La Inspecció de Treball ha imposat una multa de prop de 79 milions d'euros a Glovo (ACN/Ivette Lehmann)

Multa milionària a Glovo per tenir més de 10.000 falsos autònoms a Barcelona i València

La vicepresidenta Yolanda Díaz assegura que les actuacions de Glovo, "vulnerant drets fonamentals a treballadors", són "gravíssimes"
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

La Inspecció de Treball ha imposat una multa de prop de 78,9 milions d'euros a Glovo per tenir 10.614 repartidors a domicili com a falsos autònoms, 8.331 dels quals a Barcelona i, la resta, a València.

Aquesta multa milionària, sobre la qual Glovo presentarà al·legacions, és la suma de diferents sancions.

Pel que fa a la capital catalana, com ha avançat la SER, la multa és de 63,2 milions d'euros. La majoria, 39,06 milions, són per haver ocultat la relació laboral d'aquests treballadors i, per tant, per no haver-los donat d'alta a la Seguretat Social.

A més, Treball imposa una sanció a Glovo de 24,16 milions per les quotes a la Seguretat Social que l'empresa hauria d'haver pagat per les cotitzacions d'aquests treballadors.

En el cas de València, Glovo tindria 2.283 treballadors a qui hauria d'haver donat d'alta a la Seguretat Social. La infracció que imposa és de 10,7 milions, als quals afegeixen 5,05 milions més per les cotitzacions no pagades.

A més a més, la Inspecció de Treball ha imposat una multa per obstrucció a la inspecció de 2.500 euros. Una acusació que l'empresa nega. Glovo assegura que "va demanar ampliar i aportar les seves proves" i que Treball ho va rebutjar.

A través d'entrevistes a empresa i treballadors i la revisió de documentació, Treball ha conclòs que Glovo no és una empresa intermediària en la contractació de serveis entre comerços i repartidors, sinó que ofereix serveis de repartiment i missatgeria fixant les condicions essencials de prestació d'aquests serveis.

Glovo posa l'accent en el fet que el període que Inspecció de Treball ha avaluat va des del 2018 i fins a l'11 d'agost del 2021, just quan va entrar en vigor la llei rider, que, entre altres, obliga les empreses a contractar els repartidors a domicili que treballen per a ells.


"Actuacions gravíssimes"

Segons la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, Glovo ha tingut dues actuacions "gravíssimes". D'una banda, "vulneració de drets fonamentals a treballadors" i, de l'altra, "obstrucció a la tasca de la inspecció".

En declaracions al Congrés dels Diputats abans de la sessió de control aquest dimecres, Díaz ha afirmat que, per això, la Inspecció de Treball ha actuat "regularitzant a més de 10.600 treballadors" que eren falsos autònoms.

"En un estat social i democràtic dret les empreses també han de complir la llei", ha dit Díaz, que ha avisat que "el pes de la llei caurà sobre aquesta empresa".

ARXIVAT A:
Drets laborals
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut