"La habitación de al lado", de Pedro Almodóvar, amb Tilda Swinton i Julianne Moore com a protagonistes (ACN)

Mostra de Venècia, el radar del cinema que ve 

Una selecció del més destacat d'un festival que cada any detecta les pel·lícules més esperades i amb més recorregut de l'univers cinematogràfic
Enllaç a altres textos de l'autor

Pere Gaviria

Periodista de la secció de Cultura dels Serveis Informatius de TV3

Actualitzat
TEMA:
Cinema

Cate Blanchett, Brad Pitt, George Clooney, Lady Gaga, Winona Ryder... una llarga llista d'estrelles del cinema desfilaran pel Lido de Venècia en un festival de cine que recupera l'esplendor que no va tenir l'any passat per culpa de la vaga d'actors de Hollywood.  

Tot això queda molt enrere i Venècia sap que la Mostra és tot un radar que, amb el permís de Canes, detecta les produccions més esperades i amb més recorregut de l'univers cinematogràfic.

Més de 80 llargmetratges, 17 curts, 5 sèries de televisió i una vintena de clàssics restaurats...

Operaris preparen pòsters per al Festival de Venècia (Reuters/Louisa Gouliamaki)

Aquí teniu una selecció entre tanta teca: 


Al Lido es parlarà en català 

L'única producció catalana seleccionada a la Mostra és el documental "Constel·lació Portabella" de Claudio Zulian que es projectarà a la secció Venezia Classici. Una coproducció del departament de Documentals de 3Cat que és tot un homenatge a un dels cineastes catalans més rellevants i amb més projecció internacional.

Pere Portabella és tota una icona del cine i el documental ens ajuda a entendre la importància de la seva figura com a artista i també com a activista polític.

Una imatge del film "Constelación Portabella" (ACN/Seminici)

Però el català també està molt present a l'últim treball dels directors bascos Aitor Arregi i Jon Garaño. "Marco" és un llargmetratge sobre Enric Marco, el català que va mantenir durant anys la mentida que havia estat presoner en un camp de concentració nazi.

Eduard Fernández fa una feina impressionant en la pell d'aquest mentider compulsiu que necessitava l'admiració constant dels altres.

L'actor Eduard Fernández a "Marco" (ACN)

Una història real sobre la qual ja se n'han fet documentals i se n'han escrit novel·les. Ara, els directors bascos proposen una ficció documental que està destinada a convertir-se en una de les pel·lícules de l'any. De moment, participa a la secció Horitzonts de la Mostra, on ja podria rebre un primer guardó.


Més produccions espanyoles a Venècia 

La gran patum del cinema espanyol i l'únic amb possibilitats d'endur-se el Lleó d'Or és Pedro Almodóvar. Torna a secció oficial amb "La habitación de al lado", el seu primer llargmetratge rodat en anglès, amb Tilda Swinton i Julianne Moore com a protagonistes.

El director manxec ja té un Lleó d'Or d'Honor... però tant a Venècia com a Canes, els grans premis se li resisteixen. Veurem si aquest cop aconsegueix el màxim guardó del certamen.

El director de cinema, Pedro Almodóvar, a la gala dels Goya 2024 (ACN/Violeta Gumà)

El president de la Mostra deia fa uns dies que, després de Buñuel i Almodóvar, el director espanyol més interessant li semblava que era Rodrigo Sorogoyen.

Per això el festival l'ha convidat que estreni, fora de competició, la sèrie que ha fet per a Movistar. "Los años nuevos" compta amb la formidable interpretació de la catalana Iria del Río i de Francesco Carril per explicar la relació d'una parella durant deu anys durant els dies de Cap d'Any. Tot un retrat generacional que també parla de l'amor, el desig, de la família, del pas definitiu a l'edat adulta. 


I més intèrprets nostrats...

