Mor Jordi Porta, filòsof i activista per la llengua i la cultura, expresident d'Òmnium
- TEMA:
- Obituari
El filòsof i activista cultural Jordi Porta ha mort aquest dimecres a 86 anys, segons ha informat Òmnium Cultural, entitat de la qual va ser president entre el 2002 i el 2010.
L'entitat ha fet públic un comunicat on diu que se senten "colpits per aquesta mort" i on reivindiquen Jordi Porta com l'impulsor de la modernització d'Òmnium i del full de ruta independentista.
Porta també va presidir la Fundació Jaume Bofill, el Centre Unesco de Catalunya i la Fundació Enciclopèdia Catalana, a més de formar part destacada de moltes altres entitats. Havia rebut diversos premis i distincions, entre les quals la Creu de Sant Jordi el 2010.
Entre les mostres de condol, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recordat que "ha estat un referent ètic, polític i ciutadà".
Renovador d'Òmnium
L'actual president d'Òmnium, Xavier Antich, ha destacat que l'etapa de lideratge de Porta va suposar un "punt d'inflexió" en la història de l'entitat, que es va convertir en una organització "representativa del país sencer". També ha dit que Porta va dedicar la seva vida a la promoció de la llengua i la cultura del país, al foment de la democràcia i de l'educació en valors.
Òmnium ha volgut mostrar el seu reconeixement a la trajectòria de Porta, així com el compromís al servei del país, de la societat civil i de l'entitat.
Un altre expresident, Jordi Cuixart, destaca la generositat de "l'home clau per entendre el que avui representa Òmnium".
En un altre tuit, l'expresident de la Generalitat Quim Torra, que també va ser president d'Òmnium el 2015, ha reivindicat Porta com el "gran renovador d'Òmnium a principis de segle".
Constructor de país
Porta es va llicenciar en Filosofia a la Universitat de Barcelona l'any 1967. Seguidament, va guanyar una beca que li va permetre ampliar els seus estudis acadèmics a Nanterre (França).
Del 1971 al 2001 va ser director de la Fundació Jaume Bofill, des d'on durant 30 anys va treballar "compromès amb la construcció del país".
El 2002 va ser nomenat 7è president d'Òmnium Cultural, després de Josep Millàs i Miquel Bes, i va liderar l'entitat fins a l'any 2010, quan va ser rellevat per Muriel Casals, a qui ell mateix va proposar com a successora de consens per presidir Òmnium Cultural.
Porta també va presidir durant cinc anys, del 2011 al 2016, la Fundació Enciclopèdia Catalana i el Centre Unesco de Catalunya, des d'on també va contribuir en la lluita per la llengua, la cultura i la nació catalanes.
A més també va ser síndic de greuges de la UAB, entre els anys 2000 i 2009.
Va publicar el llibre "Anys de referència" (Columna 1997), amb el qual va guanyar el premi d'assaig de la Fundació Ramon Trias Fargas, i va ser reconegut com a doctor honoris causa per la UAB el 2013.
Condol del món polític i cultural
A més de les paraules del president Pere Aragonès, des del govern, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha definit Jordi Porta com un referent del catalanisme i de la defensa de la llengua com a "eina de cohesió social".
El conseller de Drets Socials, Carlos Campuzano, ha elogiat la seva tasca de renovació d'Òmnium i ha subratllat que també va ser "constructor" de la Fundació Bofill, que va dirigir entre el 1971 i el 2001.
Jordi Sànchez, que va treballar amb Porta a la Fundació Bofill, també s'hi refereix com a "constructor" i "cohesionador" del país, a més de qualificar-lo com un "home bo".
També ha expressat el seu condol a la família de Porta la presidenta de Junts, Laura Borràs: "Va ser una persona que va treballar intensament en la promoció de la nostra llengua i cultura."
- ARXIVAT A:
- Obituari Òmnium Cultural