Dionís Guiteras, alcalde de Moià, en una entrevista a Catalunya Ràdio
Dionís Guiteras, alcalde de Moià, en una entrevista a Catalunya Ràdio
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Moià: Dionís Guiteras busca un quart mandat per governar, ara sense la llosa del deute

L'Ajuntament ja s'ha alliberat de la tutela d'Hisenda i l'alcalde des del 2011 veu ara l'oportunitat de començar a invertir; per Junts, Maria Tarter aspira a provocar el canvi

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

L'alcalde de Moià des del 2011, Dionís Guiteras, opta a un quart mandat per la candidatura Ara Moià-ERC, un cop l'Ajuntament ha quedat alliberat de la tutela d'Hisenda per l'enorme deute que va arribar a tenir. L'oposició li va esgarrapar quatre regidors el 2019, i ara aspira a aconseguir el canvi. Maria Tarter (Junts) torna a optar a desbancar Guiteras. I Capgirem Moià-CUP i el PSC volen incrementar la presència al ple. 

 

Com està ara l'Ajuntament 

 

Ara Moià, la marca local d'ERC, té 6 regidors i governa en minoria. A l'oposició, hi ha Junts (4 regidors), Capgirem Moià, la candidatura de la CUP (2 regidors), i el PSC (1 regidora). 


La batalla electoral

Després de tres mandats amb la llosa del deute, el pròxim govern municipal de Moià podrà invertir en lloc de retallar. El 2021, l'Ajuntament va acabar d'abonar els 8,2 milions que devia a Hisenda per pagar als proveïdors i, des de llavors, ha deixat de tenir les finances tutelades. "Ha estat una sensació extraordinària, d'alliberament", deia llavors l'alcalde, Dionís Guiteras (ERC), i el 28M comença una nova etapa.


Revisar factura per factura

Moià va arribar a tenir un deute del 395% (devia quatre vegades el pressupost anual), després dels 28 anys de govern de Josep Montràs (CiU), que ara està pendent d'un judici per malversació. De la seva època, hi ha factures de 3.000 euros anuals en cafè, 25 línies de telèfon a l'Ajuntament que ningú despenjava i la reforma del terra de la sala de plens, que va costar 350.000 euros. 

La plataforma veïnal Moià Deute ha trobat a faltar que l'Ajuntament de Guiteras, abans de pagar el deute, "revisés de nou, partida per partida, si es corresponien amb obres realment realitzades satisfactòriament i si els pressupostos havien estat inflats", cosa que ara haurà de dirimir la justícia.


El pàrquing del CAP, obert

Però el gran pes del deute no va ser per les factures dels cafès, sinó per dues obres faraòniques que van quedar empantanegades. 

La primera és un pàrquing subterrani de tres plantes per a 400 cotxes a la plaça del CAP, que l'equip de Guiteras calcula que ha acabat costant gairebé 6 milions d'euros. Després d'anys de tràmits i d'obres, finalment ha entrat en funcionament, tot i que només amb dues de les tres plantes i amb 144 places. Un cop guanyats aquests aparcaments al centre, el repte és redefinir ara la circulació i establir àrees per a vianants, en aplicació del Pla de Mobilitat. 


Els pisos de la caserna

La segona gran obra que va quedar penjada és la reforma de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil per fer-hi 100 pisos de lloguer social. L'Ajuntament de Montràs s'hi va gastar més de 3 milions, en un contracte que la justícia encara investiga. Ara, l'equip de govern preveu acabar les obres d'una quinzena d'aquests pisos i llogar-los, amb la idea de mirar de resoldre el problema d'accés a l'habitatge que comença a tenir Moià. 


Montví de Baix

Ara, el repte principal de Moià és sobretot urbanístic. L'Ajuntament ha d'actualitzar el POUM, de 1983. Mentrestant, planeja acabar la urbanització de Montví de Baix, amb un projecte que puja als 4 milions d'euros. I té pendent de passar a ser titular dels polígons industrials del Prat i Pla Romaní, i poder oferir sòl a les empreses que en demanin. Un antic equipament industrial, Cal Comadran, es convertirà en espai per a entitats, després que el 2007, en plena bombolla immobiliària, s'enderroqués en part per fer-hi uns pisos que mai no es van acabar construint. 


Policia les 24 hores

El pla d'ajustos per reduir el deute va obligar a retallar a la meitat el servei de la Policia Local. Ara, els agents municipals tenen amb els Mossos una comissaria conjunta als baixos de l'Ajuntament, que s'estan preparant per ampliar-se i poder oferir així presència policial les 24 hores del dia. Ara, de nit, la seguretat de Moià queda a mans de les comissaries de Vic o de Manresa. 


Obres a la C-59

I, en mobilitat, Moià està pendent de la reforma de la C-59, en un tram de 16 quilòmetres fins a Sant Feliu de Codines, que ha de servir sobretot per millorar la seguretat de la carretera. Les obres es faran aquest any. 


Dionís Guiteras (ERC), candidat a la reelecció

L'alcalde, Dionís Guiteras, ha estat els últims quatre anys el portaveu d'ERC i cap de l'oposició a la Diputació de Barcelona. Ara opta a un quart mandat al capdavant de l'Ajuntament amb la candidatura Ara Moià. Fa quatre anys, va guanyar, però va perdre la majoria absoluta (va passar de 10 a 6 regidors), i l'oposició va irrompre amb força.


Maria Tarter repeteix al capdavant de Junts

La cap de l'oposició és l'enginyera de Telecomunicacions Maria Tarter (Junts), que fa quatre anys es va estrenar com a número 1 de la candidatura i va aconseguir millorar els resultats (de 3 a 4 regidors). Ara, Tarter repeteix de cap de llista.  


Per Capgirem Moià, s'estrena Lakshmi Roset

Capgirem Moià, la marca local de la CUP (2 regidors), estrena candidata. Serà l'advocada Lakshmi Roset, que en la segona part del mandat ja ha estat regidora a l'Ajuntament. Els anticapitalistes han rellevat Basha Changue, la cap de llista fa quatre anys, que ara és ara candidata de la CUP a l'alcaldia de Barcelona.


Susana Tapia repeteix amb el PSC

La treballadora del sector tèxtil Susana Tapia també va aconseguir tornar el PSC al ple de Moià ara fa quatre anys (1 regidora). Ara, els socialistes aspiren a millorar els resultats i a augmentar la representació amb la mateixa cap de llista.

 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut