La policia protegeix l'entrada a l'Assemblea Nacional de l'Equador després de l'anunci de Lasso
La policia protegeix l'entrada a l'Assemblea Nacional de l'Equador després de l'anunci de Lasso (Reuters/Cristina Vega)

"Mort creuada" a l'Equador, una crisi institucional que desembocarà en noves eleccions

El mecanisme que es coneix com a "mort creuada" permet al president del país dissoldre el Parlament i que hi hagi noves eleccions abans de tres mesos

RedaccióActualitzat

L'Equador anirà a noves eleccions legislatives i presidencials abans de tres mesos. I ho farà per una via mai explorada fins ara. El president del país, Guillermo Lasso, ha aplicat el mecanisme constitucional conegut com "mort creuada", que comporta la dissolució de la cambra legislativa i la convocatòria d'eleccions per la via d'emergència.

Amb la mesura, el país entra en una zona de turbulències institucionals, perquè la decisió presidencial arriba enmig d'un debat a la cambra sobre unes suposades pràctiques corruptes avalades pel president.

Segons l'oposició, Lasso no va actuar contra l'atorgament de contractes de transport de petroli sense seguir les normes preceptives. Lasso assegura que els contractes es van signar durant el mandat de l'anterior president, Lenín Moreno, i que la comissió de fiscalització de la cambra ja va rebutjar les acusacions.

El president està autoritzat a fer servir la "mort creuada" si considera que els legisladors bloquegen la seva capacitat per governar, en cas de crisi política greu i si la cambra assumeix funcions que no li pertoquen.

Lasso s'ha agafat al supòsit de crisi política, però l'oposició l'acusa de voler aturar la votació del debat sobre corrupció, que podria suposar la seva destitució, i assegura que no permetran la dissolució de Parlament.

El moviment Revolució Ciutadana, liderat per l'expresident Rafael Correa, ha qualificat d'il·legal el decret de dissolució del Parlament, perquè no entra en cap dels supòsits previstos a la Constitució.

L'exèrcit s'ha desplegat a l'exterior de la seu de la cambra en previsió d'aldarulls i el cap del Comandament Conjunt de les Forces Armades ha dit que mantindran el cercle fins que calgui. Fins a les pròximes eleccions, Lasso governarà a través de decrets.

Anar al contingut