L'escriptora Maryse Condé va néixer a l'arxipèlag de Guadalupe (Wikimedia/MEDEF)

Mor l'escriptora Maryse Condé, veu de la literatura caribenya

Autora de més d'una trentena d'obres, ha explicat el trauma postcolonial i la relació entre els pobles africans i el Carib

L'esriptora Maryse Condé, difusora de la cultura africana al Carib i guardonada el 2018 amb el premi Nobel alternatiu, ha mort a França als 90 anys, segons ha confirmat la seva família.

Nascuda a l'illa francesa de Guadalupe el 1934, era la gran veu del Carib i està considerada una de les principals autores de la literatura francesa contemporània. Maryse Condé ha deixat una obra de més de trenta llibres de tots els gèneres. En són un exemple les novel·les "La migració dels cors" o "Jo, Tituba, la bruixa negra de Salem", traduïdes al català.

Doctora en Literatura per la Universitat de la Sorbona Nova i professora a universitats com Colúmbia, Condé ha explicat a través de la literatura el trauma postcolonial, la relació entre els pobles africans i el Carib, i també les frustracions de les dones independents de la seva generació.

Candidata durant anys al Premi Nobel de Literatura, la que es va anomenar Nova Acadèmia Sueca la va guardonar amb el premi alternatiu l'any 2018, després de la cancel·lació de la cerimònia oficial per l'escàndol d'abusos sexuals del marit d'una acadèmica. 

L'escriptora tenia una malaltia genètica degenerativa que l'obligava a moure's en cadira de rodes i gairebé no tenia visió. Amb tot, seguia escrivint amb l'ajuda del seu marit, que transcrivia tot el que ella li anava dictant.

Així va néixer la seva última novel·la, "L'Evangeli del Nou Món", publicada el 2021, amb la qual va ser finalista al premi Booker Internacional l'any passat.

 

ARXIVAT A:
LiteraturaPremi Nobel
Anar al contingut