Una pancarta que diu "Defensem els lloguers justos" en un balcó de Sant Fruitós de Bages
Una pancarta que diu "Defensem els lloguers justos" en un balcó de Sant Fruitós de Bages (ACN / Estefania Escolà)

Acord "in extremis" per aprovar la llei que limita el preu del lloguer

El Sindicat de Llogateres ha anunciat un pacte entre els grups que hi van donar suport, després que Junts per Catalunya defensés esmenes en el text que es vota aquest dimecres al Parlament

Actualitzat

La llei per limitar el preu dels lloguers s'ha pogut desbloquejar a primera hora de la tarda, el dia en què s'ha de votar al Parlament. Segons ha anunciat el Sindicat de Llogateres, s'ha arribat a un acord entre Junts per Catalunya, ERC, els Comuns i la CUP.

La novetat principal és que es permet pujar el lloguer als propietaris considerats vulnerables econòmicament, amb ingressos mensuals inferiors als 2.000 euros mensuals - incloent el lloguer -, i als que hagin fet obres de rehabilitació als immobles.

Mentre els grups firmants celebren l'acord com un gran pas, els grups de Ciutadans, els socialistes i el PP s'hi han pronunciat en contra i han avisat que el text no té recorregut perquè el Tribunal Constitucional no reconeix a la Generalitat competències per regular el preu del lloguer. 

La proposició de llei estableix, bàsicament, que cap contracte de lloguer podrà superar el preu de l'anterior contracte i que s'incentivaran petites rebaixes si està per sota del preu mitjà de la zona. S'aplicarà a més de 60 municipis de més de 20 mil habitants amb un mercat tensionat. 

Els quatre partits que tiren endavant la llei van presentar una proposició de llei negociada al juliol, amb el consens del Sindicat de Llogaters i d'altres entitats socials, però Junts per Catalunya va sorprendre amb diverses esmenes que, segons la resta de partits, en diluïen el contingut i l'abast.

 

 

 

El Sindicat de Llogaters, amb Puigdemont

Representants del Sindicat de Llogaters s'han reunit amb Carles Puigdemont per proposar-li introduir canvis en el redactat per trobar una solució a mig camí. Segons el sindicat, Puigdemont "s'ha compromès a traslladar al seu partit el contingut de la reunió amb la finalitat de facilitar una entesa".

Junts per Catalunya volia, per exemple, que el propietari que faci obres de millora al pis tingui més marge per apujar preus. També defensava que es tingués en compte els ingressos dels propietaris, de manera que puguin aplicar un increment de preu si depenen d'aquests ingressos.

En aquest sentit, des del Sindicat de Llogaters admetien que sí que s'hauria d'aplicar alguna excepció en el cas de propietaris en "situació de vulnerabilitat".

Eduard Pujol, Junts per Catalunya: "Treballarem fins a última hora per al màxim consens polític. És una llei necessària. Estem d'acord en el seu esperit, però volem fer-la més rodona."

Sergi Sabrià, ERC: "Aquesta llei donaria molt aire a molts llogaters. Fem una crida a aprovar-la i demanem tornar al consens del juliol. Hem de demostrar que el Parlament s'atreveix a fer el que no fa el Congrés."

Aquest dimarts, però, el Sindicat de Llogaters ha acusat JxCat de voler "mercadejar amb la regulació dels lloguers" i "jugar amb el futur de milers de famílies", tot i que més tard ha arribat a un consens.

 

 

Pancartes penjades a un bloc de pisos de Sant Joan Despí, afectat per una elevada pujada dels preus dels lloguers
Pancartes penjades en un bloc de pisos de Sant Joan Despí, afectat per una elevada pujada dels preus dels lloguers (ACN / Gemma Sánchez)

 

Una tramitació polèmica            

El text s'havia d'aprovar en l'últim ple d'aquest juliol, però no va ser possible. D'entrada, perquè faltava el consens entre tots els grups que l'havien presentat, i també perquè Ciutadans i el Partit Popular ho van portar al Consell de Garanties Estatutàries.

De fet, el Consell va dictaminar que alguns dels seus articles són inconstitucionals i vulneren les competències de l'Estat. Un argument que van fer seu el sector immobiliari i els propietaris de finques, que argumentaven que la llei afectava la seguretat jurídica del sector.

També asseguraven que la llei restringirà l'oferta de pisos de lloguer, perquè molts propietaris s'ho pensaran dues vegades abans de posar el seu habitatge en el mercat.

 

Índex de referència

La proposta de llei es basa en la limitació de preus en les zones que es declarin d'habitatge tens, perquè en aquestes àrees els preus de lloguer no puguin ser superiors al que marca l'índex de preus de referència de lloguer.

Aquest índex arrencava l'estiu del 2017 com una eina orientativa, que servia per comparar i veure si determinades ofertes estaven fora de mercat. Però ara serà pràcticament imprescindible.

D'entrada, els nous lloguers no podran pujar de preu respecte a l'últim contracte, quedaran congelats excepte en alguns casos. I, a més, caldrà consultar l'índex de referència de cada barri; si el preu vigent del lloguer supera la mitjana, s'haurà de rebaixar.

La regulació afectarà les zones de preus especialment disparats. Quan s'aprovi, i durant un any transitori, s'aplicarà de forma immediata als 60 principals municipis de més de 20.000 habitants. Després, cada municipi avaluarà si continua amb aquests topalls. Les limitacions afectaran només els habitatges que ja eren al mercat, no als pisos nous.

 

Manifestació contra els lloguers abusius, l'abril de l'any passat a la Diagonal de Barcelona
Manifestació contra els lloguers abusius, l'abril de l'any passat a la Diagonal de Barcelona (ACN / Pol Solà)

 

Zones tensionades

Ara bé, quines són les condicions que permeten determinar una àrea d'habitatge tens? La proposta de llei diu que es podrà fer quan es doni algun d'aquests tres supòsits:

  • Quan s'experimenti un creixement superior al de la mitjana de Catalunya
  • Que la càrrega mitjana del cost del lloguer superi en el pressupost familiar el 30% dels ingressos habituals de la renda mitjana de la població menor de 35 anys.
  • Que el preu del lloguer hagi experimentat en els darrers cinc anys un creixement anual acumulat almenys 3 punts percentuals superior a la taxa interanual de l'IPC català.

En una de les seves esmenes, Junts per Catalunya demanava que només es declarés una àrea amb mercat d'habitatge tens si les tres condicions es donaven alhora.

 

Un altre dels punts de fricció afectava la competència per declarar aquestes zones d'habitatge tens. Segons la proposta de llei, la competència és de la Generalitat a excepció de la ciutat de Barcelona, on correspon a l'Ajuntament, o l'àrea metropolitana, on és l'AMB a iniciativa pròpia o dels ajuntaments.

Junts per Catalunya volia la competència per declarar una zona tensionada de preus que correspongués a cada municipi o als ens supramunicipals on es trobin integrats.

 

Excepcions a la norma

La norma preveu certes excepcions que permetrien als propietaris aplicar increments del 5% en els preus a aquells habitatges o edificis on s'hagin fet obres de millora (cuines, banys, tancaments) tot i estar en una zona tensionada. Junts per Catalunya ha demanat via esmena que aquests increments siguin acumulables.

 

Consulta si el teu municipi està inclòs en la declaració transitòria d'àrees amb mercat d'habitatge tens:

 

 

 

Les esmenes de JxCat demanen deixar fora d'aquesta llista Figueres, Salou i Tortosa.

 

ARXIVAT A:
Mercat immobiliariParlament de CatalunyaEconomia de butxacaHabitatge
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut