Mor Peret, el pare de la rumba catalana
L'Ajuntament de Barcelona acull aquest dijous la capella ardent d'un dels màxims exponents de la rumba catalana
El cantant Peret ha mort als 79 anys a l'Hospital Quirón de Barcelona en no poder superar el càncer que tenia. A finals de juliol, el pare de la rumba catalana ja va anunciar que patia la malaltia i que seguia un tractament per tornar als escenaris al més aviat possible. Peret ja havia estat deu anys retirat a la dècada dels vuitanta per dedicar-se a l'església evangèlica.
Nascut a Mataró el 1935, a finals dels anys quaranta Pere Pubill Calaf va començar a cantar de manera esporàdica als locals de la Costa Brava. Durant la dècada dels seixanta es trallada a Madrid, on inicia la seva carrera professional com a cantant i compositor. Amb "Una lágrima" obté el seu primer gran èxit i la rumba s'introdueix de manera natural en ambients que no li eren propis, com ara discoteques, festes particulars i festes majors.
Després vindrien "El gitano Antón", "Saboreando", "¡Lo mato!", "Si fulano fuese mengano", "Canta y sé feliz" i "Borriquito como tú", que es va convertir en un gran èxit internacional.
El 1982, Peret sorprèn els seus seguidors anunciant que abandona els escenaris per consagrar-se a l'Església evangèlica. Però nou anys després reprèn l'activitat artística, i a la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics del 1992 interpreta "Barcelona tiene poder".
Entre els seus últims treballs cal destacar "Que levante el dedo", del 2007, que mostra un Peret molt més crític i compromès. Un compromís amb la realitat del seu temps que el músic posa igualment de manifest en el "Concert per la llibertat" del 2013, en què va participar. Precisament, va ser ell qui va protagonitzar un dels moments més emotius de la nit amb "L'emigrant" i amb una versió de "Barcelona és poderosa", convertida en "Catalunya és poderosa".
Creador, segons uns, i principal impulsor, segons altres, de la rumba catalana, el record de Peret quedarà per sempre associat a aquest ritme, genuïnament gitano i genuiïnament català, com ell mateix.
Capella ardent a l'Ajuntament
L'Ajuntament de Barcelona acollirà aquest dijous la capella ardent amb les restes del cantant. El ferètre es traslladarà al matí al Saló de Cent i la capella ardent estarà oberta entre les onze del matí i dos quarts de deu de la nit perquè el públic pugui acomiadar el pare de la rumba catalana.
La família del cantant ha informat que divendres se celebrarà un funeral íntim en memòria de Peret.