Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, en la presentació dels pressupostos del 2023 (Ajuntament de Mollerussa)

Municipals a Mollerussa: Marc Solsona confia a retenir l'alcaldia com a peça clau del PDeCAT

Junts presenta candidatura pròpia, amb Raül Aguilar, ERC manté l'aposta per Engelbert Montalà i, pel PSC, repeteix Joel Bastons
Xavi Rossinyol Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

La clau

El líder del PDeCAT, Marc Solsona, aspira a retenir l'alcaldia de Mollerussa com una de les peces clau del partit a escala nacional. Amb la marca local Mollerussa Primer, s'haurà d'enfrontar a les urnes a Junts, que presenta candidatura pròpia. ERC i el PSC confirmen els portaveu actuals com a candidats i aspiren a provocar el canvi.   


Com està ara l'Ajuntament 

Junts per Catalunya va guanyar les eleccions del 2019 amb majoria absoluta (9 regidors). El grup es va alinear en bloc al PDeCAT en la trencadissa postconvergent. A l'oposició, hi ha ERC (5), el PSC (2) i el PP (1). 


La batalla electoral

Després de la desfeta a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021, el PDeCAT va nomenar l'alcalde de Mollerussa secretari general adjunt de la formació. Marc Solsona s'ha encarregat de dissenyar l'estratègia nacional del PDeCAT per a les municipals del 28M. I, a casa, té el primer repte: retenir la capital del Pla d'Urgell per al PDeCAT en competència directa amb Junts.


PDeCAT contra Junts

Solsona ha decidit no lluir les sigles del partit: es presenta amb la marca Mollerussa Primer i amb la coalició Ara Pacte Local, de què forma part el PDeCAT. I vol repetir l'èxit de les tres últimes eleccions: des que va ser escollit alcalde, el 2010, Solsona ha guanyat tres cops, i tots tres amb majoria absoluta. En els últims comicis, però, es va deixar dos regidors (ara en té 9), i aquest cop tindrà més competència que mai. 

Junts ha format una agrupació local, amb persones majoritàriament sense vincles polítics anteriors, i presenta una llista encapçalada pel professor de La Salle Raül Aguilar. Vol propiciar un canvi per "tornar Mollerussa a l'esplendor d'anys enrere". 


Repeteixen els tres líders de l'oposició

L'oposició arriba a les urnes amb les mateixes cares de fa quatre anys. ERC (5 regidors) aspira a continuar creixent i liderar l'alternativa a Solsona amb l'historiador i diputat Engelbert Montalà. Els republicans creuen que els comicis són una "oportunitat històrica" per obrir "nous aires" i passar pàgina a una ciutat "morta, bruta i decadent".

El PSC (2 regidors) presenta Joel Bastons, graduat en Dret, i actual portaveu municipal. Els socialistes retreuen a Solsona el temps que ha dedicat al PDeCAT: "s'ha passat el mandat fent passadissos a Barcelona, més pendent dels seus interessos polítics personals que del bon govern de la ciutat", diuen.

I, pel PP (1 regidor), repeteix l'empresari agrícola Joan Simeón, a l'Ajuntament des del 2011.


Passarel·la sobre l'A2   

En mobilitat, els grans reptes de futur són la construcció del vial nord, que permetrà treure el trànsit pesat del centre de Mollerussa, i integrar l'N2 a la trama urbana, i el desenvolupament d'una xarxa de carrils bici de 12 km. Més imminentment, hi ha el compromís d'Adif per construir un pas soterrat sota les vies del tren, i l'acord per fer una passarel·la per a vianants i bicicletes per sobre de l'A2, trencant la barrera que hi ha ara amb El Palau d'Anglesola.


Polèmica per un vial que retalla el pati d'una escola 

El mandat acaba amb la polèmica per l'obertura d'un vial que ha pres un tros de pati a l'escola Ignasi Peraire, sense que ni el personal docent ni les famílies ho sabessin. L'Ajuntament s'ha compromès a compensar el centre amb més espai. 

El vial, previst al pla municipal d'ordenació urbanística, havia de servir com a sortida d'emergència i com accés de les atraccions de Fira de Sant Josep, que aquest any ha celebrat el 150 aniversari


Residència, CAP i Mossos

Pel que fa als equipaments públics, hi ha prevista l'ampliació del CAP i la nova seu dels Mossos d'Esquadra. I l'Ajuntament celebra la inversió privada per fer una residència de 120 places i centre de dia als jardins de Cal Castelló. 


Escola de música i supermercat

El govern municipal, a més, preveu tenir una nova escola de música finançada amb fons privats. L'operació consisteix a cedir uns terrenys a una empresa privada perquè hi construeixi pisos i un supermercat i, a canvi, pagui les obres de l'escola de música. L'oposició hi està en contra, perquè creu que afectarà el comerç local. En canvi, l'Ajuntament llueix un projecte que ha presentat als fons Next Generation de la Unió Europea per un espai agroalimentari al Mercat Central

 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut