Municipals a Castelldefels: Manu Reyes (PP) s'enfronta a una esquerra més desunida
La clau
Manu Reyes vol recuperar l'alcaldia de Castelldefels per al PP. En les dues últimes ocasions, ha guanyat, però no hi ha pogut governar per un acord de les forces d'esquerres. Aquest mandat, el pacte ha fet aigües. Els comuns van decidir sortir-ne el 2020, i això ha deixat l'alcaldessa, Maria Miranda (PSC) en minoria. Malgrat el suport d'ERC i Junts ha necessitat l'abstenció de Cs per aprovar els pressupostos.
Com està ara l'Ajuntament
Maria Miranda va arrencar el mandat com a alcaldessa amb un govern del PSC (6 regidors), Movem-En Comú Podem (4), ERC (4) i Junts (1). A mig mandat, una regidora dels comuns va abandonar el grup i va passar a no adscrita. Movem va sortir del govern i el va deixar en minoria. Al gener, l'alcaldessa va cessar per desavinences un regidor del seu grup, que ara també és no adscrit, a l'oposició. Completen l'oposició Cs (2) i el PP (8), que va ser la força més votada.
La batalla electoral
Manu Reyes (PP) s'ha presentat tres vegades com a cap de llista a les eleccions municipals de Castelldefels, totes tres amb el mateix resultat: ha guanyat, amb vuit regidors. Però només la primera, el 2011, va aconseguir governar. El 2015, una aliança de forces d'esquerres el va desallotjar del poder. El 2019, també hi va haver pacte de progrés, però el camí que ha seguit durant el mandat ha estat més tortuós i amb unes aliances bastant més insospitades.
Fa quatre anys, la socialista Maria Miranda (6 regidors) va revalidar l'alcaldia gràcies a un acord in extremis amb Movem-En Comú Podem (4) i ERC (4), al qual es va afegir pocs mesos més tard Junts (1). L'alcaldessa arrencava el mandat amb una sòlida majoria de 15 dels 25 regidors del ple, amb el PP (8) i Cs (2), a l'oposició.
Govern en minoria
Però tot es va tòrcer quan una de les regidors dels comuns, l'activista de la PAH Ana Quesada, va anunciar el 2020 que deixava el grup pel "menysteniment" dels seus companys de Movem i el "boicot" a les seves propostes. PSC, ERC i Junts es van repartir les regidories de Serveis Socials, Habitatge i Comerç, que duia Quesada, cosa que Movem va interpretar com un "trencament unilateral" de l'acord de coalició. Per això, va decidir sortir del govern municipal i deixar l'alcaldessa en minoria.
Des d'aleshores, Miranda ha hagut de fer equilibris inesperats, com aprovar els pressupostos amb el vot de la regidora no adscrita i amb l'abstenció de Ciutadans. "El trencament de l'equip de govern ha estat una oportunitat per treure'ns de l'ostracisme", conclou el portaveu de Cs, Guillermo Massana. Juan Antonio Marcos el relleva com a candidat.
El mandat ha acabat amb una crisi dins mateix del PSC. Al febrer, l'alcaldessa va expulsar de l'equip de govern Nico Cerpa, regidor d'Esports i de Gent Gran, per desavinences que feia mesos que duraven. Cerpa s'ha quedat a l'oposició com a regidor no adscrit.
El PP, contra els Sis Eixos Verds
Reyes, president provincial del PP, també repetirà com a cap de llista amb l'objectiu de superar aquest cop els 8 regidors i aconseguir governar. En la precampanya, ha abanderat l'oposició veïnal contra el gran projecte que tenia entre mans l'Ajuntament de Castelldefels: el pla dels Sis Eixos Verds. Per a Reyes, era pura "especulació urbanística"; per a la plataforma contrària, una tala d'arbres indiscriminada, i per a l'equip de govern, una "oportunitat perduda" per crear "corredors ecològics" i més habitatge social. En un ple extraordinari convocat el febrer, l'oposició el va tombar, i l'equip de govern l'ha paralitzat.
Miranda també repeteix al capdavant de la llista del PSC per seguir el "camí de progrés" que, al seu parer, va començar quan les forces d'esquerra van desallotjar Reyes de l'alcaldia. El seu projecte insígnia és la transformació de l'avinguda de la Constitució, que ja s'ha començat a reformar en un primer tram, i que acabarà convertint la carretera N-245 en un passeig interurbà entre Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Boi i Cornellà.
Manteniment i neteja
De cara a la campanya, l'alcaldessa recorda que, per a la ciutadania, segons una enquesta de la Diputació, les principals preocupacions són la neteja, el manteniment dels carrers i la seguretat ciutadana, a més de l'accés a l'habitatge, i per això l'Ajuntament acaba de llançar una campanya informativa i sancionadora per fomentar les actituds cíviques.
Els comuns repeteixen candidata. L'exalcaldessa Candela López encapçalarà de nou la candidatura de Movem En Comú Podem, amb el propòsit d'aconseguir fer "un govern progressista, fort i estable".
Per ERC, el primer tinent d'alcalde, Jordi Maresma, tornarà a optar a l'alcaldia, posant en valor els resultats de les regidories d'Educació i Cultura, i dels acords amb el govern de la Generalitat, com el que permetrà construir el tercer CAP a Castelldefels, al barri de la Muntanyeta.
Junts també vol revalidar a les urnes el seu tinent d'aldalde i únic regidor al govern, Xavier Amate, que ara duu les àrees de Comerç i de Protecció Civil.
I, finalment, l'exregidora dels comuns i ara no adscrita, Ana Quesada, opta a mantenir-se al ple municipal amb una llista nova, que ha batejat com Participa Castelldefels.
- ARXIVAT A:
- Eleccions municipals 2023