Nichelle Nichols com a tinent Uhura a "Star Trek" (1966-1969)

Mor l'actriu Nichelle Nichols, la tinent Nyota Uhura de "Star Trek"

Aquest paper va contribuir a trencar les barreres racials de la televisió als Estats Units en mostrar una dona afroamericana en una posició d'autoritat
TEMA:
Obituari

L'actriu afroamericana Nichelle Nichols, coneguda pel seu paper de la tinent Nyota Uhura a la cèlebre sèrie de ciència-ficció "Star Trek", va morir dissabte a la nit als 89 anys. Segons ha anunciat aquest diumenge el seu fill a Facebook, l'actriu, ballarina i cantant i ambaixadora de la NASA ha mort per causes naturals, a la seva casa de Nou Mèxic.

"Sento informar-los que una gran llum del firmament ja no brilla per a nosaltres com ha fet durant tants anys. Ahir a la nit la meva mare, Nichelle Nichols, va sucumbir a causes naturals i va morir."

La nota, que acaba amb la famosa salutació de "Star Trek" "Llarga vida i prosperitat", l'acompanya una foto de l'estrella que Nichols té al Passeig de la Fama de Hollywood, a Los Angeles, i sobre la qual hi ha un ram de roses.

 

Trencant barreres racials

La interpretació de Nichols com a Nyota Uhura, tinent de comunicació de la nau USS Enterprise, va contribuir a trencar les barreres racials de la televisió en mostrar una dona afroamericana en una posició d'autoritat.

Nichols, a més, va compartir amb l'actor William Shatner (el capità James T. Kirk) un dels primers petons d'una parella interracial de la televisió nord-americana. Va ser a l'episodi "Plato's stepchildren", emès l'any 1968, enmig de la lluita pels drets civils dels afroamericans als Estats Units.

William Shatner recordava així a Twitter la seva companya a la sèrie: "Em sap molt greu saber la mort de Nichelle. Era una dona preciosa i va interpretar un personatge admirable que va fer molt per redefinir els problemes socials tant aquí als EUA com a tot el món. Sens dubte, la trobaré a faltar. Envio el meu amor i condol a la seva família. Bill."

 

L'actor George Takei, que també va representar la incorporació d'un personatge d'ètnia asiàtica a la sèrie --i més tard es va convertir en un dels líders del moviment homosexual en la indústria cinematogràfica--, qualifica Nichols de "pionera incomparable".

"Avui el meu cor pesa, i els meus ulls brillen com les estrelles entre les quals descanses ara, amiga meva estimada."

I acaba amb una imatge dels dos fent la salutació de "Star Trek" amb la mà i els dits separats.


Luther King la va fer seguir a "Star Trek"

Nichols, que abans de fer el paper de la tinent Uhura havia treballat amb Duke Ellington i Lionel Hampton com a ballarina i cantant professional, tenia intenció de deixar la sèrie després de la seva primera temporada per treballar a Broadway, segons havia explicat en diverses entrevistes, però el líder dels drets civils i reverend Martin Luther King Jr. la va fer canviar d'opinió.

Luther King li va dir que el seu paper a la sèrie de "Star Trek" estava mostrant als nens i dones de la comunitat afroamericana als Estats Units que ells podien tenir els mateixos drets que els blancs i, per això, havia de continuar actuant i donant vida a Nyota Uhura.

La seva presència a la televisió va tenir influència en altres actors com Whoopi Goldberg, que en diverses ocasions ha dit que quan era nena i veia "Star Trek" solia cridar a la seva família: "Veniu, veniu de pressa. Hi ha una dona negra a la televisió i no és una criada!"

Nichelle Nichols, el 2012, com a ambaixadora de la NASA (Reuters/Fred Prouser)


Després del seu paper a "Star Trek", Nichols va treballar com a portaveu per a la NASA, on va buscar inspirar una nova generació d'"intrèpids" astronautes amb ganes d'aprendre, segons la web oficial de l'actriu, Uhura.com, que demostra fins a quin punt la seva vida ha estat marcada per aquest personatge.

A la NASA també va ajudar a trencar les barreres racials de color a l'agència espacial, que va criticar per no triar dones i minories qualificades com a astronautes. Els líders de la NASA, fans de "Star Trek", van contractar Nichols als anys setanta per ajudar-los a reclutar.


Entre d'altres, la seva figura va atraure la primera dona astronauta dels Estats Units, Sally Ride; la primera dona negra astronauta, Mae Jemison, i el primer cap negre de la NASA, Charlie Bolden.

ARXIVAT A:
Obituari Televisió Estats Units Racisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut