Mor Nicolás Redondo, històric dirigent de la UGT i sindicalista clau de la transició
- TEMA:
- UGT
Ha mort Nicolás Redondo, l'històric líder de la UGT, als 95 anys.
Va ser secretari general del sindicat durant 18 anys, des del 1976 fins al 1994, tot i que ja el liderava des de la clandestinitat.
De forta personalitat, va néixer al 1927 a Barakaldo, Biscaia, al si d'una família de profunda tradició ugetista i socialista. Va ser un dels anomenats "nens de la guerra", evacuat a Bordeus, on va estar tres anys. Des dels 15 va treballar com a obrer metal·lúrgic a la Naval de Sestao. L'empresa el va acomiadar al cap de 32 anys per la seva activitat sindical.
Des de ben jove va participar en activitats clandestines de l'organització i la difusió de propaganda ugetista. El van detenir set vegades i el 1975 es va beneficiar de l'indult concedit als presos polítics.
Redondo va jugar un paper clau en l'àmbit sindical durant el franquisme i la transició.
Socialista que va posar contra les cordes González
Al mític Congrés de Suresnes va ser proposat com a secretari general dels socialistes, però va hi renunciar en favor de Felipe González. Durant uns anys va ser diputat pel PSOE per Biscaia, però va posar contra les cordes els governs de González.
Va renunciar a l'escó en desacord amb la política laboral i social del govern de Gonzalez, representada pel ministre d'Economia Carlos Solchaga, a qui acusava d'alinear-se amb la patronal CEOE.
L'enfrontament va arribar al punt culminant amb la vaga general del 14 de desembre del 88, que va convocar juntament amb Comissions Obreres i que va tenir un èxit aclaparador.
Redondo va treballar per la unitat sindical amb CCOO, i va negociar la concertació social amb el govern espanyol i la patronal. La lluita contra l'atur i la defensa de l'estat del benestar van ser dues de les seves premisses.
L'escàndol de la PSV
El detonant de la retirada de Redondo de la vida política i sindical va ser l'anomenat cas PSV. La fallida d'una cooperativa d'habitatge va perjudicar 20.000 persones. La UGT va reconèixer un forat de 14.000 milions de pessetes de l'època, uns 84 milions d'euros.
Deu anys després el Suprem va eximir l'organització del pagament de les indemnitzacions. Però el mal ja estava fet i Redondo no es va presentar a la reelecció després de 18 anys al capdavant del sindicat. El va rellevar Cándido Méndez.
Figura "imprescindible"
Les reaccions a la mort de Redondo no s'han fet esperar. El sindicat que va liderar durant prop de dues dècades el considera una "figura imprescindible". Per l'actual secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, ha estat fonamental per a l'antifranquisme, la transició i la democràcia.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el veu com "un exemple de la lluita compromesa":
El PSOE, el partit de Redondo, n'ha destacat la dedicació als drets dels treballadors.
I la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, assegura que va dedicar la seva vida a la defensa dels treballadors, les llibertats i la democràcia.
Des de CCOO, eI el secretari general, Unai Sordo, el considera la persona més rellevant de l'Espanya democràtica:
- ARXIVAT A:
- PSOE UGT Drets laborals