Municipals a Reus: Carles Pellicer deixa l'alcaldia, i s'obre una batalla igualada entre Junts, ERC i PSC
La clau
Carles Pellicer, que fins fa uns mesos era l'alcalde més destacat del PDeCAT, ha estripat el carnet del partit, i no es presenta a la reelecció. Teresa Pallarès, antiga regidora del PSC i actual segona tinenta d'alcaldia, s'estrena com a candidata de Junts. Li disputaran l'alcaldia la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó (ERC), i la diputada al Congrés Sandra Guaita (PSC). Els resultats renyits de fa quatre anys auguren un frec a frec.
Com està ara l'Ajuntament
Junts, amb Carles Pellicer, va guanyar les eleccions les 2019, amb 7 regidors, seguit molt de prop per ERC (6) i el PSC (6). Cs va ser la quarta força, amb 3 regidors, empatada amb la CUP. El partit municipalista Ara Reus es va quedar amb 2. Pellicer ha governat amb majoria absoluta amb un pacte a tres amb ERC i Ara Reus. El PSC, Cs i la CUP s'han quedat a l'oposició.
La batalla electoral
Carles Pellicer deixa la política després de dotze anys com a alcalde de Reus. I el procés per rellevar-lo com a candidat de l'espai postconvergent ha acabat amb sis carnets estripats.
El primer, el seu. Pellicer era del PDeCAT i va estripar el carnet quan va conèixer la parella que ha triat el seu partit per a les pròximes municipals.
El PDeCAT es presenta arreu del país en coalició amb Ara Catalunya, un partit municipalista de centre que va néixer precisament a Reus, i que té dos regidors a l'Ajuntament. Pellicer governa amb ells, però no li va agradar gens que el PDeCAT es coalitzés (sense consultar-l'hi) amb un partit de qui ha estat rival electoral. "Jo era l'alcalde més important que tenia el PDeCAT, i l'acaba de perdre: ja no em sento identificat amb el partit", va dir. I, amb ell, es van donar de baixa del PDeCAT els quatre regidors del govern que hi militaven.
La irrupció de Víctor Terradellas
El sisè carnet estripat no és del PDeCAT, sinó de Junts. En concret, el de Víctor Terradellas, empresari reusenc investigat per l'operació Volhov, i suposat contacte de Puigdemont amb emissaris russos.
Terradellas va voler participar en les primàries per triar l'alcaldable de Reus i va acabar impugnant el procés, que es va haver de repetir. "És una farsa", va concloure, i va abandonar la militància a Junts.
Pallarès, ex del PSC i ara pròxima a Puigdemont
Hi ha un setè carnet estripat, però, d'aquest, ja fa anys. Finalment, la candidata de Junts serà Teresa Pallarès, actual segona tinent d'alcalde i regidora d'Economia, Coneixement i Habitatge. Pallarès es va incorporar a Junts per una trucada personal de Carles Puigdemont des de Waterloo.
Ha estat dona forta del partit al Camp de Tarragona, on va arribar a ser delegada del govern. Però, abans, Pallarès ja havia estat regidora a Reus en dues etapes anteriors amb el PSC, fins que se'n va donar de baixa el 2017.
Guaita, candidata d'última hora del PSC
Pallarès tindrà dues grans rivals: Noemí Llauradó, d'ERC, i Sandra Guaita, del PSC.
Els socialistes han hagut d'improvisar candidata a última hora, perquè l'escollit a les primàries, l'actual portaveu, Andreu Martín, va renunciar-hi per motius personals.
Guaita és doctora en Ciències Experimentals i diputada al Congrés i va ser regidora a Reus durant deu anys. Els socialistes van empatar a 6 regidors amb ERC el 2019, i es van quedar a només un de Junts.
ERC presenta la vicealcaldessa
A ERC repeteix Noemí Llauradó, exdiputada al Parlament i actual vicealcaldessa de Reus. Els republicans aspiren a guanyar per primera vegada ("ara és el moment d'encapçalar el govern de la ciutat") i exhibeixen "un equip amb experiència i cohesionat".
Ara Reus es coalitza amb el PDeCAT
Ara Reus, que actualment té les regidories de Medi Ambient i Seguretat, repeteix candidat, Daniel Rubio, que ha estat tercer tinent d'alcalde durant aquest mandat.
El partit es presenta per primera vegada amb la marca Ara Pacte Local, la coalició paraigua amb el PDeCAT. Malgrat l'acord amb Junts i ERC d'aquests últims quatre anys, Rubio adverteix que el seu partit "no té línies vermelles", i ha deixat oberta la porta a decantar la balança cap al canvi de govern.
La CUP renova la candidatura
La CUP, que fa vuit anys es va quedar a tot just 1.400 vots de guanyar les eleccions municipals a Reus (6 regidors), va tenir una patacada el 2019 i va perdre la meitat dels regidors.
Dos dels tres que tenen ara, Marta Llorens i Edgar Fernández, han anunciat que pleguen, i la candidata serà l'animalista i professora d'informàtica Mònica Pàmies.
Per Ciutadans, repeteix la portaveu actual, l'advocada Débora García, amb l'aspiració de mantenir els tres regidors que tenen els taronges.
I el PP, que va arribar a governar amb Pellicer, vol recuperar la presència que tenia al ple fins al 2019 amb una nova candidata, la professora de música i directora coral Sílvia Virgili.
Polèmica amb la piscina i amb el mercat del Carrilet
L'alcalde, Carles Pellicer, se'n va fent bandera de l'"estabilitat financera" i convençut que ha treballat per "per tornar a posar les coses a lloc", malgrat no haver estat un alcalde de "grans inauguracions".
D'aquest mandat, queda frustrada la gran obra que tenia al cap, el Centre Aquàtic i de Fitness, que s'havia de fer al costat del Pavelló Olímpic, i que finalment l'Ajuntament va aparcar, aprofitant que el concurs es va declarar desert.
I, per als pròxims quatre anys hi ha pendent la reforma urbanística del barri del Carrilet, fruit d'un procés participatiu, que deixa una polèmica amb el mercat: l'Ajuntament va intentar tancar-lo i, més tard, traslladar-lo a un edifici nou, i els paradistes i els clients no volen ni una cosa ni l'altra.
Pellicer reivindica que, en conjunt, la ciutat ha guanyat espai per als vianants, amb una illa que s'amplia ara al Tomb de Ravals, i la seva vicealcaldessa, Noemí Llauradó (ERC), promet un "sistema públic de bicicleta" i "més carrils bici".
- ARXIVAT A:
- Eleccions municipals 2023