A la secció oficial, Úrsula Corberó protagonitza amb Nahuel Pérez Biscayart, "El jockey" del director argentí Luis Ortega. Antonio Banderas és el marit enganyat de Nicole Kidman a "Babygirl", el thriller eròtic de Halina Reijn. I Sergi López té un paper a "Maldoror", un cas real d'abús de menors a Bèlgica que es projecta fora de la competició oficial. 

"El jockey", la nova pel·lícula del director argentí Luis Ortega, coprotagonitzada per l'actriu catalana Úrsula Corberó (ACN)

Els plats forts de la Mostra que no et perdràs al cine

Doncs si comencem pel principi, Venècia s'inaugura amb "Beetlejuice, Beetlejuice", seqüela de la mítica comèdia de terror i fantasia que fa 36 va consagrar al director Tim Burton com un dels cineastes més singulars i creatius.

El creador de "Eduardo Manostijeras" o de "Charlie i la fàbrica de xocolata" recupera aquesta història on Michael Keaton i Winona Ryder repeteixen en el repartiment que es completa amb Willem Dafoe, Jenna Ortega o Monica Bellucci.  

També és molt esperada una altra seqüela, la del Joker, ara amb la incorporació de Lady Gaga que se suma al protagonista, Joaquin Phoenix. La primera entrega es va emportar el Lleó d'Or el 2019.

Ara, el seu director Todd Phillips promet amb "Joker: Folie à Deux" una entrega molt diferent, que els seleccionadors del festival han definit com un musical distòpic i que es preveu que sigui, com a mínim, atrevida i creativa, tot i que més fosca. Sabem, de moment, que passa en un manicomi on el Joker espera judici pels seus crims i on trobarà l'amor i la música.

Un cartell de "Joker: Folie à Deux" a Venècia

Després de "Call me by your name" i de "Rivales", el director italià Luca Guadagnino torna a abordar l'homosexualitat però des d'un punt de vista més fosc. Daniel Craig és el protagonista de "Queer", una cinta basada en el llibre autobiogràfic de William Burroughs en què explica com va sobreviure a Mèxic a finals dels anys 40 amb la seva addicció a les drogues i l'obsessió per un soldat de la Marina nord-americana.  

A Jude Law el podrem veure a "The Order" una pel·lícula de suspens policial de Justin Kurzel. I a Adrien Brody a "The Brutalist", més de 200 minuts rodats en analògic sobre la vida de l'arquitecte jueu hongarès László Toth que emigren als Estats Units el 1947.  

Brad Pitt i George Clooney prometen acció i entreteniment a "Wolfs", de Jon Watts. Una pel·lícula fora de competició sobre aquests dos "llops solitaris" que han de treballar junts i acaben vivint un munt d'embolics.  

"María" és l'última entrega biogràfica del xilè Pablo Larrín que també competeix per al Lleó d'Or. Angelina Jolie interpreta la gran diva del bel canto, Maria Callas. El director de "Jackie" i "Spencer" és tot un especialista en els retrats en profunditat d'aquestes mítiques figures de la història recent.

Un pòster de "Beetlejuice, Beetlejuice", la pel·lícula que inaugura el festival

Bonus track 

Submergit a la programació de la Mostra, hi ha dos títols més que em desperten molta curiositat. D'una banda, l'últim treball del brasiler Walter Salles, "Ainda estou aquí" ("I'm still here"), segurament pel record meravellós que tinc de la seva "Estació central del Brasil", multipremiada el 1998 quan es va estrenar.  

I en segon lloc, la sèrie d'Alfonso Cuarón "Disclaimer" ("Observada") protagonitzada per Cate Blanchett. És el primer treball del director mexicà des de "Roma" i explica la història d'una periodista coneguda per destapar delictes de grans institucions que un dia veu com comencen a destapar-se els seus draps bruts.  

La tardor cinematogràfica arrenca i el radar es posa en marxa. Veurem quin camí fan tots aquests títols i quins arriben a recollir el guardó més preuat, l'Oscar de l'Acadèmia de Hollywood
 

 

  

ARXIVAT A:
Cinema Itàlia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut