L'alcalde, Adam Tomàs, amb la consellera Tània Verge durant la inauguració de l'Espai Dones d'Amposta, el febrer (ACN)

Municipals a Amposta: Adam Tomàs (ERC) posa a prova l'àmplia majoria absoluta contra l'exalcalde Manel Ferré (Junts)

Els candidats d'ERC i Junts han estat alcaldes vuit anys cadascú i sempre amb majoria absoluta
Xavi Rossinyol Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

La clau

Les municipals a Amposta seran una batalla de dos alcaldes que han governat vuit anys cadascú, sempre amb majoria absoluta. Adam Tomàs (ERC), que va aconseguir 16 dels 21 regidors del ple el 2019, s'enfronta a Manel Ferré (Junts), alcalde entre el 2007 i el 2015. Els republicans fan valdre la política industrial, els equipaments turístics i la recuperació de la façana fluvial de l'Ebre.


Com està ara l'Ajuntament 

ERC governa amb una àmplia majoria absoluta, de 16 dels 21 regidors del ple. A l'oposició, hi ha Som Amposta (2 regidors). El grup del PSC (2) s'ha trencat, i la portaveu, Anna Tomàs, va passar a ser no adscrita a principis de l'any passat. L'únic regidor de Junts, Manuel Masià, s'ha desvinculat del partit, i ara el grup municipal es diu Independentistes d'Amposta.  


La batalla electoral

Fa 32 anys que Amposta està governada per majories absolutes, però la majoria absolutíssima que va aconseguir Adam Tomàs (ERC) a les eleccions del 2019 no s'havia vist mai: 16 dels 21 regidors de l'Ajuntament i el 62% dels vots. Ell mateix diu que es va quedar de pedra veient els resultats, i que difícilment els podrà repetir aquest 28M. 

L'artífex de les dues últimes majories absolutes a Amposta s'enfrontarà aquest cop a l'home que va aconseguir les dues anteriors: Manel Ferré, alcalde per CiU del 2007 al 2015, torna a la política local encapçalant la candidatura de Junts. Tomàs busca un tercer mandat per als republicans.


Recuperació de la façana del riu

Adam Tomàs (ERC) porta a les urnes el projecte de recuperació de la façana fluvial, que acaba de rebre l'impuls dels fons Next Generation de la Unió Europea per a la restauració de les cases del castell. I dues inversions importants en turisme sostenible: un vaixell elèctric que anirà fins a la Torre de la Carrova, escenari d'un dels episodis més sagnants de la batalla de l'Ebre, i l'ampliació de la Via Verda de la Val de Zafán i un carril bici del pont Penjant fins als Freginals.


Política industrial

L'alcalde reivindica la política industrial i la creació de llocs de treball, i en posa com a exemple la compra de les antigues naus d'Antaix per part de la firma de roba infantil Tuc Tuc. I també la política de millora de la via pública i de recuperació d'edificis en desús, com l'antic col·legi de les monges, que serà la seu de l'Escola d'Art i Disseny; l'antic molí d'oli de Miralles, inclòs al pressupost del 2023, i Lo Sindicat, que ja ha obert com a laboratori de fabricació digital. 

Per al pròxim mandat, ja hi ha previstes les obres d'ampliació de la carretera T-2021, que uneix el Poblenou del Delta i la Ràpita. Els treballs porten anys de retard i han estat llargament reclamats.


Ferré (Junts), pendent de judici per malversació

Manel Ferré (Junts) és metge i president del Consorci de Salut i Social de Catalunya. Té pendent un judici per malversació, pel presumpte cobrament irregular de dietes. L'Ajuntament d'Amposta li hauria pagat, quan era alcalde, gairebé 14.000 euros en concepte de despeses de representació que, per una altra banda, ja li hauria pagat abans el mateix Consorci o altres organismes de què formava part. Ell reivindica la seva innocència i assegura que totes les despeses van ser "autoritzades per la interventora municipal". La denúncia, la va posar l'aleshores regidor de Plataforma per Catalunya (PXC), German Ciscar, i diu Ferré que ja n'hi ha havia posat quatre més abans, totes ja arxivades.


Ferré: "Vaig deixar una ciutat referent"

"Fa vuit anys, vaig deixar una ciutat que era un referent, i en aquest temps, hi ha hagut un defalliment", va dir Ferré a l'acte de presentació de la seva candidatura. Per revertir-ho, proposa un projecte basat en tres esses: "de salut, perquè cal impulsar l'hospital comarcal; de seguretat, perquè l'incivisme és cada vegada més evident, i de serveis, perquè, amb els impostos que cobra l'Ajuntament, es poden oferir serveis de molta més qualitat". 

La candidatura de Ferré ha caigut malament al seu antecessor, Manel Masià, que s'ha donat de baixa de Junts, i ha canviat el nom del grup municipal, format per ell sol. Ara es diu Independentistes d'Amposta. 

I no ha aconseguit reunificar tot l'espai postconvergent, perquè el PDeCAT es presenta en coalició amb Ara Amposta, amb Pau Pujol de número 1.


El portaveu de Som, acusat d'agressió

German Ciscar tornarà a optar a l'alcaldia. Des del 2019, ja no es presenta per PXC, sinó pel partit local Som Amposta, que, amb dos regidors, ha estat el grup principal de l'oposició aquest últim mandat. Ara proposa fer una ciutat "més neta, més segura i amb transparència". 

L'equip de govern ha trencat les relacions amb Som Amposta perquè Ciscar hauria agredit l'alcalde i un regidor en una discussió a l'Ajuntament. Al gener del 2020, el ple debatia sobre les conseqüències del temporal Glòria, i després d'un debat tens, l'alcalde va cridar a l'ordre el regidor de Som Amposta Fèlix Aliau. Com que no li va fer cas, va suspendre el ple. Després, als passadissos, la trifulga hauria continuat, i hauria acabat amb una empenta a l'alcalde i un cop al regidor d'ERC Pau Cid. 


L'exportaveu del PSC, Anna Tomàs, passa a ERC

L'altre grup del ple municipal també té novetats i una crisi interna de cara al 28M. La portaveu del PSC al ple, Anna Tomàs, va estripar el carnet del partit a principis de l'any passat per desavinences amb la direcció, i ara és regidora no adscrita. Adam Tomàs ha anunciat que s'incorporarà a la candidatura d'ERC. Els socialistes estrenen candidat, l'empresari Jordi Pérez, que assegura que el partit està en ascens i preparat per governar.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut