Icona de l'App Store d'Apple
Icona de l'App Store d'Apple (iStock)

Multes milionàries d'Europa a Apple i Meta en plena guerra comercial amb els EUA

Són 500 milions d'euros per a l'empresa dels iPhones i 200 milions per a la matriu de Facebook i Instagram

RedaccióActualitzat

Primeres multes de la Comissió Europea des que està en vigor la llei de serveis digitals de les grans plataformes d'internet; unes sancions que arriben en plena negociació entre la Comissió i el govern dels Estats Units per intentar trobar una sortida a la guerra aranzelària.

Els dos gegants tecnològics Apple i Meta -matriu de Facebook, Instagram i WhatsApp- hauran de pagar 500 milions d'euros i 200 milions, respectivament, perquè la CE considera que han desenvolupat pràctiques monopolístiques. Totes dues companyies obligaven els seus usuaris a pagar una subscripció per evitar la publicitat personalitzada.


Un missatge "contundent i clar"

Segons la comissària europea de la competència, Teresa Ribera, "les decisions d'avui transmeten un missatge contundent i clar", i ha afegit que la llei "protegeix els consumidors europeus i estableix igualtat de condicions." 

Brussel·les, en boca d'una portaveu, ha desvinculat les sancions de les tensions comercials, tot i que sempre ha avisat que si s'intensifica la guerra comercial es fixarà especialment en les grans tecnològiques.

Amb la llei, Apple hauria de permetre als desenvolupadors d'aplicacions mòbils informar de manera gratuïta els seus clients d'ofertes al marge de la seva botiga. Però segons Brussel·les, la companyia aplica restriccions tècniques i comercials que impedeixen a la competència i als usuaris beneficiar-se d'alternatives més barates. 

Pel que fa a Meta, es considera que la subscripció que s'obliga a pagar als usuaris de Facebook i Instagram per evitar publicitat personalitzada és contrària a la llei. 

Per la seva banda, Apple ja ha anunciat que recorrerà la sanció i en un comunicat han explicat que consideren que és un exemple de com la "Comissió Europea ataca injustament Apple amb una sèrie de decisions perjudicials per a la privacitat i la seguretat dels usuaris, dels productes" i afegeixen que "els obliguen a oferir la tecnologia gratuïtament". 

Les dues companyies tenen ara 60 dies per revertir aquestes situacions, i si no hauran d'afrontar, a més, multes diàries.

 

ARXIVAT A:
Comissió EuropeaTecnologiaComerçEstats Units
Anar al contingut