Multitudinària manifestació a favor de la unitat d'Espanya al centre de Barcelona
- TEMA:
- Procés català
Assistència multitudinària a la manifestació convocada aquest migdia al centre de Barcelona per Societat Civil Catalana. Una hora abans que comencés, el passeig de Gràcia ja estava força ple de gent.
A les 12 del migdia, hora prevista per a l'inici, els manifestants ja ocupaven mig quilòmetre del passeig de Gràcia, des de la capçalera, situada a la cantonada amb Diputació, fins al carrer Provença. Mitja hora més tard, la cua de la manifestació arribava a tocar de la Diagonal, i cap a les 12.45 la capçalera ja era a la cruïlla amb la Gran Via.
Ball de xifres d'assistència
Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, en la manifestació han participat unes 300.000 persones.
La delegació del govern espanyol, en canvi, ha xifrat l'assistència en un milió de persones.
Societat Civil Catalana, per la seva banda, ha facilitat una primera xifra 1.100.000 persones, que més tard han augmentat en 200.000 persones, fins a 1.300.000 assistents.
La manifestació portava per lema "Tots som Catalunya, per la convivència, seny", i ha arribat tres setmanes després de la que també van convocar SCC a Barcelona, el 8 d'octubre.
El propòsit d'aquesta nova mobilització, segons els organitzadors, era "expressar el rebuig a la proclamació de la independència i demostrar que la majoria de catalans estan a favor de continuar formant part d'Espanya".
Tres formacions polítiques, el Partit Popular, Ciutadans i el Partit dels Socialistes de Catalunya, han donat suport a la manifestació. Així, a la capçalera, a més dels dirigents de SCC, hi havia Xavier García Albiol, Albert Rivera, Inés Arrimadas i Miquel Iceta.
També, per exemple, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, els exministres Jorge Fernández Díaz i Josep Borrell, i el subdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.
A la manifestació s'han pogut veure, sobretot, banderes espanyoles, i també moltes senyeres i, en menys quantitat, banderes de la Unió Europea.
Entre les pancartes exhibides pels manifestants n'hi havia a favor de l'article 155 o de l'anomenada "majoria silenciosa", i també d'altres que demanaven l'empresonament de Carles Puigdemont.
Entre els crits que s'han pogut sentir n'hi havia a favor de l'empresonament de Puigdemont i d'altres contra TV3, que des de les 12 i durant més de dues hores ha emès un especial sobre aquesta manifestació.
El final de la manifestació s'ha fet a l'escenari situat a la Gran Via, des d'on s'han fet diversos parlaments de cloenda. L'últim ha estat el del president de SCC, Mariano Gomà, que ha donat les gràcies, irònicament, a "l'expresident Puigdemont", els consellers i els socis del govern perquè "han tancat aquest trist capítol de la història de Catalunya".
Abans que Gomà han intervingut els tres vicepresidents de SCC, Álex Ramos, Miriam Tey i José Domingo, que han llegit conjuntament el manifest "Tots som Catalunya", on es defensa que "som a temps de construir (...) una Catalunya pròspera en una Espanya rica dins d'una Unió Europea cada vegada més forta".
També ha parlat l'exministre socialista Josep Borrell, que ja va particpar en la manifestació del 8 d'octubre. Borrell ha afirmat que som "en un moment dramàtic de la història d'Espanya, tremendament difícil i perillós en què tothom ha de tenir el cap fred per poder fer front a les dificultats que venen" i que cal "la serenor per comportar-se com ciutadans civilitzats d'un poble que ha de recosir les seves ferides si vol continuar vivint junts". Borrell, a més, s'ha mostrat confiat que "la justícia faci aviat la seva feina i demani responsabilitats a tots els que estan fent aquest mal a Catalunya".
L'acte ha acabat amb l'audició de l'himne d'Europa i l'himne espanyol, però no "Els Segadors", l'himne de Catalunya. En el seu lloc s'ha sentit "El cant de la senyera", que, segons Álex Ramos, "el considerem una peça musical representativa catalana".
Concentració de SCC a Londres
Com en altres ocasions, la mobilització de Societat Civil Catalana també ha tingut ressò a l'estranger. És el cas de la cèntrica plaça de Londres, a Picadilly Circus.
- ARXIVAT A:
- Procés català Independència Article 155