Mor un dels principals membres de Hamas en un atac amb dron a Beirut atribuït a Israel

Segons apunta l'Agència Nacional de Notícies del Líban es tractaria del número dos de l'oficina política de Hamas

RedaccióActualitzat

El número dos de l'oficina política de Hamas, Saleh al-Arouri, ha mort aquest dimarts al vespre en un atac al sud de Beirut. Segons apunta l'Agència Nacional de Notícies del Líban i Hamas es tractaria d'un atac israelià, que el país no confirma.

Al-Arouri hauria mort juntament amb els seus guardaespatlles en un atac dirigit a l'oficina del grup islamista al sud de la capital libanesa, zona controlada per la milícia xiïta Hezbollah, aliada de Hamas.

L'explosió ha causat sis morts i nombrosos ferits, i mitjans locals apunten que l'hauria provocat un dron.
 

Augmenta la tensió entre Israel i el Líban

En un comunicat, Hamas ha culpat "l'ocupació sionista", en al·lusió a Israel, d'assassinar "covardament" líders palestins "dins i fora de Palestina".

A més, el seu líder, Ismaïl Haniyeh, ha assegurat en un discurs televisat que la mort d'Al-Arouri és un "acte terrorista", una violació de la sobirania del Líban i una expansió de l'hostilitat d'Israel contra els palestins. Haniyeh també ha confirmat la mort de dos membres més: Samir Findi Abu Amer i Azzam al-Aqraa Abu Ammar.

L'atac s'hauria produït amb un dron de procedència israeliana, segons Hamas i mitjans libanesos (Reuters)

D'altra banda, el primer ministre del Líban, Najib Mikati, també ha condemnat els fets qualificant-los de "nou crim israelià", així com d'intent perquè el Líban entri a la guerra.

I és que la precisió del projectil i la presència d'Al-Arouri fan pensar en una operació d'intel·ligència militar. Si es confirma l'autoria, és el primer atac obert i directe d'Israel a la capital libanesa des de la guerra del 2006, un fet que obre les portes a un increment de la tensió a la frontera entre Israel i el Líban i que augmenta el perill d'expansió del conflicte més enllà de la Franja de Gaza.

L'exèrcit israelià, preparat "per a qualsevol escenari"

Durant la roda de premsa diària que fa l'exèrcit israelià, el seu portaveu Daniel Hagari ha evitat parlar sobre l'autoria d'aquest atac. Tot i això, Hagari ha assegurat que estan "en un alt nivell de preparació per a qualsevol escenari".

"El més important que podem dir aquesta nit és que estem centrats i seguirem centrats a lluitar contra Hamas", ha afegit Hagari.

Per la seva banda, la milícia de Hezbollah al Líban ha publicat a Telegram que es tracta "d'un greu assalt" i "un desenvolupament perillós en el curs de la guerra entre l'enemic i l'eix de la resistència". A més, asseguren que "no quedarà sense resposta o càstig", i amenacen que la resistència té "el dit al gallet".

 

Fundador de les Brigades al-Qassam

A més de ser el número dos del braç polític de la milícia palestina al Líban, Al-Arouri també era un dels fundadors de la branca militar, les brigades Al-Qassam, un dels grups armats responsables de l'assalt en territori israelià del 7 d'octubre.

Abans que fos alliberat el 2010, Al-Arouri va passar dotze anys en presons israelianes. Se li atribueixen diversos atacs contra Israel des de terres libaneses, i ha estat un dels principals intermediaris en l'alliberament dels ostatges presos per Hamas.

Ara fa un mes, en declaracions a la cadena de televisió Al Yazira, va afirmar que la resta de presoners eren soldats o antics soldats, i que no serien alliberats fins que Israel posés fi als atacs sobre la Franja de Gaza.

L'executiu de Netanyahu, havia acusat Al-Arouri de supervisar i ordenar els atacs de Hamas a Cisjordània en suport dels militants que lluiten contra l'ofensiva aèria i terrestre d'Israel a Gaza. "Estic esperant el martiri (la mort), i crec que he viscut massa temps", va afirmar Al-Arouri l'agost del 2023, en al·lusió a les amenaces israelianes d'eliminar els líders del grup islamista, tant a Gaza com a l'estranger.
 

22.185 morts a la Franja de Gaza

L'Autoritat Nacional Palestina (ANP) també ha condemnat la mort de l'alt càrrec de Hamas i ha acusat indirectament Israel.

El primer ministre del Govern, Mohamed Shtayeh, ha descrit l'atac "com un crim que porta la identitat dels seus autors", en una referència implícita a l'executiu de Netanyahu. El mandatari també ha alertat "dels riscos i les repercussions que poden derivar-se d'aquest crim".

D'altra banda, el Ministeri de Salut de Gaza ha confirmat aquest dimarts que 207 persones han mort les últimes 24 hores, un fet que eleva el nombre total de morts palestines a 22.185 en gairebé tres mesos de guerra a Gaza, el capítol més letal del conflicte en dècades.

La guerra es va desencadenar arran de l'assalt de Hamas contra ciutats frontereres israelianes el 7 d'octubre. Segons Israel, en aquest atac van morir 1.200 persones amb uns 240 ostatges retornats a Gaza, el dia més sagnant dels 75 anys d'història de l'estat jueu.

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut