L'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, amb la reina Letícia, visitant la unitat de salut mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el novembr…
L'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, amb la reina Letícia, visitant la unitat de salut mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el novembre passat (David Zorrakino / Europa Press)
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Sant Boi: Lluïsa Moret posa a prova la majoria absoluta amb la bandera de la salut mental

L'alcaldessa, secretària d'organització del PSC, s'enfronta amb Jaume Sans, nou candidat d'ERC, i amb una candidatura conjunta d'En Comú Podem

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

El psicòleg gratuït i un pla de xoc per a la salut mental dels adolescents situen Sant Boi de Llobregat a la punta de llança del benestar emocional postpandèmic. Això uneix govern i oposició. L'enfrontament és pel model de creixement i les grans infraestructures, com l'aeroport. L'alcaldessa, Lluïsa Moret, passa l'examen per revalidar la majoria absoluta, ara que és la número 2 del PSC nacional. ERC, que estrena candidat, creu que ha arribat el moment del canvi després de 44 anys de governs socialistes.

 

Com està ara l'Ajuntament 

El PSC, amb Lluïsa Moret, va aconseguir majoria absoluta el 2019 (13 de 25 regidors) i ara governa amb els dos regidors d'En Comú. ERC lidera l'oposició, amb 5 regidors. Cs en va obtenir tres, però la líder, Olga Puertas, va sortir del grup pocs mesos després de les eleccions "pel gir a la dreta" del partit i ara és regidora no adscrita. Completa l'oposició Podem, que té dos regidors. La CUP, el PP i Junts es van quedar fora del consistori ara fa quatre anys.

 

La batalla electoral

Estigmatitzada durant anys per tenir un hospital psiquiàtric, Sant Boi de Llobregat ha abanderat la durant la postpandèmia la lluita per la salut mental. Ha impulsat el servei de psicòleg per a joves d'entre 16 i 35 anys, amb deu sessions gratuïtes, ha ampliat la plantilla de professionals i ha fet tallers als instituts. El pla de xoc, dotat amb un milió d'euros, s'ha dirigit especialment l'adolescència, una etapa que, per a l'alcaldessa, Lluïsa Moret, és "transcendental"

Psicòloga de professió, Moret ha pogut governar aquests quatre anys amb la majoria absoluta que el PSC va recuperar en les últimes eleccions. Tot i això, els socialistes han fet coalició amb els dos regidors dels comuns, que han dut les àrees de Ciutat Educadora, Participació i una tinença d'alcaldia. 

 

L'alcaldessa, a la direcció del PSC

Moret ha saltat en aquest mandat a la primera línia de les responsabilitats de partit. Salvador Illa la va nomenar vicesecretària d'Organització i Acció Electoral. Li toca plantejar la campanya del PSC a les municipals i té clar que la seguretat ciutadana ha de ser "una política estratègica de primer nivell". Defensa que, davant dels discursos de l'extrema dreta, és possible una "seguretat d'esquerres que garanteixi la convivència". 

Posa d'exemple el servei de mediació i restauració comunitària de Sant Boi, que aquest mandat s'ha reformat i ampliat, i que intervé per solucionar conflictes de convivència veïnals o familiars. El programa específic per prevenir el bullying ha rebut els premis Civisme i ADR Justícia de la Generalitat. 

 

Xoc per l'aeroport i la protecció del delta

En això, Moret ha trobat el consens amb la majoria de grups. Els xocs han vingut més per les infraestructures, i sobretot per l'aeroport. El PSC creu que s'ha d'ampliar, i en això ha topat amb la posició d'ERC al govern de la Generalitat.

L'última batalla ha estat amb el departament d'Acció Climàtica, que vol ampliar la zona de protecció d'aus del delta, i el govern de Sant Boi creu que això perjudica els pagesos del Parc Agrari.  

 

La barrera de la subestació i la caserna

Els republicans també retreuen al govern municipal que, en aquests quatre anys, no hagi estat capaç de resoldre una reivindicació històrica: l'eliminació de la subestació d'Endesa i de la caserna militar, que, segons el nou candidat d'ERC, Jaume Sans, provoquen una "segregació social" a Sant Boi. Geògraf de professió, Sans relleva Miquel Salip com a número 1 dels republicans. 

L'Ajuntament va signar l'abril passat un conveni amb el Ministeri de Defensa per treure la caserna del mig de la trama urbana i permetre-hi el desenvolupament immobiliari. Però el trasllat de la central elèctrica i les línies d'alta tensió continua sense arribar, i això ha provocat mobilitzacions veïnals aquest 2023.

 

Candidatura conjunta d'En Comú Podem

El panorama electoral es completa amb Ciutadans, tercera força el 2019, amb tres regidors, que va perdre la cap de llista a l'inici del mandat. Olga Puertas, que abans havia estat regidora del PP, va deixar el grup pel "gir a la dreta" de Ciutadans. El número 2, Lluís Tejedor, serà el candidat de la formació. 

En Comú i Podem van concórrer separats el 2019 i van obtenir dos regidors cadascun, que han seguit camins diferents: els comuns, al govern amb el PSC, i Podem, a l'oposició. Aquesta vegada, treballen fer una candidatura única, amb l'integrador social Àlex Pérez com a número 1. 

Fa quatre anys, Junts, PP i la CUP es van quedar per sota del 5% dels vots i van perdre la representació que tenien a l'Ajuntament de Sant Boi. Per Junts, s'estrena ara l'estudiant d'Educació Social Ramon Barau, i el PP recupera l'empresari Jorge Muñoz.

 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut