Mor Josep Maria Espinàs, gran cronista de Catalunya

Espinàs ha mort als 95 anys i deixa milers d'articles, més de 90 llibres i la lletra del "Cant del Barça"

RedaccióActualitzat

Josep Maria Espinàs ha mort als 95 anys, segons ha confirmat la seva editora, Isabel Martí. La capella ardent de l'escriptor s'instal·larà al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Espinàs deixa milers d'articles i més de 90 llibres. Una activitat literària que va començar amb 26 anys, amb la novel·la "Com ganivets o flames", amb què va obtenir el Premi Joanot Martorell. Després va venir el reconeixement internacional, amb la traducció a l'anglès de "Tots som iguals", i el Premi Sant Jordi, amb "L'últim replà".

Va ser amic de Josep Pla i de Camilo José Cela, amb qui es va iniciar en la narrativa de viatges. En va acabar publicant una vintena de llibres, recorrent, majoritàriament a peu, bona part de la Península.

Una extensa producció en què sobresurten també els llibres de contingut autobiogràfic, com "El teu nom és Olga", dedicat a la seva filla gran amb síndrome de Down, que va morir als 64 anys.

Les seves obres s'han traduït a més de deu llengües, incloses l'alemany, l'anglès i el japonès.

Incansable, no es perdia una jornada de Sant Jordi, perquè per a ell, el contacte amb els lectors era essencial.

Espinàs escrivia la majoria dels seus textos a màquina, en una vella Olivetti
Espinàs escrivia la majoria dels seus textos a màquina, en una vella Olivetti (ACN/Pere Francesch)

Una columna diària durant més de 40 anys

Espinàs va destacar també com a columnista, amb més de 40 anys complint amb la seva cita diària amb els lectors, des de l'any 1976 a l'"Avui" i els últims 20 anys a "El Periódico".

El 23 de novembre del 2019 va publicar la seva última columna, titulada "Els diminutius".

Home polifacètic, va ampliar la seva activitat periodística a la televisió, amb programes com "Identitats", en què va entrevistar les personalitats més rellevants de la cultura catalana.


La Nova Cançó i el "Cant del Barça"

Espinàs també ser un dels impulsors de la Nova Cançó i un dels fundadors d'Els Setze Jutges. Però si hi ha una lletra d'Espinàs que molts se saben de memòria és la que va escriure juntament amb Jaume Picas: el "Cant del Barça".

Els que van viure la seva infantesa als anys 80 potser també recordaran la sèrie de dibuixos de TV3 "Història de Catalunya", protagonitzada pel simpàtic drac Dragui. Josep Maria Espinàs va ser l'autor de la lletra de la icònica cançó.

Poc amant de les lloances, els últims anys s'havien multiplicat els homenatges d'escriptors i periodistes que el consideraven un mestre. I els premis, com el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi.

També va rebre el Premi Joanot Martorell i el Premi Víctor Català.


Un compte per recordar el seu llegat

Espinàs complia anys el 7 de març. Quan en va fer 94, Isabel Martí va obrir un perfil de Twitterdedicat a escampar idees, textos i fotografies de Josep Maria Espinàs".


Isabel Martí explicava que a Espinàs li agradava recordar en el dia del seu aniversari "els seus estimats i admirats Luján, Sagarra i Pla", que també eren nascuts com ell la primera setmana de març.

Espinàs va ser un dels fundadors de l'editorial La Campana, juntament amb Isabel Martí.


Missatges de comiat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acomiadat Espinàs a les xarxes socials definint-lo com una d'aquelles persones que sempre hi és:


El Futbol Club Barcelona també ha publicat un missatge de condol. Al Camp Nou, abans del partit de Lliga contra el Sevilla, s'ha fet un minut de silenci.

 

El cantant Lluís Llach, que va formar part d'Els Setze Jutges, l'ha recordat com un mestre i amic:

 

El seu amic, l'escriptor Màrius Serra, ha dedicat un rècord a Espinàs: 


El president d'Òmnium, Xavier Antich, s'ha acomiadat de l'"amic" Espinàs lloant-lo com a "un dels escriptors més llegits de les lletres catalanes, grandíssim prosista, amant de la llengua, apassionat pel país i la seva gent".


Autors Albert Sánchez Piñol i Joan Lluís-Lluís també han lloat la figura d'Espinàs,

ARXIVAT A:
LiteraturaObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut