Botelló al Born el 10 de juliol (ACN / Laura Fíguls)

Mossos i policies locals demanen obrir l'oci nocturn per evitar botellons multitudinaris

Asseguren que no tenen prou efectius per controlar les persones que es reuneixen a la nit als espais públics

Laura GalánActualitzat

El confinament nocturn acaba a tot Catalunya i la policia veu com se li complica la feina. Els agents dels cossos de seguretat, tant de les policies locals com dels Mossos d'Esquadra, constaten que controlar les persones que es reuneixen a les places o a les platges per fer-hi botellons és prou difícil. Ara, sense toc de queda d'una a sis de la matinada, preveuen que serà pitjor.

"La situació ja era preocupant, i això ens dificulta més la feina", diu Toni Castejón, del Sindicat Autònom de Policia dels Mossos d'Esquadra. "L'única opció que tenim és amb molts més recursos policials, moltes més patrulles. No només de Mossos, sinó de policia local. Però, francament, ho veiem complicat".

És per això, perquè baixi la tensió al carrer, que el Sindicat de Policies Locals i Cos de Mossos d'Esquadra, el majoritari de les policies locals catalanes, proposa que s'obri l'oci nocturn.

"Sempre que les autoritats sanitàries ho vegin possible, seria una alternativa almenys per abaixar una mica el suflé i que, en certa manera, la gent pugui divertir-se", defensa Xavier Cabot, representant del sindicat.

Aglomeracions i botellons durant les festes de Gràcia (Europa Press / Lorena Sopeña)

Perquè Cabot reconeix que "el jovent té la necessitat de relacionar-se, de sortir als espais públics". I afegeix: "Amb l'acabament del toc de queda, la feina policial encara és més complexa, tenint en compte que hi ha tota una sèrie de normativa a respectar: distància de seguretat, no està permès el consum d'alcohol a la via pública... Són qüestions que ens fan la feina una mica més difícil del que ja és de per si".

Castejón comparteix la idea que amb l'oci nocturn obert, el control seria més assequible: "Que les discoteques estiguessin obertes, que els bars poguessin fer el seu horari habitual, que la gent tingués una opció que no fos el botelló, ens ho posaria més fàcil perquè no hi hauria aquestes concentracions al carrer". "Tindríem molta més gent controlant, que serien els propietaris dels locals. Ells són els primers que tenen ganes de poder obrir i de poder controlar el seu negoci".


L'oci nocturn reclama més ajudes

Efectivament, en un comunicat que han fet públic, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) critica la Generalitat per haver prorrogat una setmana més les restriccions a la restauració i l'oci nocturn.

"No entenem com pot ser que la bona evolució de les dades epidemiològiques serveixi per flexibilitzar determinades restriccions perquè es troben sotmeses a autorització judicial i, en canvi, aquest mateix factor no serveixi per flexibilitzar-ne d'altres", assegura el secretari general de l'entitat, Joaquim Boadas.

I afegeix: "Considerem del tot temerari seguir restringint els horaris de la restauració i de l'oci nocturn a dos quarts d'una quan els botellots i les festes il·legals sense mesures de seguretat segueixen a l'alça cap de setmana rere cap de setmana, i això derivarà en més contagis i nosaltres en pagarem les conseqüències".

Entrada d'una discoteca a Platja d'Aro el 24 de juny (ACN / Gemma Tubert)

Fecasarm reclama, a més, l'aprovació d'una cinquena línia d'ajudes per fer front a les pèrdues generades "per les restriccions imposades a les activitats d'oci nocturn". Assegura que els últims ajuts aprovats, "que encara no s'han cobrat", només cobrien del 8 al 23 de juliol els locals d'espais interiors.

L'entitat valora que les ajudes rebudes fins ara "han estat del tot insuficients" i que "cobreixen menys d'un 1% de la facturació perduda". Ara demana que es destinin entre 50.000 i 300.000 euros per empresa, que "serveixin per pal·liar de manera més eficient el tancament d'activitats interiors com a l'aire lliure i que s'han anat prorrogant fins a data d'avui".

També han anunciat que reclamaran ajuts per a la restauració.

Fecasarm ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'ampliació horària de la restauració fins la una de la matinada i de l'oci nocturn a l'aire lliure amb públic assegut fins dos quarts de quatre. També proposa la reobertura dels espais interiors d'oci nocturn amb el requisit d'haver passat un test previ negatiu.

Restriccions que limiten les relacions socials

El govern ha decidit no prorrogar el toc de queda nocturn després que el Tribunal Superior de Justícia no hagi permès ampliar les restriccions a la mobilitat nocturna a 148 municipis de Catalunya.

El que sí que es prorroga són la resta de restriccions que afecten els drets fonamentals, que es mantindran, de moment, set dies més. Són la limitació d'un màxim de 10 persones en reunions socials i familiars o l'aforament màxim de 70% en actes religiosos o d'entre 1.000 i 3.000 en activitats culturals.

Terrassa de bar a Sant Feliu de Guíxols (ACN / Xavier Pi)

La resta de restriccions vigents relatives a horaris o aforaments d'establiments o consum a la via pública no necessitaven un nou aval perquè ja estan previstes en la legislació sanitària i no afecten drets fonamentals.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut