L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, en la presentació de la reforma de l'avinguda Generalitat (ACN)

Municipals a Tortosa: Meritxell Roigé assumeix la sigla de Junts i s'enfronta a l'amenaça d'un pacte d'esquerres

Movem Tortosa (En Comú Podem) i el PSC concorren al 28M en una llista conjunta que aspira a guanyar les eleccions
Xavi Rossinyol Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

La clau

Meritxell Roigé, figura clau del PDeCAT, es presenta amb la marca local Junts per Tortosa, i en coalició, finalment, amb Junts per Catalunya. Pretén retenir l'alcaldia que té l'espai de l'antiga Convergència des del 2007. Després d'un mandat en minoria i que el PSC sortís del govern, el principal partit de l'oposició, Movem (En Comú Podem), i els socialistes presenten una llista conjunta que aspira a guanyar les eleccions.


Com està ara l'Ajuntament

Junts per Tortosa té 7 regidors i governa en minoria. Del gener del 2020 a l'octubre del 2022 hi va haver un pacte de govern amb el PSC (3 regidors), que igualment no arribava a la majoria absoluta. Ara els socialistes són a l'oposició, que lidera Movem, candidatura vinculada a En Comú Podem (5). També a l'oposició hi ha ERC (3), Cs (1) i la CUP (1).


La batalla electoral

Els vots que obtingui el 28M l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, figura destacada del PDeCAT, acabaran comptant com a vots de Junts per Catalunya. La reunificació de l'espai postconvergent a Tortosa s'ha acabat fent per la via pràctica i s'explica en tres actes:

Acte primer. 2021. Roigé s'apunta a les llistes d'Àngels Chacón a les eleccions al Parlament de Catalunya i manté l'alineació amb el seu predecessor en el càrrec, Ferran Bel, diputat al Congrés pel PDeCAT.

Acte segon. 2022. Després de la desfeta del PDeCAT, Roigé munta el seu propi partit, que es diu precisament Junts per Tortosa, i en la presentació subratlla que no té "cap vinculació amb altres projectes polítics nacionals".

Acte tercer. 2023. Junts per Tortosa signa un acord amb Junts per Catalunya pel qual el partit de Roigé i el de Turull concorren en coalició a les eleccions, i a nivell nacional les paperetes de Roigé passen a comptar com a vots a Junts.


Govern en minoria i intent de moció de censura

Primer Bel i després Roigé han guanyat les quatre últimes eleccions a Tortosa, però les del 2019, amb uns resultats més justos, han estat un maldecap per a l'alcaldessa durant tot el mandat.

Junts (7 regidors), que va governar amb ERC en el mandat anterior, va pactar aquest cop amb el PSC (3). Però ni així arribaven a la majoria absoluta, que són 11 regidors. La crisi més important va ser per l'aprovació dels pressupostos del 2022. El govern no tenia els vots suficients, i l'alcaldessa es va sotmetre a una moció de confiança, que va perdre. El principal partit de l'oposició, Movem (5 regidors), la marca local d'En Comú Podem, va intentar forçar una moció de censura amb ERC (3) i la CUP (1). Però els republicans la van rebutjar, perquè sense el PSC no sumaven.


El PSC canvia de líder i trenca amb Junts

Finalment el PSC ha acabat sortint del govern i s'ha coaligat amb Movem de cara al 28M.

El primer tinent d'alcalde, Enric Roig, va renunciar al càrrec el 18 d'octubre remarcant que els tres regidors socialistes continuaven formant part del govern municipal. Però dos dies més tard el PSC va trencar l'acord i en va sortir. El mes següent, Roigé va nomenar Enric Roig coordinador del projecte Smart City de Tortosa.

El nou líder socialista, el professor de la URV Víctor Grau, va arrencar la precampanya amb l'eslògan "Ara sí: ha arribat l'hora del canvi", dient que, després de 16 anys de govern de CiU i Junts, "Tortosa ha de girar full i obrir un capítol nou, realment progressista amb polítiques d'esquerres".


Coalició Movem-PSC, amb Jordi Jordan de número u

La nova sintonia entre Movem i PSC s'ha acabat traduint en una llista conjunta. Els dos partits concorren en coalició a les eleccions municipals amb la intenció de guanyar i propiciar el canvi. El número u de la candidatura és l'actual cap de l'oposició, el professor Jordi Jordan, diputat d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya. Per a la configuració del Consell Comarcal i de la Diputació, i per a les estadístiques nacionals, els vots a la candidatura conjunta computaran com a vots al PSC.

Jordan defensa la rehabilitació dels habitatges del nucli històric, la creació de la primera escola de bressol pública de Tortosa, una escola nova al barri de Remolins i l'impuls d'un nou hospital a la ciutat, més enllà de l'ampliació ja prevista del Verge de la Cinta, que té el suport ciutadà, amb més de 22.000 signatures recollides.


Xavier Faura, candidat d'ERC

Per ERC repeteix com a candidat l'advocat Xavier Faura, president del Consell Comarcal del Baix Ebre. També fa seva la bandera del canvi, que considera necessari "després de 16 anys de govern dels mateixos", i per això proposa fomentar la "cohesió", construir "una ciutat més amable" i "recuperar la il·lusió".


La CUP aposta per Sergi Arnau

La CUP anima igualment a l'aliança d'esquerres, però creu que, amb l'acord amb el PSC, Movem ha renunciat a fer polítiques veritablement transformadores a Tortosa, i per això reclama tenir un paper important al pròxim consistori. El candidat és l'economista i treballador de l'àmbit social Sergi Arnau, actual regidor a l'Ajuntament. Diu que "cal afavorir un canvi de govern progressista" a Tortosa per fer "un viratge i millorar les condicions materials de vida de la gent".


Candidatura per salvar el monument

Ciutadans té un regidor al ple, l'enginyer Miquel Albacar. Ara s'ha incorporat a la direcció estatal del partit i pretén continuar a l'Ajuntament encapçalant de nou la candidatura dels taronges.

I Rubén Espuny, exnúmero 3 de Ciutadans, lidera una candidatura en defensa del monument franquista de l'Ebre, amenaçat ara per la nova Llei de Memòria Democràtica. Les entitats promotores de la llista, Tortosins pel Monument i el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l'Ebre, neguen cap vinculació amb partits polítics i diuen que l'únic que els mou és "reforçar la protecció legal del monument" i que es mantingui la voluntat popular, expressada a la consulta del 2016.


Roigé reivindica l'obra de govern

Davant de la possible aliança dels partits d'esquerres, Roigé confia en una majoria àmplia per a Junts que refrendi les seves apostes polítiques: la pacificació del centre i la reforma de la plaça de l'Ajuntament, les obres a la plaça de la Catedral, l'ampliació del museu i els projectes ja encarrilats per fer una pista d'atletisme a Jesús i per remodelar el carrer Cervantes i l'avinguda de la Generalitat un cop el consistori ha recuperat els antics terrenys de la Renfe.

L'alcaldessa també subratlla l'èxit en la política industrial, sobretot per la instal·lació de les empreses Florette, de verdures envasades, que ja dona feina a 130 persones, i Kronospan, que fabrica taulers de fusta i que promet 185 llocs de treball.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut