Municipals a Móra d'Ebre: Primer repte electoral per al nou alcalde, Rubén Biarnés (Junts)
La clau
El juny passat, l'alcalde Joan Piñol (Junts) va plegar després d'onze anys al càrrec. El va rellevar Rubén Biarnés, que ara es presenta per primera vegada com a cap de llista. S'enfronta a la nova candidata d'ERC, Marta Montagut. L'Ajuntament té el repte de gestionar els nous fons de transició nuclear, i impulsar un projecte llargament esperat: el museu dedicat a l'escultor Julio Antonio.
Com està ara l'Ajuntament
Junts té 7 regidors i governa amb majoria absoluta. L'executiu incorpora també un regidor que era d'ERC i ara és no adscrit. Per tant, a l'oposició, hi queden ara 2 regidores del PSC, una d'ERC, un de Fem Poble-CUP, i un, l'exalcalde convergent Santiago Campos, de la formació local Tots i Totes per Móra.
La batalla electoral
Rubén Biarnés va començar aquest mandat fora de l'Ajuntament i l'ha acabat com a alcalde de Móra d'Ebre. El 2019, anava de número 8 a la llista de Junts, encapçalada per l'alcalde Joan Piñol, i Junts va treure 7 regidors. Però la renúncia d'una regidora per motius professionals li va obrir les portes del ple tot just quatre mesos després. Des de llavors, va ser regidor de Turisme, Comerç i Promoció Econòmica. I quan Piñol va decidir que deixava la vara per motius de salut, el juny passat, Biarnés va ser escollit alcalde del municipi.
Rubén Biarnés, cap de llista de Junts
El 28M, Rubén Biarnés s'enfrontarà per primer cop a les urnes com a cap de llista de Junts. És diplomat en Ciències Empresarials i treballador de banca. I té el repte de repetir l'èxit del seu antecessor: Joan Piñol, alcalde des del 2011, va guanyar tres eleccions amb tres majories absolutes.
ERC es renova amb Marta Montagut
Aquest mandat, Junts ha governat amb el número 2 d'ERC, Andreu Cano, que va deixar el grup municipal per discrepàncies amb la direcció, i va entrar al govern el març del 2021, assumint l'àrea de Noves Tecnologies i la gestió d'Aquamora, el gimnàs i piscina municipal.
ERC (2 regidors) vol passar pàgina de la crisi interna de cara al 28M, i ha renovat la candidatura, que encapçala la professora d'institut Marta Montagut. Els republicans posen l'accent en l'accés a l'habitatge, la participació ciutadana i creació d'oportunitats per als joves.
Dolors Gurrera torna a liderar el PSC
El PSC (2 regidores) presenta com a candidata la regidora Dolors Gurrera, que ja va liderar la llista el 2015, i que el 2019 va ser número 2. Gurrera, llicenciada en Filosofia i dinamitzadora de la Unió de Botiguers, creu que és "temps de canvi" a l'Ajuntament, i promet fer un poble "més cohesionat, sostenible i eficient".
Per Fem Móra Amunt, repeteix Jordi Fornós
Fem Móra Amunt (1 regidor), la candidatura local que té el suport de la CUP, aspira a incrementar la presència al ple, que va aconseguir per primera vegada ara fa quatre anys. El número 1 de la llista és l'actual regidor, Jordi Fornós, encarregat d'obres i manteniment. La candidatura es presenta per defensar "una educació arrelada al territori" i "la reducció de les desigualtat socials" i "de gènere" i per fomentar la "biodersitat i l'autosuficència energètica".
Eduard March, candidat d'Endavant per Móra
L'exalcalde convergent Santi Campos, que ha estat regidor l'últim mandat amb la candidatura independent Tots i Totes per Móra (1 regidor), ha anunciat que no es presenta. Però, en canvi, un exmembre de la seva candidatura, l'enginyer nuclear Eduard March, sí que ho farà, amb el nom d'Endavant per Móra. March es presenta com l'"opció sòlida" per garantir "el canvi necessari".
Fons de Transició Nuclear
Biarnés està "molt content" amb la reforma dels Fons de Transició Nuclear, que ha aprovat el Parlament, i que aportaran "més diners als municipis": vuitanta ajuntaments rebran el 50% dels impostos que paguen les nuclears, en comptes del 20%, i això permetrà fer "més inversions per crear llocs de treball". L'equip de govern creu que és imprescindible impulsar les empreses locals i captar-ne de fora per retenir la població al territori.
L'Ajuntament vol un CAP nou
Un dels reptes del pròxim mandat seran les infraestructures sanitàries: Salut ha reformat l'àrea quirúrgica de l'hospital, i ara està negociant la construcció d'un nou CAP, per al qual l'Ajuntament ja està buscant ubicació. A més, el govern municipal reclama que l'heliport funcioni 24 hores per si cal derivar pacients en helicòpter a hospitals més grans.
El repte del museu Julio Antonio
L'Ajuntament també planeja construir una sala polivalent per a les activitats culturals, i s'ha fixat l'objectiu d'obrir pròximament un museu dedicat a Julio Antonio, l'escultor més cèlebre del poble, que espera que sigui un atractiu turístic. L'objectiu ara és impulsar el turisme fluvial a l'entorn de l'Ebre i del GR-99, i per això l'Ajuntament acaba de posar un marxa un mirador al galatxo de l'illa fluvial Subarrec.
La fossa de Santa Magdalena
A mitjà termini, vol adequar el mas de Santa Magdalena, que va ser un hospital de campanya durant la Guerra Civil, per fer-lo visitable. A l'entorn, hi ha la fossa comuna més gran que s'ha excavat a Catalunya, amb les restes de 177 soldats republicans.
- ARXIVAT A:
- Eleccions municipals 2023