Mor Vincent Lambert, el tetraplègic francès símbol del debat sobre la mort digna
Els pares volien mantenir-lo amb vida i la dona defensava que el desconnectessin. Feia 11 anys que Lambert estava en estat vegetatiu
El tetraplègic francès Vincent Lambert, que estava en estat vegetatiu des de fa més de 10 anys, ha mort aquest dijous al matí, segons ha comunicat la seva família. Concretament, el seu nebot, François Lambert, ha informat que Vincent ha mort poc abans de dos quarts de nou del matí, després de retirar-li l'alimentació i la hidratació artificials.
La mort de Lambert ha passat nou dies després que els metges de l'hospital de Reims li traguessin el suport vital. La situació d'aquest infermer, de 42 anys, es va convertir en un símbol per a la mort digna a França.
El Tribunal Suprem francès va decidir autoritzar la desconnexió i tancar d'aquesta manera la possibilitat de més recursos, com el que fa un mes va aturar el procés.
Es tracta d'un cas que s'ha vist envoltat d'una llarga batalla legal per part de la família.
La mare de Vincent Lambert arribant a l'Hospital de Reims (Reuters)
Els pares de Lambert, Viviane i Pierre, de fortes conviccions catòliques, van portar el cas a les Nacions Unides, buscant aconseguir pressió diplomàtica per mantenir el seu fill amb el suport vital. Però aquesta setmana ja van renunciar a presentar nous recursos judicials. Altres membres de la família, com la dona del malalt, hi estaven en contra i consideraven que s'havia de posar el punt final al tractament que el mantenia amb vida des de feia 11 anys.
Gérard Chemla, advocat del nebot, ha afirmat aquest dijous que "ara és temps de recolliment per a la família. Cal treure'n lliçons, d'aquest cas, que algunes vegades ha estat obscè en l'àmbit judicial. Les incoherències judicials han estat esgotadores per a tothom."
Un accident el 2008 el va deixar tetraplègic i totalment dependent
Lambert era un infermer psiquiàtric que el 2008, arran d'un accident de trànsit, va quedar tetraplègic i totalment dependent. Tres anys després, els metges que l'atenien van descartar que pogués millorar, i el 2014 van qualificar el seu estat de vegetatiu.
L'equip mèdic va començar el procés per retirar-li el tractament dimarts de la setmana passada, després que el Suprem reobrís la via per a la desconnexió, quan va anul·lar una sentència anterior del Tribunal d'Apel·lació i va tancar la possibilitat de presentar-hi nous recursos.
A la societat francesa ja fa temps que, arran d'aquest cas, hi ha un debat sobre la mort digna. Els últims mesos, associacions catòliques s'han manifestat a París a favor de mantenir amb vida Vincent Lambert.
Pregant per Vincent Lambert a la plaça Saint-Sulpice de París (EFE)
La Fiscalia obre una investigació
La decisió dels pares de no presentar més recursos per intentar reprendre els tractaments del seu fill no significa que la batalla entre els dos bàndols hagi acabat.
El lletrat Jean Paillot, representant dels pares, va mantenir a "France Info" que, arribat el moment, "els responsables de la mort de Vincent Lambert" haurien de "retre comptes". De fet, l'advocat va avançar fa uns dies que havien presentat una denúncia davant la Fiscalia de Reims contra el doctor Vincent Sánchez i el seu equip de cures pal·liatives per "temptativa d'homicidi voluntari".
Precisament, el fiscal de Reims ha anunciat l'obertura d'una investigació per "determinar les causes de la mort". El fiscal, Matthieu Bourrette, ha explicat que aquesta mena de procediments s'obren davant d'una mort "en condicions particulars" però que no presuposa que hi hagi hagut cap "infracció penal".
En el marc d'aquesta investigació, es farà l'autòpsia a Lambert, però no a l'Institut de Medicina Legal de Reims, sinó al de París.