Guinovart va presidir l'associació que uneix biòlegs i bioquímics moleculars de 77 països (ACN/IRB)

Mor Joan Guinovart, referent de la bioquímica i fundador de l'Institut de Recerca Biomèdica

Catedràtic de la Universitat de Barcelona, el científic va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2014

Redacció/AgènciesActualitzat

El científic Joan Guinovart Cirera, figura clau en l'àmbit de la bioquímica clínica i fundador de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), ha mort la matinada d'aquest dimecres, als 77 anys.

L'IRB ha informat de la defunció de Guinovart, que va dirigir l'institut des del 2005 fins al 2018 i, des de llavors, va seguir-hi vinculat com a professor emèrit i assessor.

Nascut el 1947 a Tarragona, d'on era fill predilecte, Guinovart es va llicenciar en Química i Farmàcia a la Universitat de Barcelona i es va doctorar en Bioquímica.

El 2015, va ser nomenat president de la Unió Internacional de Bioquímica i Biologia Molecular (IUBMB), que uneix biòlegs i bioquímics moleculars de 77 països.

Un any abans, la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi. 

"El doctor Guinovart ha estat una figura clau en l'àmbit de la bioquímica, i deixa una petjada inesborrable tant a nivell científic com de gestió", assenyala el comunicat de l'IRB.

"La seva intel·ligència, lideratge i el seu profund humanisme han estat fonamentals per a les persones que hem tingut la sort de compartir camí amb aquest home irrepetible per al món de la recerca." 

El Departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular de la Universitat de Barcelona, del qual va ser catedràtic i director, també ha lamentat la seva mort.

"Un bioquímic d'amplíssima i reconeguda trajectòria nacional i internacional, ànima de societats científiques i pioner de la divulgació entre els joves."

El científic també va ser president de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular entre el 1996 i el 2000.

A més de la Creu de Sant Jordi, va rebre la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat, el premi Prat de la Riba de l'IEC i el Diploma d'Honor de la Federació de les Societats Bioquímiques Europees.

ARXIVAT A:
CiènciaObituariRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut