Jean-Marie Le Pen ha mort aquest dimarts als 96 anys (Reuters//Charles Platiau)

Mor Jean-Marie Le Pen, fundador del Front Nacional i pare de l'extrema dreta francesa

Conegut pel seu discurs antisemita, racista i autoritari, també era el pare de l'actual líder de l'extrema dreta a França, Marine Le Pen

RedaccióActualitzat

L'expresident i fundador del Front Nacional, Jean-Marie Le Pen, figura clau de l'extrema dreta a França i Europa, ha mort aquest dimarts als 96 anys. També era el pare de l'actual líder de l'extrema dreta francesa, Marine Le Pen, que ha convertit la formació lepenista en el partit més votat del país.

Tot i que ell assegurava que no era ni racista, ni feixista, ni extremista, la realitat és que passarà a la història com el germen de l'extrema dreta francesa.

També com algú capaç de qualificar les cambres de gas de la Segona Guerra Mundial de "petit detall de la història". O com un condemnat diverses vegades per la justícia per negacionista i per incitació a l'odi. A més del protagonista de grans i reiterades sortides de to.

Precisament per les seves polèmiques, la seva filla Marine l'exclou del partit el 2018, dins de la maniobra per netejar la façana del partit hereu del Front Nacional, Reagrupament Nacional, i treure-li les etiquetes d'ultradreta i presentar-lo com el que és avui: la principal força d'oposició a Macron.

L'actual president del partit, Jordan Bardella, ha destacat per xarxes que Jean-Marie Le Pen va servir sempre França i que en va defensar la identitat i la sobirania:

Jean-Marie Le Pen i la seva filla Marine: exponents de l'extrema dreta francesa les últimes dècades (Reuters/Charles Platiau)

Discurs antisemita, racista i autoritari

El de Le Pen pare era un discurs incòmode, per antisemita, racista i autoritari, al voltant de la teoria del gran reemplaçament. Un missatge antiimmigració sense embuts, recuperat pels postfeixistes, que ara estan en el poder a Itàlia i a Hongria i que guanya vots arreu del món. 

Nascut en un poblet de la Bretanya en una família de pescadors, la seva joventut va estar marcada per expulsions escolars i baralles de bar. Una etapa que va enllaçar amb l'enrolament com a voluntari a les guerres d'Indoxina, Suez i Algèria, on es diu que va practicar tortures, cosa que ell no va negar mai.

La carrera de Jean-Marie Le Pen està farcida de declaracions polèmiques (Reuters/Eric Gaillard)

Un historial polèmic

El 1956 va iniciar la seva carrera política com a diputat a l'Assemblea Nacional francesa representant un partit minoritari: la Unió de Defensa dels Comerciants i els Artesans, formació que va deixar per representar el Centre Nacional d'Independents i Camperols i finalment crear el 1972  el Front Nacional.

El Front Nacional, que durant una dècada va ser marginal, va anar guanyant pes, fins a convertir-se en la principal força política nacionalista de dretes.

Le Pen es va presentar en cinc ocasions a la presidència de la república, però el màxim que va aconseguir va ser va arribar a la segona volta per disputar la presidència de la república a Jacques Chirac l'any 2002. I això gràcies als pobres resultats del candidat socialista, Lionel Jospin, i la fragmentació del vot entre quinze candidats més d'esquerra.

Centenars de persones a la plaça de la República de París per celebrar la mort de Jean-Marie Le Pen
Centenars de persones a la plaça de la República de París per celebrar la mort de Jean-Marie Le Pen (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Celebracions en diverses ciutats

Centenars de persones es van concentrar aquest dimarts al vespre a la plaça de la República de París per celebrar la mort de Jean-Marie Le Pen, la majoria simpatitzants de moviments d'esquerra.

En la concentració hi havia ampolles de xampany per commemorar "la mort d'un símbol abans que la mort d'un home". També hi ha hagut celebracions similars, tot i que més reduïdes, a Lió i Marsella.

Entre les organitzacions que van fer una crida a celebrar la mort del patriarca dels Le Pen hi ha el partit anticapitalista NPA i el col·lectiu a favor dels drets de la comunitat LGTBI "Les inverti.e.s". 

Ampolles de xampany en la celebració per la mort de Le Pen a París
Ampolles de xampany en la celebració per la mort de Le Pen a París (Reuters/Sarah Meyssonnier)

El ministre de l'Interior francès, el conservador Bruno Retailleau, ha condemnat aquestes celebracions en un missatge a la xarxa X en què afirma que "res justifica que es dansi sobre el cadàver d'un home"

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaFrançaFeixismeMarine Le Pen
Anar al contingut