L'alcade de Berga, Ivan Sànchez, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, després de signar el nou finançament de la Patum, el juny del 2022
L'alcade de Berga, Ivan Sànchez, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, després de signar el nou finançament de la Patum, el juny del 2022 (ACN)
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Berga: La CUP aspira a un tercer mandat, ara amb Ivan Sànchez

Sànchez substitueix Montse Venturós, que va plegar a mig mandat per depressió, i s'enfrontarà a nous candidats: per Junts, Ramon Caballé, i per ERC, l'alcalde de Saldes, Moisès Masanas

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

Berga és el municipi més gran de Catalunya governat per la CUP. Les dues últimes eleccions, les va guanyar Montse Venturós, alcaldessa inhabilitada per no despenjar una estelada, que va acabar dimitint el 2021 per depressió. L'alcalde des d'aleshores és Ivan Sànchez, i ara la CUP haurà de demostrar si amb Sànchez de cap de llista pot mantenir el bastió i encetar un tercer mandat. La degradació del barri vell i la gestió de la Patum, amb museu inclòs, són els grans reptes de futur. Junts i ERC renoven candidats.


Com està ara l'Ajuntament

La CUP té 8 regidors i governa en coalició amb ERC, que en té 2. Lidera l'oposició Junts, que té 5 regidors, perquè una de les regidores que va obtenir el 2019, ha abandonat el grup i ara és regidora no ascrita. Completa l'oposició el PSC (1).  


La batalla electoral

Fa set anys, l'ANC i Òmnium van penjar al costat de l'Ajuntament de Berga una pancarta monumental, de dos pisos d'alçada, amb un dibuix de Montse Venturós i l'eslògan "Mai caminaràs sola".

Venturós (CUP), alcaldessa des del 2015, va ser la primera líder política catalana condemnada en el marc del procés independentista, per no haver despenjat l'estelada de l'Ajuntament en dos períodes electorals. El maig del 2019, ja havia complert la condemna de sis mesos d'inhabilitació, i es va poder tornar a presentar, encapçalant de nou la candidatura de la CUP.


Pacte amb ERC

El resultat de les urnes va deixar clar que el suport popular no s'expressava només en una pancarta gegant: Venturós va arrasar, en unes eleccions molt complicades per a la CUP a nivell nacional, ampliant la victòria al seu gran feu, i fregant la majoria absoluta (8 dels 17 regidors).

La CUP va arrencar el mandat en solitari, però, després de la primera sotragada de la pandèmia, va arribar a un acord de govern amb els dos regidors d'ERC, que han ocupat les àrees de Municipalitzacions, Recursos Humans i Societat Inclusiva, i una tinença d'alcaldia.


Venturós: "Pateixo una depressió"

Pocs mesos després, el juliol del 2021, Venturós va anunciar que deixava el càrrec: "Pateixo una depressió. Mai no és fàcil assumir-ho i hi pesa un estigma que ens fa semblar persones febles. Però he hagut de prendre una decisió difícil i complexa per responsabilitat col·lectiva". Des d'aleshores, l'alcalde és l'historiador i comunicador audiovisual Ivan Sànchez (CUP). 


Salvar l'Ajuntament de la "fallida"

Ara, la CUP es presenta per primer cop amb Sànchez de cap de llista, amb una candidatura molt renovada i exhibint solvència en la gestió econòmica: el deute municipal ha passat dels 20 milions del 2015, quan l'Ajuntament de CiU estava "en fallida", segons la CUP, als 6 milions actuals.

L'oposició li retreu que el govern ha reduït el deute a costa de paralitzar la ciutat, i denuncia falta de rumb, d'ambició i d'inversions tangibles.


El pas de l'hospital a Salut

Amb la CUP al govern, l'Ajuntament de Berga ha traspassat la gestió de l'hospital, una llosa per al pressupost municipal, al departament de Salut. I està intentant agafar les regnes de la residència de gent gran pública. També ha municipalitzat el servei de neteja dels edificis públics. Però la futura gestió de l'aigua, que encara està en estudi, no serà 100% directa, tot i que això era per a la CUP una "aposta decidida" a l'inici del mandat.


El maldecap de les escombraries

La recollida de les escombraries, que gestiona el Consell Comarcal del Berguedà, i la neteja viària, amb amenaça de vaga inclosa, han estat els grans maldecaps dels últims quatre anys. El sistema porta a porta, que funciona des del 2018, ha disparat la recollida selectiva, però ha augmentat la percepció de brutícia per l'actitud dels incívics que deixen la brossa on no toca. L'Ajuntament ha arribat a instal·lar càmeres de videovigilància per controlar els que no reciclen.

