Mundó diu que estaven "convençuts" que el referèndum "no era delicte"
En l'última declaració d'una sessió maratoniana del judici del procés, l'exconseller de Justícia afirma que va "atendre" els requeriments del Tribunal Constitucional
L'exconseller de Justícia Carles Mundó ha afirmat en el judici del procés que, al seu parer, el referèndum de l'1 d'octubre no contravenia els requeriments del Tribunal Constitucional.
Mundó ha argumentat que, després del 7 de setembre, la Generalitat no va fer cap acte contrari a aquestes resolucions:
"El referèndum jo entenc que no incompleix els requeriments [del Constitucional] en la mesura que no hi ha fets imputables al govern que expliquin quina va ser a partir d'aquell moment la intervenció del govern."
L'exconseller ha precisat que, des que va rebre l'avís del TC, el 15 de setembre del 2017, va actuar en conseqüència:
"Des d'aleshores no vaig realitzar cap acte o disposició per incomplir aquests requeriments."
"Convençuts que no era delicte"
Mundó ha rebatut que ell i els altres membres del govern van firmar el decret de convocatòria del referèndum de l'1-O amb el convenciment que no era cap delicte i ha demanat que es tinguin en compte els fets:
"Era una expressió política per donar compte a tota la ciutadania del compromís polític que tenia aquell govern. Ho hem d'emmarcar en aquell context, i a més ho fèiem amb la creença, amb la certesa, de saber que la firma d'un decret de convocatòria de referèndum no només no ens semblava delicte, sinó que n'estàvem convençuts.
Si algun valor tenen les normes, és que siguin previsibles els seus efectes. La certesa que no era delicte era un element rellevant."
"El que és important no és haver firmat un decret, sinó què s'ha fet o no s'ha fet des de llavors."
I ha manifestat que, quan es va convocar l'1-O, la llei que el sustenava no estava suspesa pel Constitucional:
"El que és rellevant és que tant la llei com el decret formaven part, perquè així ho havia aprovat el Parlament, de l'ordenament jurídic. No havien estat anul·lats, ni tan sols recorreguts ni suspesos."
Pina demana suspendre la sessió maratoniana
L'interrogatori a l'extitular de Justícia ha començat passades les vuit del vespre d'aquest dimecres, després dels de Josep Rull, Dolors Bassa i Meritxell Borràs, i s'ha allargat fins a dos quarts de deu, una sessió maratoniana. Això ho ha fet notar l'advocat Jordi Pina.
Quan ja eren les 9 del vespre, Pina, que representa, entre altres, Jordi Sànchez, ha intervingut per deixar constància que la sessió s'estava allargant molt i ha advertit que no sabia si el seu client, que ha de declarar aquest dijous, estaria "en perfectes condicions."
"Demà el senyor Jordi Sànchez ha de prestar declaració, i li demanen 17 anys de presó. No ho sé. Els presos es lleven a les 6 del matí. Sense dutxar-se. A les 6.45 surten de la cel·la i fan un trajecte de 45 minuts per venir aquí. No sé si estarà en perfectes condicions. Ho dic per si podem parar l'interrogatori. No sé si s'està garantint correctament que pugui estar-ho."
El president del tribunal, el jutge Marchena, li ha replicat que "el desig de la sala" era "acabar com més aviat millor" i també "garantir el dret a un procés sense dilacions". I ha explicat que l'advocat de Mundó ha accedit que l'interroguessin avui.
Precisament, aquest lletrat, Carles Riba, ha matisat quan ha arribat el seu torn que confiava que no s'allargaria tant l'interrogatori i ha demanat disculpes.
Finalment, la sessió de dijous començarà a l'horari habitual, les 10 del matí, tot i que, en acabar la jornada, Marchena havia indicat que seria a les 10.30 i, fins i tot, havia estat obert a convocar-la a les 11 del matí.
Enganxades amb el fiscal
L'exconseller s'ha enganxat amb el fiscal Javier Zaragoza diverses vegades. Li ha retret, per exemple, que li atribuïa ser "assessor jurídic" del govern. Mundó ha assegurat que va rebre i acatar les notificacions del TC sobre el referèndum:
"(Zaragoza) - Vostè és el conseller de Justícia, una mena d'assessor jurídic del govern...
(Mundó) - No és la funció que té el conseller de Justícia, però vaja, és una opinió.
(Zaragoza) - Una opinió important.
(Mundó) - L'opinió és seva.
(Zaragoza) - La seva opinió és important, no?
(Mundó) - Com la de tots."
(Mundó)- Em segueix atribuint facultats que no tinc... Jo soc responsable de les funcions pròpies del Departament. El que és rellevant és valorar que les preguntes que pugui respondre serveixin per aclarir si he pogut atendre o desatendre aquests requeriments.
(Zaragoza) - I els ha atès?
(Mundó)- Els he atès perquè des que em van ser notificats no vaig realitzar, en l'àmbit de les meves competències, cap acte o resolució per incomplir aquests requeriments."
(Zaragoza, sobre Unipost) - Fa la impressió que havien compromès la despesa. Vostè ho sabia?
(Mundó)- Ho he sabut amb detall escoltant les explicacions dels companys que m'han precedit. Però la premissa, l'he de discutir. Està acreditat, no n'hi ha cap dubte, que aquests pagaments no es van produir. I per més que diguem mil vegades que això és una factura, no es convertirà en una factura, seguirà sent un pressupost."
Quan el fiscal li ha preguntat per un tuit que va fer el 20S, Mundó ha advertit que no respondria aquesta mena de qüestions perquè entén que no tenen a veure amb els delictes dels quals l'acusen:
"Un tuit segur que no té res a veure amb el delicte de malversació. No contestaré [preguntes sobre el 20 de setembre] perquè entenc que no tenen cap relació amb els delictes de malversació i desobediència."
Situació que s'ha repetit quan li ha preguntat pel 27 d'octubre, la llei de transitorietat o per com va votar l'1-O:
"Quan vaig arribar es podia votar, però crec que tenir un debat sobre el dret a vot o no... em sembla sorprenent, he d'insistir, no sé si el fet d'anar a votar té o no relació amb el delicte de malversació."
1-O: "Suposo que es va finançar amb diners privats"
Mundó ha negat que es destinessin fons públics al referèndum:
"El referèndum no es va finançar amb diners públics. Suposo que es va finançar amb diners privats."
"Puc deixar clarament establert que, per organitzar aquest referèndum, no es va gastar ni un euro, com va dir el mateix ministre Montoro, ni un euro de la Generalitat."
"La contractació no és que fos difícil, si es volia realitzar per al referèndum, sinó que era impossible."
Petició de 7 anys de presó
Tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat demanen 7 anys de presó per a ell, per desobediència i malversació, i la primera acusació també una multa de 30.000 euros.
Mundó va estar empresonat entre el 2 de novembre i el 4 de desembre del 2017.
- ARXIVAT A:
- Procés catalàJudici procés