Museus i galeries de Barcelona per visitar aquestes festes
Grans noms com Miró, Picasso i Tàpies protagonitzen el recorregut artístic d'aquestes festes
Alguns dels principals museus i galeries de la ciutat de Barcelona obren durant totes aquestes festes de Nadal. Són propostes per viure les festes des d'una òptica més tranquil·la. Mai a Barcelona s'havien pogut veure tres exposicions simultànies que commemoren l'Any Picasso, l'Any Miró i l'Any Tàpies.
1. "Picasso-Miró"
Picasso i Miró s'han mirat als ulls en una doble exposició amb més de 250 obres que es pot veure als seus museus barcelonins sota el nom "Picasso-Miro". És la primera mostra conjunta de les dues institucions, que han intercanviat obres i han traçat un recorregut que recorre les principals etapes dels genis. Una mostra on s'han traslladat peces d'un espai a un altre i on es troben peces mai vistes que formen part de col·leccions d'altres museus d'Europa i els Estats Units.
2. "Tàpies. L'empremta del zen"
La Fundació Tàpies tot just acaba d'obrir les portes al centenari del seu naixement, amb una exposició on explora l'empremta més zen de l'artista, "Tàpies. L'empremta del zen". Es mostra l'interès de Tàpies per l'obra d'alguns monjos japonesos dels segles XVIII i XIX que van ser transmissors dels ensenyaments del budisme zen. És la primera exposició de l'Any Tàpies a Barcelona, després de la retrospectiva internacional que es va inaugurar al setembre al Museu Bozar de Brussel·les.
3. El MNAC es pregunta per la nostra humanitat
Quina representació de la figura fan els artistes, després de la guerra (1940-1966) i com expressen el dolor, la tragèdia i el trauma? Són les reflexions que fa el Museu Nacional d'Art de Catalunya a l'exposició "Quina humanitat?". És un recorregut per l'obra de 90 obres d'artistes de postguerra com Francis Bacon, Giacometti o Henri Moore, al costat de peces d'artistes catalans com Clavé o Mercè Rodoreda.
4. El CCCB ens apropa a la IA
El CCCB ens apropa a la intel·ligència artificial, a l'exposició "IA: Intel·ligència artificial" sobre la història, el funcionament, les possibilitats creatives i els reptes ètics i legislatius de la intel·ligència artificial avui. Ara que la IA ha impactat en les nostres vides, és bon moment per conèixer els avantatges i els perills d'aquesta tecnologia i descobrir les innovacions científiques i artístiques.
5. Urgències socials i climàtiques al MACBA
El MACBA ens ensenya la delicadesa de Daniel Steegmann Mangrané, un dels artistes catalans més internacionals, però encara poc conegut aquí. Treballa amb diferents disciplines: aquarel·la, escultura, foto i vídeo i aborda les urgències socials i ecològiques de la nostra societat.
6. Les dones i el disseny al DHUB i a la galeria Il·lacions
Al Disseny Hub, l'aposta és pel paper de les dissenyadores des de principis de segle a "Som aquí!", fent especial èmfasi en les artistes catalanes. També a la galeria Il·lacions, 10 creadores reten homenatge a icones del disseny i l'arquitectura com Lina Bo Bardi, Eileen Gray i Anni Albers.
7. Le Corbusier, a la galeria Marc Domènech
Els dibuixos i collages de l'arquitecte i urbanista francès Le Corbusier omplen les sales de la galeria Marc Domènech. Tinta, llapis, pastel, aiguada i aquarel·la, dibuixos... l'exposició presenta més d'una vintena d'obres que recorren els darrers 30 anys de la vida de l'artista.
8. Centenari de Ràfols Casamada a Joan Prats
La Galeria Joan Prats s'ha sumat a la celebració del centenari del naixement de Ràfols Casamada, amb una mostra comissariada per Rosa Pera, que busca una lectura actual del seu treball. L'exposició compta també amb la participació dels artistes Mar Arza, Anna Irina Russell i Pere Llobera.
9. Les emocions, al Museu Frederic Marès i a La Capella
El Museu Frederic Marès aposta per les emocions a través d'obres dels segles XII relacionant-les amb peces contemporànies. La figura de Maria, la mare de Jesús, és el fil conductor de l'exposició "Emocions. Imatges i gestos del passat i del present". S'exhibeixen dues creacions de videoartista Bill Viola i dues obres de l'informalisme i de l'espacialisme, d'Antoni Tàpies i Lucio Fontana.
I a La Capella, els objectes expressen situacions viscudes com la violència o l'abús de poder. A través de la ceràmica, l'artista argentina Tamara Kuselman posa en relleu el paper de l'art per curar ferides.