Mossos sobre el 20S a Sabadell: "La massa no estava organitzada" i "ens van agredir"

Tres mossos declaren sobre l'escorcoll del domicili de Joan Ignasi Sànchez, adjunt al Gabinet del Departament de la Presidència, a Sabadell
Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català

Tres agents dels Mossos d'Esquadra han declarat davant la sala segona del Suprem per parlar de les protestes a Sabadell durant l'escorcoll del domicili de Joan Ignasi Sànchez. El primer a fer-ho ha estat l'agent 11836, que ha dit que "ningú organitzava la massa" que es va mobilitzar aquells 20S davant la casa de l'adjunt al Gabinet del Departament de la Presidència.

"No vaig veure ningú que organitzés la massa. Tot era molt espontani, ningú portava la veu cantant. Sí que hi havia autoritats municipals."

L'agent ha manifestat que les persones duien a terme una resistència passiva, amb algun crit. Tres hores després, quan ja hi havia al voltant de 650 persones bloquejant la porta d'entrada, cap a les 12, ha afegit, van arribar els ARRO i tampoc van aconseguir obrir un camí per accedir al domicili per extreure la comitiva judicial.

I és que el cordó no es va aconseguir fer fins a quarts d'una del migdia, quan la comitiva judicial va poder sortir pel pàrquing:

"Havíem de fer un cordó de seguretat. Els concentrats seien en actitud pacífica. Hi havia unes 700 persones. Va arribar una unitat de la Guàrdia Civil, que va intentar arribar fins on érem nosaltres. També una unitat de la Brimo. Però no ho van aconseguir. Finalment, van aconseguir treure la comitiva judicial, però no pel portal, que estava bloquejat per la concentració."

 

El mosso ha afirmat que es va fer una petita distensió durant l'operatiu, per la qual va haver de ser atès en un centre mèdic, tot i que l'endemà va poder anar a treballar:

"Em van sacsejar, em van agafar per l'armilla antibales. Va ser llavors que em vaig fer una petita distensió. No vaig estar de baixa".

A les preguntes de Jordi Pina de si és habitual referir-se als manifestants com "la massa", l'agent ha admès desconèixer-ho.

 

 

Una persona amb un casc va donar un cop a un agent

El tercer mosso, número 13143, ha corroborat el testimoni del mosso anterior. Ha manifestat que van fer "tres intents per obrir un passadís perquè pogués sortir la comitiva judicial" i que, en l'últim intent, una persona amb un casc va donar un cop a un agent.

Davant tot plegat, cinc agents van quedar ferits, entre els quals ell:

"Jo vaig resultar ferit. Els més agressius eren uns 100 manifestants. Ens van donar puntades de peu i cops de puny, i empentes... Em van colpejar la planta del peu i em vaig fer lesions també al colze i en un dit. Vaig estar de baixa."

 

 

Ferit per la "massa"

Un tercer agent ha corroborat la mateixa versió dels fets. El mosso d'esquadra número 17092 ha explicat que va patir ferides lleus quan la "massa" van carregar contra ells i que va haver d'estar de baixa.

"La massa va carregar contra nosaltres. Ens van donar cops de puny, puntades de peu. Em vaig fer mal al dit. Hi va haver quatre companys més ferits. Vaig haver de ser atès però no vaig estar de baixa."

L'agent també s'ha fet seva la versió dels companys quan ha explicat els cordons policials fallits:

"Vam intentar fer un cordó de seguretat, però no ho vam aconseguir. Van venir unitats de la Guàrdia Civil i també dels Mossos d'Esquadra."

 

 

No recorda si va enviar les adreces dels hotels on hi havia guàrdies civils

Per la seva part, la primera mossa d'esquadra que ha declarat en aquesta jornada ho ha fet amb amb el nom i cognom, Alejandra Peralta, tot i que per motius de seguretat no ha dit on estava destinada. El fiscal li ha preguntat si el 2 d'octubre va enviar un whatsapp explicant la localització dels hotels on s'allotjaven policies i guàrdies civils i ella ha assegurat que no ho recorda.

Fiscal: És un whatsapp del 2 d'octubre on es diu: "Llocs de Lleida on s'allotgen guàrdies civils i policies nacionals: a Eizasa Hotels, edifici Princess, Prat de la Riba, Hotel Real i la Calella de Ponent, a cantar havaneres."
Peralta: No ho recordo. No em sona el whatsapp.
Fiscal: No va enviar vostè aquest whatsapp?
Peralta: No ho recordo. Tampoc em sona, però no ho recordo.
Fiscal: No sap si l'ha enviat?
Marchena: Intentarem que l'interrogatori no tingui un contingut gairebé d'imputació. No està narrant el que s'ha vist o el que ella ha pogut percebre respecte dels fets que estan dirigint avui l'activitat probatòria, sinó que fa l'efecte que se l'està obligant a dir veritat en relació amb fets.

En aquest sentit, Peralta ha justificat que no recorda si va rebre aquest missatge perquè aquells dies va enviar i rebre "molts whatsapps".

ARXIVAT A:
Procés català Judici procés
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut