seu oncle Louis Mountbatten, va sol·licitar la nacionalitat britànica per servir a la Marina Reial del Regne Unit i ascendir en el seu camí al matrimoni.

El 1947 adoptà el cognom d'Edimburg en naturalitzar-se britànic. Va ser arran del seu casament amb Elisabet, filla i hereva del rei Jordi VI, que li van concedir de forma vitalícia el títol de duc d'Edimburg.

Per contraure matrimoni amb la princesa Elisabet, va haver de renunciar a la religió ortodoxa i a la seva lleialtat a Grècia.

L'any 1955, la seva dona, esdevinguda reina, l'elevaria al rang de príncep del Regne Unit i al tractament d'altesa reial al qual havia renunciat per adoptar la nacionalitat britànica.

Amb la reina Elisabet, amb qui ha estat casat durant 73 anys, va ser pare de quatre fills: el príncep Carles, la princesa Anna, el príncep Andreu i el príncep Eduard.

El marit de la reina d'Anglaterra - que està a punt de fer 95 anys i en fa 69 que regna - és conegut per les seves pífies i relliscades. La reputació de Felip de persona políticament incorrecta se la va guanyar a pols pels seus controvertits comentaris. El llibre "El duc del perill: l'enginy i la sapiència del príncep Felip", editat el maig del 2006, recull aquelles al·lusions, algunes de caràcter xenòfob, com definir de "ranures" els ulls dels xinesos o parlar de les "panxotes" dels hongaresos o dels "pijames" que suposadament porten els nigerians.

Felip d'Edimburg
Felip d'Edimburg era conegut per les seves pífies i relliscades (Reuters)

Aquesta facilitat per als despropòsits es va confirmar quan, el maig del 2001, Felip d'Edimburg va considerar que el seu fill Carles d'Anglaterra, el primer d'un total de quatre, no reunia condicions per ser un bon rei. Malgrat que les regles del joc de la Casa de Windsor impedeixen parlar en veu alta, el mateix Carles va opinar que el seu progenitor era un hipòcrita que havia frenat els intents de modernitzar la monarquia britànica.

Una vegada va preguntar a un treballador dels ferrocarrils britànics sobre les seves possibilitats d'ascens. El ferroviari va respondre: "Primer s'hauria de morir el meu cap". I Felip va reblar: "És just el que em passa a mi!".

I, com a colofó en l'escàndol que va seguir després de la mort de Lady Di, va haver de ser un jutge d'instrucció el que determinés que no hi havia proves que "ell" --com se'l coneixia pels seus propis fills-- hagués ordenat l'assassinat de la primera dona de Carles d'Anglaterra.

ARXIVAT A:
Regne UnitMonarquiaReina Elisabet IICarles III
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut