Mor un voltor per diclofenac al Pallars, el primer cas d'Europa, i demanen prohibir-lo
- TEMA:
- Medi ambient
Un medicament antiinflamatori utilitzat en el bestiar ha provocat la mort d'un voltor a la Reserva de Boumort, al Pallars Jussà. És el primer cas registrat a Europa; per això experts i ecologistes demanen que es prohibeixi el seu ús en la ramaderia.
Gràcies al GPS que portava el voltor, el van poder localitzar ràpidament i les analítiques van confirmar que es tractava de diclofenac: la reacció que té sobre els ocells de la família dels carronyaires, si es mengen el cadàver d'un animal tractat amb aquest medicament, és letal.
Diversos països asiàtics van prohibir aquest medicament després que a l'Índia acabés amb el 98% dels milions de voltors de diferents espècies.
Segons un estudi en què participa la Universitat de Lleida, podria causar la mort de 6.000 voltors cada any a tot l'estat.
Ara es fa un seguiment acurat de cada voltor mort que es troba, i aquesta primera mort a Europa demostra que s'hauria de prohibir aquest antiflamatori també aquí.
Experts del Servei de Fauna i Flora com Ricard Casanovas diu que ja estan valorant aquesta opció i estaran més alerta per si n'apareix algun cas més.
"Hem de treballar amb el Departament d'Agricultura i Ramaderia l'ús d'aquest medicament a la ramaderia domèstica, per justament si és convenient prohibir-lo."
A Boumort acostumen a alimentar-se en un punt controlat, on se'ls porta el menjar. És un dels pocs llocs on crien les quatre espècies d'Europa: el trencalòs, l'aufrany, el voltor comú i el negre, que fa anys que es treballa per recuperar-lo.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient