Municipals a Sant Feliu de Llobregat: En joc el govern que afrontarà el soterrament del tren
Lídia Muñoz (En Comú Podem) i Oriol Bossa (ERC) s'han repartit l'alcaldia durant l'últim mandat i competiran amb l'exalcaldessa Lourdes Borrell (PSC), guanyadora de les últimes eleccions
La clau
En plenes obres de soterrament del tren, Comuns, ERC i el PSC es disputen la victòria a Sant Feliu de Llobregat. Comuns i ERC han governat junts i s'han repartit l'alcaldia, tot i que els socialistes van ser la força més votada fa quatre anys. El pròxim Ajuntament haurà de fer front a la transformació urbana més important que ha viscut mai la ciutat a l'espai que deixen les vies.
Com està ara l'Ajuntament
El PSC té 6 regidors i és la primera força de l'Ajuntament. Governen junts la segona, En Comú Podem (5), i la tercera, ERC (5), que s'han repartit l'alcaldia. Ara és alcalde Oriol Bossa (ERC). Tots Som Sant Feliu, la marca local de Junts, ha donat suport a la investidura, però és a l'oposició. Cs va treure dos regidors el 2019, però un, Xavier Alegre, ha marxat del partit i és no adscrit. La candidatura independent Veïns per Sant Feliu té un regidor.
La batalla electoral
El 21 de juny del 2021 quedarà fixat en la memòria ciutadana de Sant Feliu de Llobregat: després de 40 anys de reclamacions i més de 20 de promeses incomplertes, finalment, van començar les obres de soterrament de les vies del tren. "Sant Feliu, per fi, es podrà mirar d'un cantó a l'altre, cosa que no estem acostumats a fer", va dir l'aleshores alcaldessa, Lídia Muñoz (En Comú Podem).
El projecte té unes dimensions descomunals, i marcarà de ple el pròxim mandat a l'Ajuntament: ADIF inverteix 66 milions d'euros per refer 2,9 quilòmetres de traçat a Sant Feliu i Sant Joan Despí, dels quals 1,9 van completament soterrats, les línies desapareixen de tota la trama urbana, es construeix una nova estació, valorada en gairebé 10 milions d'euros, i es calcula que les obres duraran gairebé 4 anys.
Projecte urbanístic per votació popular
L'impacte de l'obra al municipi queda clar amb quatre detalls: hi ha oberta una oficina d'informació ciutadana només per a consultes sobre el soterrament; l'Ajuntament organitza visites guiades a les obres, amb entrades esgotades; hi ha un visor al web municipal que permet consultar en temps real quines afectacions generen els treballs, i l'antic pas a nivell, on han mort una trentena de persones, es va acomiadar amb una festa popular, on la ciutadania podia creurar-lo per últim cop.
El pròxim Ajuntament tindrà el mandat de desenvolupar el projecte urbanístic que ha triat la ciutadania per transformar les antigues vies en una rambla, i la reconversió de l'antiga estació, del 1854, en un espai de memòria.
La tasca és ingent, però l'alcalde actual, Oriol Bossa (ERC), assegura que ha començat amb bon peu: les obres avancen segons el calendari previst; en un any, ja s'ha fet el 25% de la feina, i l'Ajuntament no té "cap queixa" d'ADIF.
Alcaldia compartida Comuns-ERC
Comuns i ERC s'han repartit l'alcaldia durant el mandat: tres anys per a Muñoz, fins al juny del 2022, i un per a Bossa, que arribarà a les eleccions amb la vara als dits.
El PSC, amb l'exalcaldessa Lourdes Borrell, va guanyar el 2019 (6 regidors), i esperava continuar governant amb els comuns, com havia fet en l'anterior mandat. Però els comuns van decidir canviar d'aliats i apostar per un govern amb ERC (5). El pacte va necessitar l'empenta de Tots Som Sant Feliu, la marca local de Junts (2), per arribar a la majoria absoluta, però el govern ha estat només de comuns i republicans.
Muñoz (En Comú Podem) i Bossa (ERC) volen repetir
La politòloga Lídia Muñoz tornarà a ser la candidata dels comuns, i reivindica els projectes de futur que ha engegat aquest mandat com a alcaldessa, més enllà del soterrament, sobretot l'acord per construir un Institut Escola d'Hostaleria i Turisme a les naus de Can Bertrand, i el projecte d'un Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) a l'antic camp de futbol de la Rambla.
L'alcalde, Oriol Bossa, també politòleg, repeteix igualment al capdavant de la llista d'ERC, amb ganes d'entomar el "repte majúscul" que espera a la ciutat en els pròxims anys. Durant el seu any a l'alcaldia, han culminat alguns projectes, com la remodelació de l'Ajuntament, la reforma de la plaça Alfons Comin i els pisos de lloguer social per a gent gran.
L'exalcaldessa Lourdes Borrell, candidata del PSC
El PSC torna a presentar la musicòloga Lourdes Borrell, que vol guanyar i "construir una majoria molt àmplia" amb els partits que volen un canvi a la ciutat. Diu que el govern actual de comuns i ERC ha demostrat que no és "la garantia de seguiment i acompanyament que necessita el projecte del soterrament", i el desaprova també en matèria d'accés a l'habitatge, de polítiques juvenils i de serveis socials. L'últim baròmetre municipal li augura la victòria.
Candidatures independents, de Junts, de Ciutadans i del PP
Tots som Sant Feliu, la marca local de Junts, aposta de nou per l'actual portaveu municipal, Jaume Manyoses.
La candidatura Veïns per Sant Feliu (1 regidor), liderada fins fa poc per l'exalcalde socialista Juan Antonio Vázquez, canvia de mans, i aquest cop es presenta amb el sindicalista Silvestre Gilaberte de número 1.
Ciutadans encara no ha anunciat el candidat. L'actual portaveu municipal, Elisabet Valencia, no continua, i l'altre regidor que va obtenir el partit fa quatre anys, l'exsenador Xavier Alegre, ja va estripar el carnet el 2020 i es va passar a no adscrit per discrepàncies amb la direcció estatal.
Pel PP, que va perdre la representació a Sant Feliu el 2019, repeteix la criminòloga Elisabet Ortega, que diu que fixarà com a prioritat número 1 la gestió del servei de neteja viària i el de recollida d'escombraries. Tots dos han convocat vagues durant aquest mandat i, segons el baròmetre municipal, la neteja és la principal preocupació de la ciutadania.
- ARXIVAT A:
- Eleccions municipals 2023