Municipals a Cerdanyola: El PSC busca la revàlida després d'un mandat sense socis estables
L'alcalde, Carles Cordón, reivindica els projectes de la Ciutat del Coneixement, aprofitant que el municipi és seu de la UAB i del sincrotró Alba
La clau
Cerdanyola del Vallès vol canviar l'estigma de la ciutat de l'amiant per l'etiqueta de la ciutat del coneixement. L'alcalde, Carlos Cordón (PSC), planteja projectes a llarg termini a l'entorn de la UAB i el sincrotró, però aquest mandat l'aritmètica li ha estat complicada: va començar amb un acord de governabilitat amb els comuns, ha fet pactes puntuals amb Ciutadans, Junts i el PP, i ha acabat havent de prorrogar els pressupostos. ERC i Guanyem es presenten com l'alternativa frontal.
Com està ara l'Ajuntament
El PSC va guanyar àmpliament les eleccions del 2019, i ha governat en solitari i en minoria, amb 9 regidors. ERC va quedar segona, amb 5. Ciutadans, Guanyem (candidatura vinculada a la CUP) i En Comú Podem, en tenen tres. I Junts i el PP, 1.
La batalla electoral
És una lluita institucional per posar fi a anys de dolor: "Volem deixar de ser una ciutat estigmatitzada per l'amiant a ser una ciutat referent en desamiantatge", diu l'alcalde, Carlos Cordón (PSC). Encara ara, els ciutadans de Cerdanyola del Vallès tenen 8 vegades més incidència de malalties relacionades amb l'exposició a l'amiant que el conjunt de la població.
"I el que s'ha de fer amb l'amiant és treure'l", resumeix el metge Josep Tarrés, referent en polítiques de desamiantatge i establert a Cerdanyola. Allà hi va haver la fàbrica d'Uralita i bona part de la ciutat es va urbanitzar en l'època en què es construïa tot amb fibrociment. Per això, aquest mandat l'Ajuntament ha posat en marxa la Taula de l'Amiant, amb una bústia oberta per a les preocupacions dels veïns, amb un mapa dels punts contaminats, i establint-ho com a màxima prioritat política.
La Ciutat del Coneixement
En comptes la ciutat de l'amiant, l'alcalde vol que sigui la Ciutat del Coneixement. Cerdanyola ja és la seu de la UAB, del sincrotró Alba (que és a punt d'ampliar-se) i del Parc Tecnològic del Vallès. I, en aquesta línia, hi ha ara en marxa el projecte de Ca n'Altimira, una antiga biblioteca, que es reformarà per acollir un "nou model de centre cívic", amb la participació del Parc de Recerca UAB. "D'alguna manera, serà com portar la universitat al centre de la ciutat", explica l'alcalde.
La reforma de Ca n'Altimira és un dels projectes que l'alcalde ha pactat amb En Comú Podem. El PSC va guanyar les eleccions del 2019 amb 9 regidors, però li'n faltaven 4 per a la majoria absoluta. De seguida va signar un acord de governabilitat amb els comuns, que havia de ser el preludi de la seva entrada al govern, i que ha servit, per exemple, per municipalitzar les escoles bressol.
Però Cordón ha acabat el mandat governant en solitari i havent de fer equilibris per aconseguir les majories a cada punt del ple. Els pressupostos dels tres últims anys els ha aprovat amb els vots a favor o amb les abstencions de quatre grups diferents: En Comú Podem (3 regidors), Ciutadans (3), Junts (1) i el PP (1). Per al 2023, l'alcalde ha preferit prorrogar els anteriors, atès l'escenari d'"inestabilitat econòmica", ha dit, tot i que l'oposició ha interpretat més que era per falta de suports.
El govern ha tingut una oposició més frontal d'ERC (5 regidors) i de Guanyem, candidatura vinculada a la CUP (3), que van governar plegats en el mandat anterior, tot i que la coalició va fer aigües.
ERC es presenta com "l'única alternativa viable" al govern del PSC de cara a les eleccions del 28M. Albert Turon, periodista, mosso d'esquadra i regidor a l'oposició s'estrena com a candidat. Guanyem, que ha renovat tot el grup municipal durant el mandat, vol tornar a l'alcaldia que ja va tenir del 2015 al 2019. Aquest cop, ho intentarà qui va ser llavors tinent d'alcalde i regidor de Polítiques Territorials, Ivan González.
Oposició renovada
Entre els partits que han ajudat el PSC a aprovar pressupostos, també hi ha cares noves. Ciutadans renova el cap de llista: serà l'advocat Pau Ortolà, que actualment és regidor a l'oposició. I En Comú Podem està en procés de decidir si opta per l'exfuncionari municipal Pedro Arco (Podem) o l'extinent d'alcalde Santi Cayuela (En Comú).
En canvi, repeteix Joan Sànchez Braut, periodista i filòleg, com a candidat de Junts. Reivindica la política útil i el paper que ha tingut el seu vot per aprovar els pressupostos i alguns projectes de ciutat, com la Taula de l'Amiant. I, pel PP, es presenta Anabel Plans, actual portaveu municipal, fixant com a prioritats l'atenció a la gent gran, el manteniment dels carrers, l'incivisme i la inseguretat.
- ARXIVAT A:
- Eleccions municipals 2023