El Consell Assessor de Continguts de la companyia adverteix meta que no està respectant els drets de tothom (Free the Nipple)

Mugrons a Instagram: la norma que els censura vulnera drets bàsics, diu un informe intern

El consell assessor de continguts de la companyia recomana "establir uns criteris clars que respectin els estàndards internacionals dels drets humans"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Instagram

La multinacional tecnològica Meta, propietària entre d'altres plataformes de Facebook i Instagram, s'està replantejant la seva política de censurar la publicació d'imatges de cossos nus a les seves plataformes, una limitació que podria desaparèixer o flexibilitzar-se abans de 60 dies.

El consell assessor de continguts de Meta ha publicat un informe on insta la companyia a aclarir les normes sobre nus i contingut sexual per evitar la discriminació de persones transexuals i no binàries a les xarxes socials i establir "uns criteris clars que respectin els estàndards internacionals dels drets humans".

Actualment, Meta, tot i reconèixer que "algunes persones poden voler compartir imatges de nus de caràcter artístic o creatiu", prohibeix la publicació de cossos nus a Facebook i Instagram, inclosos els mugrons femenins, però no els masculins, amb algunes excepcions:

"Per diversos motius, no permetem que es publiquin nus a Instagram. Aquesta restricció s'aplica a fotos, vídeos i a cert contingut digital que mostrin actes sexuals, genitals i primers plans de natges totalment al descobert. També s'aplica a algunes fotos de mugrons femenins; tanmateix, sí que es permeten fotos en el context de l'alletament, el part i moments posteriors al part, de situacions relacionades amb la salut (com ara mastectomies, conscienciació sobre el càncer de mama o cirurgia de confirmació de gènere) o d'actes de protesta. També s'accepten nus en fotos de quadres i escultures."

Considera que aquestes imatges són contingut sensible no apte per a tots els públics, tot i que exclou d'aquesta prohibició els nus amb finalitats educatives o mèdiques per conscienciar sobre una causa o com a forma de protesta, una excepció que, a la pràctica, no sempre es respecta.

Criteris poc clars i denúncies de doble moral

Aquesta política ha generat denúncies a les xarxes socials contra la companyia per no respectar la llibertat d'expressió de les dones i de les persones transgènere, un moviment de protesta sota l'etiqueta #FreeTheNipple (Allibera els mugrons) que ja té més de deu anys, i moltes confusions i posteriors rectificacions.

Facebook, per exemple, va censurar el cartell de la pel·lícula de Pedro Almodovar "Madres paralelas" perquè hi sortia un pit lactant, i Instagram ha estat acusada de doble moral per prohibir la paròdia del nu d'una model però no la fotografia original, calcada a la vetada.

Per això, el consell assessor de Meta considera, en el seu informe, que aquesta política respon a "una visió binària del gènere i una distinció entre cossos masculins i femenins", i a "un enfocament que no deixa clar com s'apliquen aquestes normes a les persones intersexuals, no binàries i transgènre, i requereix que els revisors facin avaluacions ràpides subjectives del sexe i gènere, cosa que no és pràctica quan es modera contingut a gran escala".

La companyia fa algunes excepcions i permet nus amb finalitats mèdiques, culturals o en cas de protesta (ACN/Mar Vila)

La denúncia d'una parella transgènere

L'informe s'ha fet a partir de dos casos concrets denunciats per una parella transgènere i no binària, a qui van vetar dues imatges al seu compte d'Instagram el 2021 i el 2022 on apareixen "amb el tors nu i els mugrons coberts" i on parlen de l'atenció mèdica a les persones transgènere. Un membre de la parella s'anava a fer una operació d'afirmació de gènere i havien obert una campanya de finançament per pagar-la. 

Els sistemes automàtics d'Instagram es va activar amb les dues publicacions, que també van denunciar alguns usuaris, i van ser retirades. La companyia va rectificar més tard i les va tornar a publicar.

L'informe fet públic aquest dilluns dona la raó als demandants i considera que l'eliminació d'aquestes publicacions "no està en línia amb els estàndards comunitaris, els valors i les responsabilitats dels drets humans de Meta" i recorda a la companyia que ha de ser sensible amb els col·lectius més vulnerables:

"Meta ha de ser sensible sobre com les seves polítiques impacten en les persones subjectes a discriminació"

L'informe va més enllà i aprofita per retreure a la companyia la seva política general sobre nus i demanar-li que sigui més clara amb les seves normes.

En concret, recomana a Meta:

1. Definir de forma clara, objectiva i amb criteris que respectin els drets, les normes sobre imatges de nus i activitat sexual del adults, de manera que "tothom sigui tractat amb respecte als estàndars de drets humans internacionals, sense discriminació de sexe o gènere".

2. Ser més transparent sobre els criteris per a la retirada de continguts, i que els usuaris els puguin trobar de forma clara a les xarxes socials.

3. Revisar els protocols dels moderadors perquè s'ajustin clarament a les normes publicades, per reduir els errors que es produeixen en la censura d'imatges i publicacions per part de Meta.


Meta té ara 60 dies per respondre a l'informe del seu comitè assessor.

 

ARXIVAT A:
Tecnologia Xarxes socials Instagram Facebook
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut