Mor Jimmy Carter, expresident dels Estats Units, als 100 anys
Artífex dels Acords de Camp David de 1978 que segellaven la pau entre Egipte i Israel, va rebre el premi Nobel l'any 2002
L'expresident nord-americà Jimmy Carter ha mort als 100 anys. Els va fer l'1 d'octubre.
La mort de Carter l'ha confirmat el seu fill, segons el Washington Post. L'expresident dels Estats Units, que tenia un càncer de pell amb metàstasi al fetge i al cervell, rebia un tractament de cures intensives a casa seva. Tot i el seu estat de salut, va votar per correu en les últimes eleccions del novembre.
Carter va governar els Estats Units una legislatura, del 1977 al 1981. Va ser el 39è president del país.
Li van atorgar el Premi Nobel de la Pau el 2002 pel seu paper en els Acords de Camp David entre Israel i Egipte.
El 2010 va rebre el Premi Internacional Catalunya de mans de l'aleshores president de la Generalitat José Montilla.
Va estudiar física nuclear, però es va dedicar als cacauets
Aquest fill de grangers de Geòrgia va estudiar física nuclear, però en morir el seu pare va deixar els estudis per encarregar-se del negoci familiar de cacauets. Es deia James Earl Carter, però sempre es va fer dir Jimmy.
De governador demòcrata de Geòrgia va passar a ser elegit president dels Estats Units el 1977, ajudat pel desprestigi que planava sobre els polítics de Washington després de l'afer Watergate.
Política interior, però sobretot internacional, amb la cirereta de Camp David
De la seva política interior destaca la creació dels Ministeris d'Educació i Energia, així com millores en la protecció del medi ambient, però va ser en política exterior en què va excel·lir, amb un tarannà amable i conciliador.
De la seva àmplia carrera, el moment que ha quedat enregistrat en la retina de la història és la firma dels acords de Camp David el setembre del 1978, que segellaven la pau entre Egipte i Israel.
Van ser 12 dies de negociacions secretes organitzades per Carter en aquest campament militar de l'exèrcit dels EUA entre el president d'Egipte Anwar al-Sadat i el primer ministre d'Israel Menahem Begin.
El fracàs d'un rescat en plena revolució a l'Iran
Però després de nombrosos èxits va tenir un fracàs estrepitós: el 1980 va enviar un comando a alliberar els ostatges nord-americans retinguts a l'ambaixada dels Estats Units en la revolució islamista a l'Iran.
Una tempesta de sorra i la pana d'un helicòpter van fer avortar l'operació, però hi van morir 8 soldats. Carter va assumir tota la responsabilitat del desastre i va perdre la reelecció davant Ronald Reagan aquell mateix any.
Dedicat a la mediació internacional
Apartat de la presidència, Carter va dedicar la resta de la seva vida a mediar per trobar solucions pacífiques a conflictes internacionals.
El 2002, finalment, va rebre el Nobel de la Pau i el 2007 va passar a formar part d'Els Ancians, com va anomenar-se el grup fundat per Nelson Mandela amb membres que, com Desmond Tutu o Kofi Annan, havien fet de la pau la seva divisa.
Com diu el títol de la biografia que va escriure als 90 anys, la de Jimmy Carter haurà estat una vida plena.