Mundó i Borràs reclamaran una indemnització per danys morals pels dies a la presó

Mundó i Borràs reclamaran una indemnització per danys morals pels dies a la presó

Segons ha pogut saber TV3, el Suprem ha restat als dos exconsellers els 33 dies en presó preventiva i ha deixat la multa que inicialment era de 60.000 euros a 35.600, després que el tribunal ha acceptat la seva petició

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

Carles Mundó i Meritxell Borràs pagaran 35.600 euros de multa per la sentència del Suprem, en lloc dels 60.000 a què havien estat condemnats en un principi. Santi Vila, per la seva banda, en pagarà 48.400.

Segons ha pogut saber TV3, la reducció de l'import es fa a compte dels trenta-tres dies que Mundó i Borràs van estar tancats entre reixes i els dos dies que ho va estar Vila. També es tenen en compte altres mesures, com els dies sense passaport i les vegades que han hagut d'anar a firmar al jutjat.

Van ingressar a la presó el novembre del 2017 i el Suprem, dos anys després, va condemnar-los a un delicte de desobediència, que no implica presó. És per això que ells consideren que el temps que han passat tancats és injustificat i que això s'ha de poder utilitzar per pagar la multa.

Peticions de les defenses

El Suprem va acceptar a finals d'octubre les al·legacions presentades en un principi per la defensa de Borràs, a les quals s'han sumat els advocats de Mundó i Vila. Es considera la presó i la resta de mesures cautelars com una forma de pagar la multa i es quantifica cada dia de presó com dos dies de multa (estaven condemnats a pagar 200 euros al dia fins a arribar a 60.000).

Un cop aconseguit això, tant Mundó com Borràs tenen intenció de reclamar a l'Estat una indemnització pel dany moral i econòmic que els ha suposat estar tancats durant més d'un mes.

Mundó preveu fer-ho en les pròximes setmanes i encara ha de calcular la quantitat de diners que reclamarà:

"L'import té a veure amb el dany concret que has acabat suportant, i cadascú en funció de les seves circumstàncies personals, familiars i laborals pot acabar determinant un import o un altre."


En aquest sentit, Mundó tindrà en compte la nòmina que va deixar d'ingressar del seu bufet d'advocats i els viatges de la seva família per anar-lo a visitar a Estremera, a més dels danys morals causats.

Si els indemnitzen, tots dos asseguren que donaran els diners a l'Associació Catalana pels Drets Civils, que ajuda els exmembres del govern afectats per la causa judicial del Suprem.


Nova jurisprudència

Des d'aquest any, el Suprem aplica una nova jurisprudència sobre aquesta qüestió que pot beneficiar Mundó i Borràs. Fins ara, a Espanya només s'indemnitzava aquelles persones que resultaven absoltes en situacions en què la sentència digués que els fets no havien passat, o bé que els fets no eren delictius.

Ara, aquests dos supòsits s'han eliminat i es considera que qualsevol pres preventiu posteriorment absolt té dret a indemnització pel dany moral causat.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésJudicialTribunal Suprem
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut