Les organitzacions animalistes demanaven l'alliberament de la Kiska des de feia anys
Les organitzacions animalistes demanaven l'alliberament de la Kiska des de feia anys (DolphibProject.com)
Ontario, Canadà

Mor la Kiska, "l'orca més trista del món", després de 4 dècades en captiveri

Va ser capturada quan tenia 2 anys a Finlàndia i els últims 11 ha viscut sola en un aquari al complex de Marineland del Canadà, malgrat les campanyes animalistes per alliberar-la

RedaccióActualitzat

Feia 11 anys que la Kiska vivia sola al parc de Marineland, a Ontario, al Canadà, on havia arribat després de passar per diversos parcs aquàtics. Era coneguda com l'"orca més trista del món". Aquest dissabte ha posat fi a la seva agonia i ha mort, segons ha avançat el web Tmz.com

Tenia 44 anys. La van capturar a Islàndia el 1979 quan només en tenia dos i la van vendre al parc on vivia absolutament aïllada i sense companyia, com es podia comprovar en les imatges que encapçalaven una campanya perquè l'alliberessin després de més de quatre dècades de captivitat. 

Els animalistes havien titllat les condicions en què vivia a l'aquari d'"equivalents a la tortura". L'ONG World Animal Protection ha compartit a la xarxa una imatge del cetaci en blanc i negre a títol d'obituari recordant el seu periple vital en captiveri:

Marineland ha dit en un comunicat que l'equip que s'encarregava de tenir cura dels mamífers marins i els experts del parc havien donat tot el suport possible a l'orca fins al final i que "ploraran la pèrdua de la Kiska".

Malgrat tot, l'activista i extreballador del parc Phil Demers, autor de les fotos denúncia de l'orca que es van viralitzar, ha publicat a Twitter una imatge exterior del parc canadenc, on la pancarta de la campanya amb el hashtag #FreeKiska (alliberem la Kiska) ha estat rectificat amb esprai per l'etiqueta #RIPKiska.  

Crítiques a Marineland

Durant la llarga estada a Marineland, la Kiska va tenir cinc fills, a qui va sobreviure després de morir prematurament, i tambéa la resta de companys cetacis que havia acollit el complex. 

El 2011 es va quedar sola i, després que les imatges del seu captiveri donessin la volta el món, va passar a ser coneguda com "l'orca més trista del món". Una definició derivada de la necessitat de les orques de socialitzar, que no justificava la solitud que en que vivia.

Marineland ha rebut crítiques per maltractament animal des dels anys 70, sobretot arran de la difusió dels vídeos virals de la Kiska, l'últim a principis d'aquest any, en què l'orca nedava fent cercles en bucle al voltant de l'aquari: 

El Parlament del Canadà va aprovar una llei el juny del 2019 per prohibir els dofins i balenes en captivitat, l'anomenada llei Free Willy. Però com que la llei no és retroactiva, els animals que ja estaven en captivitat, com era el cas de l'orca Kiska, no van haver de ser alliberats.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animalCanadàBiodiversitat
Anar al contingut