Municipals a Cornellà: Balmón busca retenir la majoria al feu més socialista del Baix Llobregat
La clau
El pròxim Ajuntament de Cornellà de Llobregat haurà de desenvolupar o frenar el pròxim mandat el macroprojecte urbanístic de Ribera-Salines, l'última zona verda del municipi, on el PSC vol fer 2.500 pisos, bona part de lloguer social. ERC, a l'oposició, promet aturar el projecte. Antoni Balmón busca revalidar el 28-M la majoria absoluta que va recuperar ara fa quatre anys. Els Comuns i Podem tornen a concórrer junts a les eleccions, amb l'esperança de tornar a ser segona força.
Com està ara l'Ajuntament
El PSC va recuperar la majoria absoluta el 2019. Va sumar tres regidors i ara el grup de Balmón en té 14 de 25. Governa en coalició amb En Comú, que en té 2. ERC lidera l'oposició amb 4 regidors. Cs en tenia 3, però un va abandonar el partit i ara és no adscrit. Podem, que en tenia 2, en va expulsar una l'any passat, que ara també és regidora no adscrita.
La batalla electoral
Fa 41 anys, amb només 22, Antoni Balmón va ser escollit primer secretari del PSC a Cornellà de Llobregat. És regidor des del 1987, i fa d'alcalde des del 2004, quan va rellevar José Montilla, que se'n va anar a fer de ministre d'Indústria. I, malgrat els anys en el càrrec, no va mostrar cap signe de desgast en les eleccions del 2019. Tot el contrari, va fregar el 50% dels vots, va recuperar la majoria absoluta i governa des de llavors amb 14 dels 25 regidors de l'Ajuntament més els 2 d'En Comú.
L'únic gran sobresalt que ha tingut durant aquest mandat ha estat el cas de presumpta corrupció del Consell Esportiu de l'Hospitalet, que va esquitxar el municipi veí. Onze persones van arribar a ser detingudes i investigades, entre les quals diversos tècnics municipals i el tinent d'alcalde Sergio Fernández. Però la jutgessa va arxivar tota la carpeta de Cornellà el juliol passat en determinar que no hi havia "cap indici de delicte".
Ribera-Salines, l'últim gran espai verd
Balmón ha trobat oposició veïnal al mercat de Sant Ildefons i a la zona de Ribera-Salines, l'últim espai verd de la ciutat. Una plataforma s'ha organitzat per frenar els plans de l'Ajuntament de construir-hi 2.500 habitatges, una nova estació de FGC i diversos equipaments.
Alguns veïns hi veuen "especulació", i l'Ajuntament, una oportunitat per construir habitatge de lloguer social. Les obres hi han de començar el pròxim mandat.
Al mercat de Sant Ildefons, la concessió de 50 anys als paradistes acabava el 2020. L'Ajuntament va descartar l'opció de posar-hi un gran supermercat, i va decidir renovar les concessions als paradistes que acreditessin experiència. Però els comerciants van arribar a reunir 15.000 firmes en contra dels preus "desorbitats" que els demanava l'Ajuntament pel nou contracte.
La neteja, el principal maldecap
Segons l'enquesta de serveis municipals, la neteja ha passat a ser el principal problema de la ciutadania, per davant de la inseguretat i de l'atur. L'Ajuntament ha renovat aquest mandat el contracte de les escombraries, ha canviat els 1.500 contenidors de la ciutat i ha passat a fer la recollida de dia, però no n'hi ha hagut prou: l'any ha acabat amb un canvi en l'ordenança de civisme per multar fins amb 850 euros els veïns que no dipositin correctament la brossa dins del contenidor.
Malgrat tenir majoria absoluta, el PSC ha governat aquests quatre anys en coalició amb els dos regidors d'En Comú, que s'han ocupat de les àrees de Medi Ambient i de Polítiques Comunitàries.
El tinent d'alcalde Claudio Carmona, candidat d'En Comú Podem
Els comuns i Podem presenten una candidatura conjunta per al 28M amb el regidor Claudio Carmona, candidat d'En Comú-Movem Cornellà el 2019 i actual tinent d'alcalde i regidor de Polítiques Mediambientals. L'última vegada que comuns i Podem es van presentar junts, el 2015, van ser segona força, amb 5 regidors. Per separat, en van aconseguir 2 cadascun.
La candidatura conjunta ha costat per les discrepàncies durant el mandat: En Comú és el govern, mentre que els dos regidors de Podem s'han quedat a l'oposició, i el grup s'ha acabat dividint per l'expulsió d'una de les dues electes, Elisabeth García Petit, per "vulneracions molt greus del codi ètic", que ella nega.
Raquel Albiol, d'ERC, amb EUiA per primer cop
Ara, l'oposició, la lidera ERC, amb 4 regidors. La portaveu, Raquel Albiol, repeteix com a candidata amb l'objectiu de trencar "la majoria absoluta i les maneres de fer hegemòniques" del PSC. Aquest cop, els republicans concorren a les eleccions en coalició amb Esquerra Unida i Alternativa (EUiA).
Ciutadans repeteix candidat, Daniel Martínez
Ciutadans també repeteix candidat. El portaveu actual, Daniel Martínez, expert en protocol aspira a repetir el resultat del 2019, quan van aconseguir tres regidors. Un dels tres que té ara al ple, Pedro Millan, va estripar el carnet a principis d'any, i ara és no adscrit.
Pep Sort, candidat de la CUP
L'espai de la CUP va donar suport a la candidatura Cornellà en Comú-Crida per Cornellà el 2015, i va tenir com a regidor el després diputat Vidal Aragonès. Amb les sigles de la CUP, es va quedar amb el 3,5% dels vots el 2019 i no va obtenir representació. Ara aspira a tornar-hi amb el politòleg i programador Pep Sort.
També fora de l'Ajuntament, Junts estrena candidat, l'empresari Oriol Anguera, i al PP repeteix l'exregidor Manuel Casado.
- ARXIVAT A:
- Eleccions municipals 2023