Mossos i detectius privats s'alien per parar els peus als agressors masclistes
Els agressors encarreguen -amb enganys- als detectius privats que localitzin les víctimes. Els Mossos han establert un sistema de col·laboració amb els detectius per evitar-ho
Els detectius privats de Catalunya han detectat que alguns dels clients que els han contractat els han enganyat amb la intenció que els passessin dades d'on és i què fa l'exparella, de qui són els agressors. Arran de trobar-se amb aquestes circumstàncies, la Unitat Central de Seguretat Privada dels Mossos d'Esquadra ha establert un sistema de comunicació directa amb els detectius privats perquè els puguin consultar, en qualsevol moment, quin terreny estan trepitjant.
El detectiu, a través d'un formulari informatitzat, exposa als Mossos les dades de la persona que han d'investigar i els Mossos els responen si aquesta persona té una ordre de protecció o si està considerada una persona de risc.
Actualment a Catalunya hi ha en actiu 12.000 ordres de protecció, és a dir, que l'agressor no es pot ni apropar a la víctima, ni comunicar-s'hi, ni fer-ho a través de tercers. De tal manera que no pot fer-ho a través de cap detectiu privat.
"S'ha de demostrar l'interès legítim"
"Hi ha casos en què el client et fa desconfiar", explica Mercè Ferran, la presidenta del Col·legi de Detectius Privats de Catalunya. I posa sobre la taula un fet que és bàsic en la seva professió:
"Els detectius investiguem a compte de tercers legitimats. Aquesta part és súper, súper important."
"S'ha de demostrar l'interès legítim."
Això significa que la persona que contracta el detectiu ha de demostrar la vinculació que té amb la persona que vol investigar. El fet és que es donen circumstàncies en què el client diu que necessita localitzar la dona perquè han de cobrar una herència, però llavors no ho demostra amb papers; o que vol saber on és perquè li deu diners o perquè eren amics de joves. La llista d'enganys és més llarga. Aquí entra en joc l'olfacte del professional, del detectiu privat, que analitza el to de l'interlocutor i com descriu la persona que vol localitzar, els detalls que pot aportar de les seves pretensions.
Amb aquesta col·laboració entre els detectius privats i els policies es pretén que "si el detectiu rep un encàrrec sospitós pugui tenir una seguretat jurídica i saber si aquesta persona és o no és víctima de violència de gènere o domèstica", exposa Toni Milla, cap de l'àrea central de la Policia Administrativa dels Mossos d'Esquadra.
Els Mossos es comprometen a facilitar-li la informació en poc temps i això permet que el detectiu pugui saber aviat si pot agafar l'encàrrec o l'ha de refusar.
Registrar els encàrrecs que reben els detectius
Tots els encàrrecs que rep un detectiu privat han de constar al llibre de registres, amb les dades de la persona que ha contractat el servei. Això explicaria per què el tarragoní Ramon Franch, condemnat per l'homicidi d'una dona amb qui tenia pendent un litigi immobiliari, va demanar a diferents detectius privats que li fessin el treball en negre; segons es va constatar al judici. No volia que constés enlloc. Amb l'excusa que volia localitzar una dona perquè ella li devia diners, pretenia obtenir-ne informació. Temps després d'aquests encàrrecs, que alguns detectius van refusar, la va matar.
En els casos en què els Mossos detectin que l'encàrrec que s'ha fet al detectiu té altres intencions, activen els protocols de protecció de la víctima, com és el fet d'avisar el jutjat, com explica Toni Milla:
"A partir d'aquí nosaltres faríem la resta de gestions, veure qui la vol localitzar; i posaríem en marxa tots els mecanismes de protecció."
En definitiva, si els detectius privats alerten els Mossos, tot i el risc de perdre un client, i els Mossos s'activen ràpidament, la víctima queda més protegida i l'agressor rep el missatge que el sistema no és tan fàcil de vulnerar.
I si no és així, a la inversa: víctimes desprotegides i agressors empoderats.
- ARXIVAT A:
- Violència masclistaMossos d'Esquadra