José Antonio Troguet, alcalde del Pont de Suert, amb la seva sòcia, Olga Escoll, expulsada del PSC
José Antonio Troguet, alcalde del Pont de Suert, amb la seva sòcia, Olga Escoll, expulsada del PSC (ACN)
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals al Pont de Suert: José Antonio Troguet (Junts) vol un tercer mandat, però tindrà més competència

El PSC recupera Miquel Solanes, i es presenten per primer cop ERC, amb Rosa Noray, i Tothom, una candidatura independent, liderada per una exregidora de CiU, Iolanda Ferran

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

José Antonio Troguet (Junts) busca un tercer mandat, després de governar quatre anys amb la cap de llista de Compromís (PSC), que va ser expulsada del partit. Els socialistes recuperen l'antic cap de llista Miquel Solanes, i hi ha dues candidatures noves: una agrupació d'electors, amb el nom de Tothom, i ERC, que es presenta per primer cop al Pont de Suert des del 1979. La culminació de l'arxiu comarcal al Palau Abacial, i la gestió de l'N-230 són els reptes de futur.  

 

Com està ara l'Ajuntament

Junts té 5 regidors. El PSC va obtenir 3 regidors el 2019, però el grup s'ha trencat: la cap de llista ara és regidora no adscrita i governa amb Junts. A l'oposició, hi ha En Comú Podem (3 regidors) i els dos regidors socialistes que no van entrar al govern. 

 

La batalla electoral

No estava previst que acabés el mandat com a alcalde, però finalment José Antonio Troguet (Junts) arribarà el 28M amb la vara als dits. 

Junts va necessitar pactar després de les eleccions de fa quatre anys. Troguet va guanyar per segona vegada, però va perdre la majoria absoluta (5 regidors). La irrupció de la nova candidatura d'En Comú Podem (3 regidors) obria la possibilitat d'un acord alternatiu d'esquerres amb Compromís, llista vinculada al PSC (3 regidors). 

Però Troguet es va moure per evitar el pacte i va aconseguir in extremis salvar l'alcaldia de la mà de Compromís. L'acord era singular: la líder dels socialistes, Olga Escoll, s'incorporava a l'equip de govern com a primera tinenta d'alcaldia i com a regidora d'Ensenyament, Esports i Obres, però els altres dos regidors socialistes es quedaven a l'oposició. El pacte també incloïa l'entrada d'Escoll al Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, que governa Junts, amb una vicepresidència. I hi havia un extra: Escoll seria alcaldessa del Pont de Suert l'últim any del mandat, des del juny del 2022 fins al juny del 2023.


Olga Escoll, expulsada del PSC

Però les coses no anar com Troguet i Escoll havien previst. L'agrupació local del PSC i la direcció nacional del partit es van indignar amb l'acord, i van acabar expulsant Escoll del partit. Des de finals del 2019, és regidora no adscrita. Ha continuat al govern municipal fins a l'últim dia, però mai no s'ha complert el relleu a l'alcaldia que Troguet i Escoll havien acordat

Ara, Escoll es retira de la política municipal, i José Antonio Troguet, enginyer de telecomunicacions, opta a un tercer mandat al capdavant de la llista de Junts. 


Miquel Solanes, candidat de Compromís (PSC)

Compromís ha fet foc nou. Ni la líder expulsada ni els dos regidors que s'han quedat a l'oposició repeteixen en la candidatura del 2023. El partit recupera Miquel Solanes, extreballador de banca, que ja va ser candidat els anys 2007 i 2011.


ERC s'estrena al Pont, amb Rosa Noray

Després de quatre anys a l'oposició, En Comú Podem ha decidit no presentar-se aquest any. Només una dels tres regidors, Àngels Paneque, tanca simbòlicament la nova llista d'ERC. Els republicans es presenten al Pont de Suert per primera vegada des de la restauració de la democràcia amb la professora de català Rosa Noray com a cap de cartell, i la promesa de portar a l'Ajuntament "projectes nous, transparència i bon govern".


El PP vol entrar al ple, amb Francisco Romera

El 2019, el PP es va quedar poc per sota del 5% dels vots mínims exigibles per entrar a l'Ajuntament. Ara torna a buscar la presència al ple, amb un nou candidat, Francisco Romera


Tothom, nova candidatura independent, amb Iolanda Ferran

La novetat del 28M és una candidatura independent, promoguda per una agrupació d'electors denominada Tothom. L'encapçala la cap de l'oficina del Departament d'Acció Climàtica a l'Alta Ribagorça, Iolanda Ferran, que va ser regidora per CiU, i el número 2 és un exregidor socialista: Josep M. Rispa, guia de muntanya. 


Nou arxiu comarcal

El govern Troguet arriba a les urnes el 28M amb una gran obra acabada, després d'anys de retards: el nou Arxiu Comarcal s'ha instal·lat a l'antic Palau Abacial, del segle XV. Per l'alcalde, l'Arxiu completa "un pol cultural enorme", amb la biblioteca i el museu d'art sacre. Molts veïns hi han dipositat documents històrics que tenien guardats a casa. Provisionalment, el govern hi instal·larà a partir de la tardor els Serveis Territorials de Cultura per a la regió de l'Alt Pirineu i l'Aran. 


La reforma de l'N-230

Pel que fa a les infraestructures, l'obra més important que hi ha sobre la taula ara mateix és la millora de l'N-230 entre Sopeira (Osca) i la boca sud del nou túnel de Vielha, un tram d'uns 40 quilòmetres que passa pel Pont de Suert. El govern espanyol n'estudia tres alternatives: la preseleccionada, que té un 20% de túnels, i costaria gairebé 400 milions d'euros. 

L'Ajuntament reclama canvis per evitar accidents, com el que al desembre va deixar dues víctimes mortals, i esllavissades.


Calderes de biomassa

En l'últim mandat, l'Ajuntament del Pont de Suert també ha fet passos en la transició energètica, com la instal·lació de dues calderes de biomassa a l'escola de primària i al poliesportiu, que serveixen per climatizar diversos espais municipals. Les calderes s'alimenten de restes de fusta dels boscos de l'entorn, i el consistori compta que es poden crear 25 llocs de treball en l'extracció de biomassa

 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut