Mor Marta Ferrusola als 89 anys

L'esposa de l'expresident Jordi Pujol no apareixia en públic des de l'any 2020, després d'un accident

RedaccióActualitzat

Marta Ferrusola ha mort als 89 anys. L'esposa de l'expresident Jordi Pujol tenia Alzheimer i no apareixia en públic des de l'any 2020, després d'una caiguda a Queralbs, on estiuejava la família. Ferrusola ha mort a casa seva, acompanyada de Pujol, com a conseqüència d'una pneumònia.

Va néixer a Barcelona el 1935 i la seva vida va estar lligada a la del seu marit, amb qui es va casar l'any 1956 i va tenir set fills.

Ferrusola i Pujol es van conèixer a la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Virtèlia de Barcelona, un espai de relació catòlic i catalanista en ple franquisme.

Els últims anys de la seva vida s'han vist enterbolits pels escàndols judicials de la família, per l'entrada i sortida de la presó de dos dels seus fills i anant a declarar al jutjat enmig de crits i retrets.

Més plàcids van ser els 23 anys de mandat del president Pujol, en què sovint va assumir càrrecs simbòlics en fundacions i entitats de caràcter benèfic.

Durant els 23 anys que Pujol va ser president de la Generalitat, va tenir un paper molt actiu de projecció pública al costat del seu marit, tant al govern com al partit, Convergència Democràtica de Catalunya.

Fa poques setmanes, el seu fill Oriol va publicar una imatge de Ferrusola al costat de l'expresident, coincidint amb l'aniversari del fundador de Convergència i quatre dies després que el matrimoni commemorés els seus 68 anys de casats.

"Quina joia!", va expressar Oriol Pujol Ferrusola amb una imatge en què es veia els seus pares agafats de la mà:


Durant els diferents mandats de Pujol com a president de Catalunya, Ferrusola es va caracteritzar per tenir un caràcter contundent i per no voler passar simplement com a esposa del president, sinó com a primera dama.

De caràcter conservador, no va estar exempta de polèmica amb algunes declaracions al voltant de la immigració, de l'homosexualitat o del tripartit que va prendre el poder hegemònic que CiU havia tingut des de la restauració de la democràcia.

Aficionada a volar, va repetir l'experiència de fer paracaigudisme en diverses ocasions i en la faceta d'empresària va crear l'empresa de jardineria Hidroplant amb l'esposa de l'empresari Carles Sumarroca, amic personal de Pujol.

Sempre al costat del seu marit, queden per a la posteritat imatges al balcó celebrant les successives victòries de CDC.


Esquitxada pels diners a Andorra

La confessió de Jordi Pujol sobre els diners que tenia a Andorra i els casos de corrupció d'alguns dels seus fills la van esquitxar.

El jutge de l'Audiència Nacional que investiga l'origen dels diners de la família Pujol va atorgar a Ferrussola un paper molt actiu en la trama, a partir de la troballa, el 2017, d'una nota manuscrita en què parlava d'ella com la mare de la congregació, i dels suposats milions a Andorra com si fossin missals que s'havien de traspassar a la biblioteca del capellà de la parròquia.

Però Marta Ferrusola ja tenia comptes a Andorra abans que la família traslladés l'herència de l'avi Florenci al principat. En el seu cas, els diners provenien d'una deixa del seu pare que va obrir un nou front de la justícia contra la família Pujol-Ferrusola.

Fidel al seu caràcter, es va defensar amb força quan va comparèixer a la comissió parlamentària que el 2015 investigava els negocis de la família Pujol, que deu anys després encara no s'han jutjat.

Ferrusola va defensar la família durant la compareixença al Parlament (EFE/Andreu Dalmau)

Aquell dia va negar qualsevol acusació d'enriquiment il·lícit, va assegurar que els seus fills "van amb una mà al davant i una altra al darrere" i es va treure de sobre les sospites sobre la fortuna familiar oculta a l'estranger amb una frase lapidària: "Però si no en tenim ni cinc!"

A partir del 2018, la seva defensa va al·legar que tenia Alzheimer i que la seva capacitat cognitiva s'havia deteriorat progressivament, i el 2021 la justícia va decidir arxivar la causa contra ella per demència.


Mostres de condol

Els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, així com l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, han donat el condol a la família Pujol per la mort de Ferrusola.

També ho han fet altres figures destacades de l'entorn de Junts com el secretari general, Jordi Turull, o l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.


Aquest dimarts s'ha obert la vetlla i el funeral tindrà lloc aquest dimecres, dia 10, a les 12 del migdia, al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona.

En declaracions a la premsa abans d'entrar al tanatori, Oriol Pujol Ferrusola ha explicat que la mort de la seva mare ha estat "una cosa plàcida, fins i tot bonica" perquè els familiars se n'han pogut acomiadar.

"Des de l'accident del 2020, la meva mare no era la meva mare. Va tenir l'accident, a més de l'alzheimer", ha explicat l'exsecretari general de CDC.

Jordi Pujol, aquest dimarts al tanatori de Sant Gervasi (Kike Rincón/Europa Press)
Oleguer i Oriol Pujol, arribant al tanatori (Kike Rincón/Europa Press)
ARXIVAT A:
ObituariPersonatges mediàticsJordi Pujol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut