Municipals a Igualada: Alba Vergés intenta trencar l'hegemonia de Marc Castells
Socialistes i comuns es presenten aquest cop per separat, amb Jordi Cuadras pel PSC i Rafa Moya per En Comú Podem, i la CUP arriba amb "ganes de canvi", liderada per l'actual portaveu, Pau Ortínez
La clau
L'exconsellera Alba Vergés irromp a la política municipal amb la intenció de posar fi a 12 anys de govern de Marc Castells. L'alcalde, valedor del PDeCAT, n'ha estripat el carnet i concorrerà finalment a les eleccions amb la marca Junts per Igualada. Socialistes i comuns, que fa quatre anys anaven junts, concorren ara per separat. El gran repte urbanístic del pròxim mandat és el nou planejament del barri del Rec.
Com està ara l'Ajuntament
Junts va guanyar còmodament les eleccions del 2019, però va perdre la majoria absoluta (9 regidors). Ha governat en minoria amb acords puntuals, sobretot amb Igualada Som-hi (4), coalició de PSC i En Comú, per aprovar els pressupostos. ERC lidera l'oposició, amb 5 regidors. Poble Actiu-CUP en té 2, i Cs, 1.
La batalla electoral
Duel inèdit a Igualada: Marc Castells (Junts per Igualada), alcalde des del 2011, s'enfronta a la vicepresidenta primera (amb funcions de presidenta) del Parlament de Catalunya, Alba Vergés (ERC).
L'exconsellera de Salut va ser líder de l'agrupació local d'ERC a Igualada el 2012, però mai no ha trepitjat la sala de plens. Castells, en canvi, fa setze anys que és a l'Ajuntament, i aquesta és la cinquena vegada que encapçala la candidatura.
Tots dos van viure especialment l'impacte de la pandèmia: Vergés des de la conselleria, i Castells, des d'Igualada, focus del gran brot inicial de la covid-19 a Catalunya i primera ciutat confinada.
Ajuntament i Generalitat es van enfrontar a finals de març del 2020 per les xifres de mortalitat a la Conca d'Òdena, que no quadraven, i d'aquell episodi, Castells en guarda encara un retret per a Vergés: en una entrevista a El Punt Avui, l'acusa de "maquillar les dades" i "d'enganyar la gent".
Castells, amb Junts per Igualada
Castells es presentarà finalment amb les sigles de Junts per Igualada. En la ruptura de l'espai postconvergent, l'alcalde es va alinear amb el PDeCAT, i va arribar a ser-ne número 3 a les llistes del Parlament del 2021. Però, a finals d'any, va estripar el carnet del partit, i s'ha anat acostant a Junts, que va arribar a celebrar un consell nacional a Igualada, el gener passat.
Polèmica pel llac artificial
L'alcalde presenta a les urnes la consecució de tres "reptes estratègics" per a la ciutat: el tercer carril a la carretera Igualada-Vilanova (C-15), l'obra viària més important de Catalunya ara mateix; l'arribada de l'aigua del pantà de la Llosa del Cavall, i el nou enllaç amb la ronda sud (C-37), que ha de permetre treure 3.200 cotxes al dia del nucli urbà.
També haurà culminat l'ampliació del Parc Central, amb la construcció d'un polèmic llac artificial. Entitats ecologistes troben que és inoportú en el context actual de sequera i emergència climàtica.
El repte pendent del Rec
En canvi, deixa pendent de resoldre la gran patata calenta de l'urbanisme a Igualada: la reforma del Rec. L'antic barri de les adoberies, seu del festival de moda Rec.0, s'ha de transformar en una zona d'habitatges, comerços i espais públics i, per això, cal canviar el planejament, que ara hi prioritza l'activitat industrial.
Ja el 2010, el PSC va intentar sense èxit aprovar un nou Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM). ERC vol reprendre ara la idea, mentre que Junts creu que no fa falta i defensa només un pla específic per al barri.
Vergés també arriba amb la promesa de més habitatge assequible, menys impostos i més transport públic.
El soterrament d'FGC, la gran obra de futur
FGC ha anunciat una inversió de 31 milions d'euros per eliminar el pas a nivell de l'avinguda Montserrat. Les obres començaran d'aquí a un any i mig, segons els plans del Govern. La lína anirà soterrada fins a la nova estació, que també serà sota terra, i a la superfície, permetrà allargar el passeig Jacint Verdaguer.
La coalició de PSC i En Comú es trenca: Jordi Cuadras, candidat socialista
El candidat d'Igualada Som-hi, el periodista Jordi Cuadras, creu que, amb l'obra d'FGC no n'hi ha prou, i promet lluitar pel "tren gran", un ramal del futur eix transversal ferroviari, entre Cervera i Martorell. Cuadras, actual portaveu del grup municipal (4 regidors), repeteix candidatura, però sense els seus socis. Fa quatre anys, hi va haver a Igualada una coalició insòlita de socialistes i comuns, que ara s'ha trencat, perquè els comuns han decidit anar pel seu compte. Igualada Som-hi ha aprofitat que Castells va perdre la majoria absoluta el 2019, i s'ha convertit en el seu soci preferent, facilitant-li l'aprovació dels quatre pressupostos del mandat.
Rafel Moya, candidat d'En Comú Podem
Els comuns presenten de número 1 Rafa Moya, llicenciat en Filosofia i enginyer tècnic. La candidatra es presenta com una "garantia de canvi" però, a diferència de fa quatre anys, "amb un projecte propi per a la ciutat".
La CUP aposta pel canvi
La CUP, que es presenta amb la candidatura Poble Actiu, ha començat la precampanya amb l'eslògan "Ganes de canvi". L'enginyer Pau Ortínez, actual regidor a l'oposició, encapçala la llista i posa el focus en la creació d'habitatge públic i en les polítiques per contenir l'emergència climàtica.
Valents i PP aspiren a tenir representació
Carmen Manchón, única regidora de Cs, aspira a repetir al ple municipal, però aquest cop amb les llistes de Valents. Diplomada en Formació del Professorat, diu que, a Igualada, hi té una "batalla difícil", però adverteix que és "guerrera" i espera mantenir-se al ple. El PP, que hi que va perdre la representació el 2019, aspira a tornar-hi amb l'empresari immobiliari Joan Agramunt, que ja va ser regidor.
- ARXIVAT A:
- Eleccions municipals 2023