La situació ha estat complicada sobretot al barri vell, que viu problemes de degradació per l'abandonament durant dècades. El pla de barris de principis de segle va quedar a mig fer, i al mal estat de les cases, s'hi suma ara la crisi comercial, que ha deixat molts locals buits al carrer Major. Ara, l'Ajuntament ha emparaulat amb el Govern un nou paquet d'ajudes del pla de barris per al 2024.  


Enderrocs al barri vell

L'Ajuntament hi ha posat fil a l'agulla, aprovant dues obres llargament esperades: l'enderroc de la casa de Finques Ciutat, al carrer Major, que permetrà crear un nou accés a la plaça del Forn, i un altre enderroc majúscul, ja en marxa, al carrer Harmonia, que esponjarà el cor del capdamunt de la vila. Just al costat, un projecte cooperatiu per fer 14 pisos a la finca de Cal Blanxart, és la llum d'esperança per a la zona més crítica de la ciutat.

Però queden obres pendents, com la reforma de la plaça de les Cols i l'edifici d'habitatges socials del carrer del Balç, que l'Ajuntament volia fer el 2022, i que va haver de descartar, perquè no tenia el projecte a punt.


El gran museu de la Patum

El govern de la CUP i ERC s'ha guardat per al final del mandat el projecte de més envergadura: el museu de la Patum. La CUP plantejava en campanya mostrar les comparses a l'actual edifici de l'Ajuntament, i treure d'allà les oficines municipals. Però, finalment, ha tret del calaix un projecte de l'època de CiU, que contempla un museu a la mateixa plaça de Sant Pere, aprofitant els edificis de l'Ateneu i de l'Hospital Vell. L'Ajuntament ha començat a buscar finançament per fer-lo, però l'Ajuntament confiava en una ajuda dels fons Next Generation, que finalment no ha arribat.


Nou finançament per a la Patum

L'alcalde també ha lligat amb el departament de Cultura un nou finançament per a la Patum (foto), que ja té un pressupost de 455.000 euros, i això ha permès ampliar la festa i programar-hi concerts de gran format (tot i que l'any passat es van acabar suspenent en part, per la denúncia d'una residència de gent gran). Sànchez també té al cap la idea d'estendre les activitats a l'entorn de la Patum al llarg de tot l'any.


Ramon Caballé, nou candidat de Junts

El mandat que ara acaba ha estat complicat per als dos principals partits del govern i de l'oposició: una altra regidora de la CUP, a més de l'alcaldessa, i tres regidors de Junts han renunciat al càrrec, la majoria al·legant desgast personal i desencant amb la política municipal. Una altra de les regidores del grup municipal de Junts no ha deixat el càrrec, però sí el partit. Ariadna Herrada és regidora no adscrita, i ha anunciat que anirà a les llistes del PSC el 28-M.

Junts (5 regidors) arriba al 28M amb un nou candidat. És el professor Ramon Caballé, que es presenta amb la voluntat de combatre la política de "l'anar fent, del ‘qui dia passa, any empeny'" de la CUP i ERC.


Judit Vinyes, exmilitant de Junts, presenta una candidatura independent

L'espai postconvergent té una altra llista. Judit Vinyes, exmilitant de Junts, encapçala la candidatura d'una nova agrupació d'electors: Berga Grup Independent. El grup va "intentar treballar conjuntament amb Junts", segons va explicar Vinyes a Regió7, però l'operació va fracassar pels "personalismes" i els "interessos de partit". Ara, l'agrupació vol ser "la clau del canvi" a Berga.


ERC aposta per l'alcalde de Saldes, Moisès Masanas

ERC (2 regidors) també canvia de candidat. Aposta per l'enginyer tècnic Moisès Masanas, que en els últims vuit anys ha estat alcalde de Saldes. "Dormo 300 dies a Berga i 65 a Saldes", diu, per explicar el compromís amb la capital comarcal: "la ciutat necessita un revulsiu i un canvi de model d'aspiració, perquè ens conformem amb poc i no pensem en grans projectes".


El PSC presenta Abel García

El PSC (1 regidor) repeteix cap de llista. Serà l'historiador Abel García, actual vicepresident del Consell Comarcal del Berguedà. García, que havia estat regidor a La Pobla de Lillet, va aterrar a la política berguedana fa quatre anys. Confia que la feina feta a l'oposició li doni fruits, i s'ofereix per liderar una alternativa al govern de la CUP i ERC: "Cal posar Berga on toca, perquè la ciutat no mereix aquesta gestió".


Francesc Ros, candidat d'En Comú Podem

I En Comú Podem, fora de l'Ajuntament des del 2019, aspira a tornar-hi ara amb la candidatura de Francesc Ros, camioner, veí de Puig-reig. Té la idea de millorar el transport públic i les polítiques sanitàries.

 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut