Cristina de Borbó, absolta, i sis anys i tres mesos de presó per a Urdangarin pel cas Nóos
L'exsoci d'Urdangarin Diego Torres ha estat condemnat a vuit anys i sis mesos de presó. L'expresident del govern balear Jaume Matas a tres i vuit mesos
Després de 8 anys d'instrucció i d'un judici que va durar sis mesos, l'Audiència de Palma ha dictat sentència pel cas Nóos. Cristina de Borbó queda absolta dels delictes fiscals, però es considera responsable civil a títol lucratiu, per la qual cosa haurà de pagar 265.000 euros en concepte de responsabilitat civil.
El tribunal del cas Nóos ha considerat que el sol fet que la infanta Cristina fos sòcia amb el seu marit de l'empresa Aizoon no significa que hagi participat en el delicte fiscal, ja que "per ser partícip d'un delicte contra la hisenda pública es requereix una acció conscient dirigida a la defraudació".
Les magistrades de l'Audiència consideren que no hi ha proves que la infanta Cristina col·laborés en el frau fiscal del seu marit perquè ningú no l'implica en la gestió de l'empresa de la qual era sòcia, una condició que, sense portar implícita la d'administradora, no la fa partícip del delicte. Però, precisen que, al marge d'aquesta ignorància dels delictes penals, els diners ingressats a Aizoon van ser compartits per la parella en els comptes comuns. D'aquí que Cristina sigui considerada responsable civil a títol lucratiu.
El tribunal ha condemnat el seu marit, Iñaki Urdangarin, a sis anys i tres mesos de presó, una multa de 512.553 euros i 7 anys i un mes d'inhabilitació especial.
Urdangarin ha estat condemnat per un delicte continuat de prevaricació, falsedat en document públic, malversació de fons públics, frau a l'Administració Pública, tràfic d'influències, i dos delictes contra la Hisenda Pública.
L'exsoci d'Urdangarin, Diego Torres, és qui ha estat condemnat a la pena més alta: 8 anys i 6 mesos de presó, 8 anys d'inhabilitació especial i a pagar una multa d'1.723.843 euros. Una pena més gran que la d'Iñaki Urdangarin, tot i que el fiscal demanava per a ell 16 anys de presó, 3 menys que per al marit de la infanta.
La decisió de l'Audiència de Palma s'ha donat a conèixer a les parts a les 12 del migdia, i mitja hora després, es feia pública. Una sentència que no és ferma, ja que es pot recórrer davant del Tribunal Suprem. Es dona per fet que les defenses dels acusats la recorreran. Tenen cinc dies per examinar el veredicte i decidir si apel·len.
La sentència ha estat adoptada per unanimitat de les tres magistrades del tribunal - Samantha Romero, presidenta i ponent; Rocío Martín i Eleonora Moyá. I arriba onze anys després que saltés el cas, descobert per Antonio Diéguez.
♦ Destapant la corrupció: Antonio Diéguez i el cas Nóos
L'Estat haurà de tornar diners a la infanta
La filla del rei d'Espanya ja havia dipositat una fiança de gairebé 600.000 euros, per tant, l'Estat li haurà de retornar els diners de la diferència, perquè la quantitat que ha de pagar per responsabilitat civil és inferior al que havia consignat.
Manos Limpias, condemnada a pagar les costes processals
Cristina de Borbó també cobrarà els diners que la sentència ha condemnat a pagar a Manos Limpias. El sindicat, que demanava presó per a la infanta, haurà de pagar-li les costes processals.
Per què se'ls jutjava?
Urdangarin i Diego Torres han estat, en aquest judici, els dos principals acusats. Per la Fiscalia Anticorrupció, eren les dues persones que havien creat un entramat empresarial per desviar diners públics que obtenien a través de l'Institut Nóos, una empresa que venien com una entitat sense ànim de lucre i a través de la qual van obtenir sis milions d'euros del Govern Balear de Jaume Matas, del govern valencià i de la València de Rita Barberá. Es dedicaven a organitzar congressos i a fer patrocinis esportius.
Les sentències de la resta d'acusats
La sentència del cas Nóos, és doncs, una sentència rebaixada perquè dels 17 acusats només 3 tenen penes de presó. Les peticions han acabat en una mica més de 18 anys dels 107 que demanaven els fiscals.
Ana Maria Tejeiro, l'esposa de Diego Torres, queda absolta -igual que la infanta- però també és considerada responsable civil subsidiària i ha de pagar més de 344.943 mil euros.
A l'expresident balear, Jaume Matas, se l'imposa una pena de 3 anys i 8 mesos de presó i 7 anys d'inhabilitació. Matas no haurà de pagar multa. El fiscal li demanava 5 anys.
Pel que fa a la resta de condemnes, destaca la imposada a l'exdirector general d'Esports del Govern Balear, José Luis "Pepote" Ballester.
La sentència li té en compte que hagi col·laborat amb la justícia i el condemna a 1 any de presó i 4 d'inhabilitació, tot i que, si paga una multa de 9.000 euros, evitarà anar a la presó.
D'altres condemnes de presó són per a exaltcarrecs Balears que van intentar fer passar per legals les adjudicacions fetes a dit per Jaume Matas a l'Institut Nóos.
En el cas de Gonzalo Bernal García la condemna és d'1 any i tres mesos de presó, que es podrà substituir per una multa de 5.300 euros. També 4 anys d'inhabilització.
A Juan Carlos Joaquín Alia Pino l'han condemnat a 1 any i 2 dies de presó, que es pot substituir per 4.300 euros.
Miguel Ángel Bonet té la condemna d'1 any i 2 dies de presó que es pot substituir per 4.320 euros.
La resta de jutjats han quedat absolts, com, per exemple, els implicats en l'anomenada trama valenciana. Són Miguel Tejeiro, Marco Antonio Tejeiro, Luis Lobón, José Manuel Aguilar, Jorge Vela, Elisa Maldonado, Mercedes Coghen, Alfonso Grau i Salvador Trinxet.