Un policia belga va preguntar a un mosso per l'imam en un mail "no oficial"
La policia belga es va comunicar de manera "no oficial" amb els Mossos d'Esquadra. Segons han confirmat fonts del Departament d'Interior, la policia de Bèlgica els va preguntar si tenien informació sobre l'imam de Ripoll, el suposat líder de la cèl·lula jihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils, i ells es van limitar a respondre que no.
Les fonts afegeixen que es tracta d'un correu electrònic entre col·legues en cap cas una alerta o avís de fa més d'un any entre un agent belga i un policia de la unitat antiterrorista dels Mossos que es coneixien arran d'un congrés.
També asseguren que van respondre que no tenien informació sobre Abdelbaki es-Satty perquè no hi ha cap registre d'imams a Catalunya i que no es va activar cap investigació perquè cal una comunicació oficial o denúncia per poder-ho fer.
El govern reitera que no hi ha hagut cap comunicació "oficial"
El conseller de la Presidència i portaveu, Jordi Turull, però, ha insistit que no hi va haver cap comunicació oficial. Ha estat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio":
"Comunicació oficial, com la que s'ha dit als diaris no hi ha estat en cap moment."
També s'hi ha referit el conseller d'Interior, Joaquim Forn, a la roda de premsa posterior a la Junta de Seguretat de Cambrils. Per Forn, la policia catalana no s'ha equivocat en cap moment: van respondre a la policia belga que no sabien res de l'imam perquè la policia espanyola no els havia comunicat els seus antecedents.
"En cap moment ens consta a nosaltres que aquesta persones estigui investigada o sigui perillosa. És evident que si això hagués passat hauríem actuat d'una altra manera."
A banda de reiterar que ningú els havia avisat que Abdelbaki es-Satty pogués ser perillós, ha afirmat que si hi hagués hagut alguna comunicació oficial els Mossos no l'haurien rebut, i ha reivindicat, en aquest punt, l'accés dels Mossos als organismes policials internacionals. També ha criticat que es vulgui desprestigiar el cos policial:
"Em preocupa que l'endemà del comunitat d'Estat Islàmic alguns es dediquin a desacreditar la feina dels Mossos d'Esquadra. Avui, el que ens demana la ciutadania el que ens demana és que continuem investigant."
Ja dilluns passat, el màxim responsable de la policia catalana va fer declaracions en aquest sentit. Josep Lluís Trapero va negar haver rebut cap comunicació oficial respecte a l'instigador de l'atemptat en una roda de premsa on va comparèixer juntament amb el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el de Justícia, Carles Mundó, per informar de l'estat de la investigació dels atemptats:
"Com a cos policial no tenim cap coneixement de la implicació d'aquesta persona en cap delicte de terrorisme. Si algú diu que té alguna informació en aquest sentit ha d'explicat què va fer i com ho va gestionar. Nosaltres no tenim informació sobre això."
Dubtes sobre la coordinació policial
Després que s'ha sabut que Abdelbaki es-Satty, que va morir a l'explosió a Alcanar, va ser l'any passat a Vilvoorde, ciutat belga considerada un dels feus de l'islamisme radical a Europa, han sorgit dubtes sobre si la coordinació policial ha funcionat en aquest cas.
L'alcalde d'aquesta ciutat, Hans Bonte, havia assegurat que s'havia fet saber a les forces de seguretat espanyoles les seves sospites sobre l'imam.
Després que el ministre de l'Interior espanyol negués que Guàrdia Civil i Policia Nacional s'haguessin comunicat amb els belgues, i repreguntat sobre la qüestió, Bonte ha especificat que la pregunta de la policia de Vilvoorde-Malechen es va dirigir a la "policia barcelonina".
Ambient enrarit entre els cossos policials espanyols i el català
Mentrestant, el sindicat la Policia Nacional espanyola ha fet una piulada en què assegura que si se'ls hagués demanat informació sobre l'imam només els hauria fet falta prémer un botó:
Turull també s'ha referit a aquest tuit a l'entrevista a Catalunya Ràdio. El portaveu demanat que "algú assumeixi responsabilitats si es confirma que la Policia Nacional tenia informació sobre el líder de la cèl·lula jihadista.
"Si això és això algú ha d'assumir responsabilitats. No em passa pel cap que si nosaltres tinguéssim informació rellevant sobre una persona que estigués en una altra comunitat de l'Estat diguéssim 'la tenim però no la passarem, perquè no ens l'han demanat'".
El cas és que l'ambient entre els cossos policials espanyols i el català està enrarit arran del comunicat dels primers en què asseguraven haver-se sentit exclosos de la investigació pels atemptats.
Els sindicats dels Mossos d'Esquadra ha rebatut aquestes crítiques dels sindicats de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, que els acusaven d'excloure'ls de la investigació dels atemptats. L'SME considera "injust" el to d'algunes crítiques d'altres cossos policials, que, fins i tot, asseguren, insinuen que els Mossos actuaven amb "una intenció política o de protagonisme".
Per la seva banda, l'USPAC, el sindicat independent dels Mossos, troba "fora de lloc" i "miserables" les declaracions d'alguns responsables sindicals de les policies espanyoles sobre l'actuació dels Mossos, i es pregunten per què no es va passar informació a la policia catalana respecte a l'imam de Ripoll.