Munté descarta l'avançament del referèndum perquè "no hi ha la certesa" de cap inhabilitació abans de la tardor
Assegura que "no hi ha la certesa" de cap inhabilitació abans de la tardor
ACN Barcelona.-La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, no vol parlar ara sobre un avançament de la data del referèndum en cas que s'inhabiliti un càrrec elegit o institucional com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
"No vull avançar escenaris que encara no s'han produït, ens hem de centrar en el que tenim davant de manera immediata, treballar perquè es pugui fer el referèndum i es puguin aprovar uns pressupostos molt necessaris", ha assegurat en una entrevista amb l'ACN.
A més, ha afegit que "en cap cas hi ha la certesa" que hi hagi inhabilitacions en els pròxims mesos. Tot i així, la consellera ha admès que si hi ha nous esdeveniments, com podrien ser inhabilitacions, els partits favorables al procés haurien de "consensuar" la nova situació.
Després que el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, hagi apostat per avançar el referèndum si s'inhabilita Forcadell, la consellera de la Presidència ha considerat que no és moment d'avançar escenaris. Munté ha assegurat que el govern treballa amb el calendari de celebrar el referèndum a la tardor del 2017 i ha afirmat que aquest full de ruta no ha canviat. "Aquest és l'escenari amb què treballem i amb què continuarem treballant", ha reblat.
Segons Munté, una inhabilitació d'un càrrec elegit o institucional seria una "agressió a la democràcia en majúscules" i aquest fet obligaria els partits sobiranistes i societat civil a seure i plantejar "una resposta de país i una resposta a l'alçada d'un fet tan greu". La consellera es refereix a la inhabilitació de Forcadell, però també a una inhabilitació que afectés l'expresident de la Generalitat Artur Mas, les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau o qualsevol càrrec electe. El calendari cap al referèndum és, com ha insistit Munté, el que es va marcar en el debat de política general de l'octubre, tot i que ha admès que si hi ha nous esdeveniments, els partits que donen suport al procés haurien de "consensuar" la nova situació.
"És evident que cada nou fet que pot succeir, i una inhabilitació seria un fet molt greu, ens faria seure i analitzar la situació", ha afegit Munté per després apuntar que "en cap cas hi ha la certesa" que es puguin produir inhabilitacions en els pròxims mesos.
En aquest sentit, Munté ha recordat que en diverses ocasions els partits s'han assegut per trobar "sortides en positiu" als diferents "obstacles" i ha citat el moment en què es va plantejar la qüestió de confiança per superar el rebuig de la CUP als pressupostos del 2016. Tot i així, la consellera de la Presidència ha afirmat que hi ha "molta feina per fer" i que el govern s'ha de centrar en les qüestions més immediates, és a dir, aprovar els pressupostos i treballar perquè es pugui celebrar el referèndum. Abans d'acabar l'any se celebrarà la cimera del referèndum que JxSí i al CUP van aprovar en el marc del debat de política general.
Segons Munté, l'objectiu de la trobada ha de ser posar en comú els treballs preparatoris, l'estat de la situació, el calendari i tots els esdeveniments que es puguin haver produït des de l'octubre, quan es va celebrar el debat de política general. "Posar en comú tot el que ha esdevingut i plantejar l'inici de l'any que ve amb, si cal, idees renovades i compromisos encara més tancats", ha conclòs. CSQEP es va abstenir en la resolució de JxSí i la CUP que, entre d'altres, fixava la cimera del referèndum. Munté assegura que està a les seves mans la decisió de participar en la cimera, però ha afegit que la seva presència seria positiva i "enriquiria els diferents punts de vista".
La consellera de la Presidència ha recordat que JxSí va votar a favor de la resolució de CSQEP que proposa buscar un acord amb l'Estat per al referèndum. Una resolució que, pel govern, és "important", però que "necessita que hi hagi algú a l'altra banda", segons ha recordat Munté.