Notifiquen a 33 parelles de lesbianes italianes que no poden constar totes dues com a mares
- TEMA:
- LGTBIQ+
La Fiscalia de Pàdua ha impugnat el registre a l'Ajuntament d'una trentena de famílies homosexuals. Segons s'ha sabut aquesta setmana, el ministeri públic de la ciutat italiana havia enviat cartes a 33 famílies amb dues mares exigint que s'eliminés del registre la mare que no hagi estat la gestant.
Pàdua és la primera ciutat d'Itàlia on s'ha volgut aplicar l'ordre del govern de Meloni de no registrar els fills d'aquestes parelles incloent-hi les dues mares.
L'associació de famílies homosexuals d'Itàlia, Famiglie Arcobaleno, ha dit que la mesura és una mostra de "fúria ideològica sense precedents" i ha qualificat de "ferotge" l'actitud del govern Meloni:
Pèrdua de drets de les mares excloses
L'ordre de la fiscalia és retroactiva, és a dir, implica modificar els registres de tots els fills de parelles lesbianes des del 2017.
Si es porta a terme, això implicarà que la mare exclosa no tindrà drets legals sobre els fills, cosa que complicarà molt la gestió familiar i, a més, els nens perdran un dels cognoms.
En el cas extrem que l'única mare responsable mori, l'altra només tindrà com a opció adoptar els seus propis fills, un tràmit molt llarg i complicat.
L'ordre del govern Meloni agafa com a base una llei del 2004 sobre reproducció assistida, que només la permetia a parelles heterosexuals.
L'alcalde de Pàdua es revolta contra Meloni
Sergio Giordani, alcalde de la ciutat de Pàdua, a Itàlia, ha dit aquest dijous que continuarà inscrivint igual al registre els fills de les parelles de lesbianes, contradient les instruccions del govern encapçalat per Giorgia Meloni.
Giordani ho ha dit aquest dimecres després de reunir-se amb Raffaele Grassi, delegat del govern italià, i ha afirmat que els alcaldes han d'actuar "amb sentit comú" pensant en els infants:
"Tinc la intenció de refermar els mètodes i procediments que jo i l'Ajuntament de Pàdua hem aplicat des del 2017 i, com sempre es fa, comunicant cada acte a les autoritats competents."
Entrevistat aquest dijous al matí al canal La7, Giordani ha dit que no està actuant "políticament", sinó "en consciència" per impedir que hi hagi "nens de sèrie A i nens de sèrie B":
Buit legal pendent de cobrir
Alessia Crocini, presidenta de Famiglie Arcobaleno, ha denunciat la mesura perquè "priva d'un progenitor legal" als menors, i l'ha qualificada de "fet vergonyós i indigne":
"Hipocresia en estat pur d'un govern que des que ha arribat actua de forma sistemàtica per eliminar els drets dels nostres fills."
A Itàlia, el Registre Civil depèn dels ajuntaments i en aquests casos treballen amb un buit legal, i per això Giordani ha demanat als partits polítics que es posin d'acord i el cobreixin:
"Hi ha un buit legal gravíssim que el Parlament hauria de legislar, fins ara no ho ha fet malgrat que ho hem demanat molts alcaldes de diferents partits."
El precedent de Milà amb els fills nascuts fora d'Itàlia
Fa dos mesos es va produir a Milà una situació similar a la de Pàdua: el govern Meloni va prohibir l'Ajuntament de la ciutat de registrar els fills de parelles homosexuals nascuts a fora d'Itàlia.
El registre d'aquests casos com fills propis i no adoptats l'havia autoritzat el juliol l'alcalde, Giuseppe Sala, i des de llavors se n'havien beneficiat unes 300 famílies.
El cas de Milà, que buscava dificultar la gestació subrogada, va generar molt malestar en la comunitat LGTBI, que va sortir al carrer a la ciutat per rebutjar l'ordre del govern de Meloni.
El Senat italià rebutja el Certificat Europeu de Paternitat
Va coincidir en el temps amb el rebuig al Senat del Certificat Europeu de Paternitat que ha proposat la Comissió Europea perquè els països membres la reconeguin automàticament quan un d'ells la validi.
El rebuig el va imposar la majoria de la coalició de govern liderada pel partit de Meloni, amb l'argument que un certificat així "suposaria una invasió del dret europeu per sobre del nacional".
Els partits de l'oposició van criticar-ho, afirmant que el rebuig d'un instrument que podia facilitar les coses a les famílies homosexuals, situa Itàlia al costat de països com Polònia i Hongria en la retallada de drets civils.
- ARXIVAT A:
- LGTBIQ+ Drets humans