A més de la multa, la Comissió dona tres mesos a TikTok per resoldre la situació (Europa Press)

Multa milionària a TikTok per vulnerar la privacitat dels menors a Europa

La Comissió de Protecció de Dades ha multat la companyia amb 345 milions d'euros per infringir la normativa europea i no protegir adequadament infants i adolescents
Redacció Actualitzat
TEMA:
TikTok

Multa de 345 milions d'euros a TikTok per vulnerar la privacitat de nens i adolescents. La Comissió de Protecció de Dades, en nom de la Unió Europea, ha sancionat la plataforma de vídeos xinesa per infringir les normes de tractament i privacitat de les dades dels menors.

La sanció arriba després que l'organisme obrís una investigació -iniciada el setembre de 2021- on va detectar "patrons qüestionables" pel que fa al compliment de la normativa.

L'escrit presentat posa de manifest que TikTok configurava els perfils dels nous usuaris menors com a "públics" per defecte, fet que permetia que qualsevol persona pogués visualitzar el contingut.

La comissió també assenyala que la xarxa social xinesa no feia les comprovacions pertinents per verificar si el compte d'un usuari menor d'edat estava vinculat al dels seus pares o tutors legals.

Segons l'organisme, això permetia als nens i adolescents intercanviar missatges directes amb altres usuaris majors de 16 anys, cosa que implica "seriosos riscos per als usuaris menors".

La Comissió de Protecció de Dades ha detectat "patrons qüestionables" pel que fa al compliment de la normativa (Pexels)

La Comissió també denuncia "falta de transparència" per part de TikTok a l'hora de proporcionar informació als usuaris i acusa l'empresa de pràctiques "qüestionables" perquè els usuaris acceptessin condicions "intrusives" en relació amb la seva privacitat.

Més enllà de la multa econòmica, la comissió dona un marge de tres mesos a la companyia per resoldre la situació.
 

TikTok respon

La xarxa social ha emès un comunicat on assegura que estan "en desacord amb diversos aspectes de la decisió, particularment amb el nivell de la multa". El signa Elaine Fox, directora de Privacitat de TikTok a Europa, i apunta que els resultats de la investigació es basen en "determinats ajustaments de la plataforma i mesures de verificació de l'edat que estaven en vigor fa tres anys".

Per tant, segons Fox, "la majoria de les crítiques ja no són rellevants", ja que molts canvis es van introduir a principis del 2021. Com per exemple, que ara tots els comptes de menors de 16 anys són privats per defecte:

"Creiem que els nostres ajustaments sempre han donat als usuaris el control per triar entre un compte públic o privat, però el gener del 2021 ens convertim en la primera gran plataforma a establir que tots els comptes existents i nous per a joves de 13 a 15 anys siguin privats per defecte."

TikTok té 134 milions d'usuaris a la Unió Europea i 150 milions als Estats Units (Pexels)

A més, Fox assegura que van afegir controls parentals més durs pel què fa a l'aparellament familiar i que tenen previst actualitzar encara més els seus materials de privadesa per fer més clares les diferències entre els comptes públics i els privats. 

La companyia, que té 150 milions d'usuaris als Estats Units i 134 milions a la Unió Europea, també afegeix que, a finals de setembre, en els comptes nous que creïn usuaris de 16 a 17 anys apareixerà preseleccionada l'opció de "compte privat".
 

Més d'una investigació oberta

TikTok té una segona investigació en curs sobre la transferència de dades personals a la Xina. La Comissió de Protecció de Dades vol esclarir si compleix amb la normativa europea quan envia aquestes dades a països fora del bloc.

Així mateix, al març, l'organisme va declarar que estava preparant un avantprojecte de la decisió sobre aquesta qüestió.

 

ARXIVAT A:
TikTok Xarxes socials
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut